Partijų jungtuvės neišsuks V. Uspaskicho nuo atsakomybės

Naują taktinį Darbo partijos (DP) manevrą – susijungti su partija „Tvarka ir teisingumas“ (PTT) teisininkai vertina kaip „ėjimą žirgu“, kurio tikslas – ištraukti iš teisiamųjų suolo DP kaip juridinį asmenį ir ją paslėpti nuo prokurorų akių. Vis dėlto tai vargu ar padės išsukti nuo atsakomybės fizinius asmenis: DP Seimo narius Viktorą Uspaskichą, Vitaliją Vonžutaitę ir Vytautą Gapšį ir partijos narę Mariną Liutkevičienę, bet gali užvilkinti arba supainioti teismą. Tokiu būdu nuo atsakomybės siekiama išgelbėti kitus, prokurorų kaltinimų sulaukti galinčius asmenis.

Net nelikus Darbo partijos, V. Vonžutaitė, V. Gapšys ir V. Uspaskichas toliau bus teisiami.<br>R. Danisevičius.
Net nelikus Darbo partijos, V. Vonžutaitė, V. Gapšys ir V. Uspaskichas toliau bus teisiami.<br>R. Danisevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Feb 18, 2013, 3:20 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 3:41 PM

Portalo lrytas.lt duomenimis, po DP ir PTT susijungimo nebeturėtų likti nė vienos iš šių dviejų partijų, numatoma sukurti visiškai naują darinį.

Tokiu būdu DP strategai bando išmušti iš vėžių Vilniaus apygardos teismą, kuriame nagrinėjama DP byla.

Jeigu nebeliks DP kaip juridinio asmens, nebus ką ir teisti. Tačiau kaltinimą byloje palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas mano, kad toks triukas keturiems Seimo nariams nepadės išsisukti nuo atsakomybės.

„Partija teisiama kaip juridinis asmuo, bet kaltinimai pareikšti konkretiems fiziniams asmenims.

Jų atsakomybė niekur nedings, net jei partija ir bus likviduota kaip juridinis asmuo“, - tikino prokuroras S. Verseckas.

Advokatų kontoros „Stašaitis&Vaičiūnas“ teisininkas Žilvinas Stašaitis mano, kad DP gali išpešti tam tikros naudos pasinaikindama ir kurdama naują politinį darinį.

„Teisinius partijų jungimosi, persiorganizavimo aspektus nustato Civilinis kodeksas, kaip ir, tarkime, įmonių, firmų persitvarkymą, jungimąsi. Jeigu DP įsilieja į PTT gretas, „tvarkiečiai“ gali būti įpareigoti perimti ir prisijungiančio darinio įsipareigojimus. Bet jeigu iš dviejų darinių kuriamas naujas, reiškia, kad senųjų nebelieka. Tokiu atveju DP bylos nagrinėjimas taptų dar sudėtingesnis. Nebeliktų organizacijos, juridinio asmens, kuriam skirti kaltinimai“, – sakė Ž. Stašaitis.

Teisininkai neatmeta galimybės, kad tokiu būdu siekiama nuo atsakomybės išgelbėti kitus DP narius ir su jais susijusius asmenis, jeigu įsisiūbavus DP procesui paaiškėtų, kad reikia pareikšti kaltinimus ir daugiau asmenų.

Prokuroras S. Verseckas portalui lrytas.lt teigė manantis, kad galimas partijų susijungimas nuo vasario 25 d. atsinaujinančiam DP procesui didelės įtakos neturės. Bet kuriuo atveju, teisiamųjų suole sėdės ta pati ketveriukė.

"Juridinio asmens likvidavimas nereiškia, kad fiziniai asmenys netenka atsakomybės, ji niekur neišnyksta. Tik teismas gali pakeisti kai kurias formuluotes", - paaiškino teisininkė Ieva Darandė. Portalas lrytas.lt jau rašė, kad Vilniaus apygardos teismo nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje DP, taip pat keturi jos nariai (be trijų parlamentarų V. Uspaskicho, V. Gabšio ir V. Vonžutaitės, – dar ir buvusi buhalterė Marina Liutkevičienė) kaltinami, kad 2004-2006 metais vedė dvigubą partijos buhalteriją ir nuslėpė 25,1 mln. litų pajamų bei 23,7 mln. litų išlaidų.

Tokiu būdu partija išvengė mokesčių, taip pat gavo valstybės dotacijų.

Teisinės neliečiamybės DP lyderiui V. Uspaskichui už jam inkriminuojamus finansinius nusikaltimus gresia iki 3 metų kalėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.