Vasario 16-ąją lietuviai šventė visame pasaulyje

Į dabartinę jau 23 metus trunkančią Lietuvos nepriklausomybę atvedusio 1918 metų vasario 16-ąją paskelbto valstybės atkūrimo minėjimo renginių banga nuvilnijo per Lietuvos atstovybes visuose pasaulio kraštuose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 18, 2013, 11:17 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 2:45 PM

Vasario 16-ąją Lietuvos ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis pasveikino daugiau kaip šimtą šeštadieninėje Kristijono Donelaičio lituanistinėje mokykloje besimokančių Vašingtono ir Baltimorės miestų lietuvių vaikų bei jų tėvelių.

Vasario 17 d. Vašingtono lietuvių bendruomenė ir diplomatai susitiko šv. Mato katedroje – pagrindinėje JAV sostinės katalikų bažnyčioje.

Valstybės atkūrimo dienos renginiai Vašingtone vyks visą savaitę. Vasario 19 d. Lietuvos ambasada JAV kartu su Vašingtono lietuvių bendruomene kviečia tautiečius kartu stebėti NBA lygos krepšinio varžybų, kuriose susitiks dviejų lietuvių atstovaujama Toronto „Raptors“ ir Vašingtono „Wizards“ ekipos.

Oficialaus ambasados vasario 22 d. rengiamo Valstybės atkūrimo dienos minėjimo metu daugiau kaip 400 iškilmių svečių klausysis Čikagos lietuvių choro „Dainava“ atliekamų lietuvių kompozitorių kūrinių, bus supažindinti su Amerikos lietuvių vaidmeniu išsaugant Lietuvos nepriklausomybės ir laisvės atminimą bei praturtinat juos priglaudusios šalies – JAV kultūrinį, politinį, ekonominį bei socialinį gyvenimą.

Lietuvos generalinis konsulatas Niujorke su JAV ir Niujorko lietuvių organizacijų ir bendruomenių nariais 95-ąjį Lietuvos gimtadienį sutiko Bruklino „Our Lady of Mount Carmel“ parapijos salėje.

Lietuvos generalinis konsulas Niujorke Valdemaras Sarapinas priminė ne tik šlovingą Lietuvos istoriją, bet ir reikšmingą dabartinę pažangą.

„Didžiuojamės ne tik didvyriška savo tautos praeitimi, bet ir sėkmingu dabartiniu Lietuvos progresu. Esame penkti pasaulyje pagal tiesioginių užsienio investicijų augimą, turime kone sparčiausią internetą žemėje, nuolat auga į Lietuvą atvykstančių turistų skaičius. Džiugina ir talentingas lietuvių jaunimas – olimpinė čempionė Rūta Meilutytė ir kiti jaunieji talentai. Tad išdidžiai rašome modernios, stiprios ir darnios šiuolaikinės Lietuvos istoriją“, – sakė generalinis konsulas.

Tautiečius pasveikino ir JAV lietuvių bendruomenės Krašto valdybos pirmininkė Sigita Šimkuvienė. Ji pareiškė išskirtinę padėką ir įteikė dovanas aktyviausiems Niujorko lietuvių bendruomenės nariams.

Vėliau šventės dalyviai sukosi šokio sūkuryje su Centrinio Naujojo Džersio tautinių šokių kolektyvo „Viesulas“ nariais. Ypatingo dėmesio susilaukė pasaulinio lygio saksofonistas iš Lietuvos Kęstutis Vaiginis, koncertavęs su garsiojo kolektyvo „All Stars“ nariais.

Šventiniai renginiai taip pat organizuojami ir gausiausiai lietuvių JAV gyvenamame Čikagos mieste ir jo apylinkėse.

Lietuvos atstovybės šiapus Atlanto taip pat aktyviai minėjo 95-ąsias Valstybės atkūrimo metines. Lietuvos ambasada Čekijoje šia proga lietuvių bendruomenę ir Lietuvos bičiulius pakvietė į ekskursiją Jono Basanavičiaus pėdsakais Prahoje.

Prahoje lietuvių tautinio atgimimo budintojas daktaras J. Basanavičius gyveno 1882–1884 m. Būtent čia spaudai parengtas pirmasis „Aušros“ žurnalo numeris, parašyta žymioji J. Basanavičiaus prakalba, tapusi lietuvių atgimimo manifestu, čia ant popieriaus gulė garsieji žodžiai „Kaip aušrai auštant nyksta ant žemės nakties tamsybė, o kad taip jau prašvistų ir Lietuvos dvasia!“.

