Politologai: „Naujas politinis darinys taps rimta konkurente socialdemokratams“

Ar naujas politinis darinys, kuris susidarys po Viktoro Uspaskicho vadovaujamos Darbo partijos ir Rolando Pakso partijos „Tvarka ir teisingumas" jungtuvių, radikaliai perbraižys Lietuvos politinį žemėlapį? Ir kam bus naudinga ši nauja politinė jėga?  „Nauja partija bus rimtas konkurentas Socialdemokratų partijai. Naujoji sąjunga jau išnykusi, todėl iki šiol socialdemokratai turėjo konkuruoti tik su „darbiečiais“, nes „Tvarka ir teisingumas“ turi kiek kitokį elektoratą“, - komentuodamas dviejų valdančiųjų partijų jungtuves, sakė politologas, Mykolo Romerio universiteto dėstytojas Vytautas Dumbliauskas.

Politologai Lauras Bielinis ir Vytautas Dumbliauskas neabejoja, jog socialdemokratai po naujos partijos įkūrimo įgis rimtą konkurentą.<br>Fotomontažas
Politologai Lauras Bielinis ir Vytautas Dumbliauskas neabejoja, jog socialdemokratai po naujos partijos įkūrimo įgis rimtą konkurentą.<br>Fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-02-18 17:13, atnaujinta 2018-03-11 15:21

Anot jo, naujas darinys, pridėjus „tvarkiečius“, bus akivaizdžiai stipresnis ir kels didesnį pavojų socialdemokratams kovojant dėl populiariausios partijos pozicijos.

Politologas mano, kad partijų jungtuvės yra labiau naudingos Rolandui Paksui, nes jo vadovaujama partija „Tvarka ir teisingumas“ pastaruosiuose rinkimuose pasirodo vis prasčiau, partijos lyderis atrodo išsisėmęs.

„Todėl man kelia abejonių sprendimas partijos pirmininku rinkti R. Paksą, nes V. Uspaskichas šiam vadimeniui tiktų labiau. Tačiau, matyt, tai yra susijungimo kaina“, - sakė politologas.

Jis taip pat mano, kad susijungimą V. Uspaskichas galėjo inicijuoti vadovaudamasis kokiais nors asmeniniais interesais. Kaip pavyzdį politologas paminėjo šiuo metu vykstančią bylą dėl Darbo partijos juodosios buhalterijos.

„Nauja partija įgaus kitą atspalvį, nes dabar Darbo partija yra vieno žmogaus partija. Be to, „tvarkiečių“ pažiūros yra ne kairiosios, jų ideologijoje yra ir šiek tiek dešiniųjų pažiūrų“, - kalbėjo V. Dumbliauskas.

 Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas politologas Lauras Bielinis nemano, kad daugiau balsų Seime turėsianti naujoji partija bandys atimti premjero postą iš Socialdemokratų partijos.

„Jungiasi dvi koalicijos partnerės, todėl kažkokių postų perskirstymo neturėtų įvykti. Sumanūs politikai suvokia, kad tokie bandymai galėtų sugriauti koaliciją“, - sakė L. Bielinis.

Jis neabejoja, kad dėl šių partijų jungtuvių gali įvykti ir nedidelių skilimų, perbėgimų ar konfliktų Seimo frakcijose ar savivaldybių tarybose.

„Visada kažkas kažko nemėgsta ar yra nepatenkintas. Tokie procesai politikoje yra natūralūs. Nenustebčiau, kad kas nors perbėgs ir pas socialdemokratus“, - sakė politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.