Ekskursiją vedė Brno miesto Masaryko universiteto Baltistikos studijų dėstytojas Vaidas Šeferis, tyrinėjęs patriarcho gyvenimą Prahoje ir 2010 m. išleidęs J. Banasavičiaus žmonos Gabrielos Eleonoros Mol-Basanavičienės laiškų leidinį „Mano Tėvynė – prie jo širdies: dienoraštis ir laiškai“.

Lietuvos ambasadoje Dubline Vasario 16-osios išvakarėse pirmą kartą surengta iškilminga neseniai pilietybę gavusios Lietuvos pilietės priesaika. Lietuvai iškilmingai prisiekė Ekaterina Ruzgene, kuriai Lietuvos pilietybė suteikta natūralizacijos tvarka.

„Lietuvos pilietis yra neįkainojamas mūsų valstybės turtas. Priesaikos žodžiai, įpareigojantys būti ištikimu piliečiu, ginančiu savo Tėvynės interesus, primena mums, kad kiekvienas iš mūsų yra neatsiejama ir svarbi Lietuvos valstybės dalis“, – ceremonijos svečius ir naująją pilietę sveikino priesaiką priėmęs Lietuvos ambasadorius Dubline Vidmantas Purlys.

Pagal Lietuvos Respublikos pilietybės įstatymą, asmuo, kuriam Lietuvos pilietybė suteikta natūralizacijos tvarka, per nustatytą laiką turi viešai ir iškilmingai prisiekti šaliai. Visateisiu Lietuvos piliečiu jis tampa tik po to, kai prisiekia.

Vasario 16-oji paminėta ir kitoje lietuvių gausiai gyvenamoje ir bendruomeniniais ryšiais su Lietuva glaudžiai susijusioje britų salų valstybėje – Jungtinėje Karalystėje.

Lietuvos ambasadorė JK Asta Skaisgirytė Liauškienė vasario 14 d. Londone surengtame Valstybės atkūrimo dienos minėjime pabrėžė artimus valstybių santykius daugelyje sričių, dėkojo prisidedantiems prie jų puoselėjimo ir pakvietė šią partnerystę vystyti dar sparčiau Lietuvai taip svarbiais 2013-aisiais.

Ji dėkojo šventėje dalyvavusiems prie tvarių lietuvių ir britų santykių puoselėjimo kultūros, švietimo, ekonomikos ir saugumo srityse svariai prisidėjusiems politikams, diplomatams, akademikams, kultūros, žiniasklaidos ir visuomenės atstovams.

Ambasadorė pridūrė, jog nenumaldomai artėjant Lietuvos pirmininkavimui vienai svarbiausių ES teisėkūros institucijų – ES Tarybai jų pastangos įgauna dar didesnę reikšmę.

„Gerų santykių su kaimynais, palankios geografinės padėties, regiono specifikos išmanymo ir ekonominio potencialo bei stabilumo lemiamas konkurencinis pranašumas leidžia Lietuvą priskirti prie patikimų tarptautinių partnerių“, – A. Skaisgirytė Liauškienė sakė šventės dalyviams.

Lietuvos ambasada Suomijoje vasario 14-ąją surengė jau tradiciją tapusį šventinį Valstybės atkūrimo dienai skirtą koncertą. Šiemet koncertuoti pakviestas vienas talentingiausių jaunųjų lietuvių muzikantų – akordeonistas Martynas Levickis, vakaro svečius džiuginęs klasikiniais ir moderniais užsienio bei lietuvių autorių kūriniais.

Lietuvos ambasadorius Helsinkyje Arūnas Jievaltas, sveikindamas susirinkusiuosius 95-ųjų Valstybės atkūrimo metinių proga, pabrėžė, kad esame jauna, veržli, atsakinga, gerbianti partnerius ir kaimynus valstybė. Jis taip pat pasidžiaugė turėdamas progą užsienio svečiams pristatyti jaunąjį atlikėją, atstovaujantį tokiai naujajai Lietuvai, kuria norime būti ir kuria didžiuojamės.

Renginyje dalyvavo Helsinkyje akredituoti diplomatai, lietuvių bendruomenės nariai, Suomijos valdžios įstaigų, verslo ir kultūros pasaulio atstovai, kiti Lietuvos bičiuliai.

Lietuvos ambasadoje Kijeve Valstybės atkūrimo proga vasario 14 d. atidaryta nusipelniusio Ukrainos dailininko Andrejaus Cholomeniuko tapybos darbų paroda „Kelias į paveikslą“.

Parodą atidaręs Lietuvos ambasadorius Kijeve Petras Vaitiekūnas teigiamai įvertino, kad bendrą Lietuvos ir Ukrainos istoriją tyrinėja ne tik istorikai, tačiau ja domisi ir dailininkai.

Greta kitų dailininko darbų, parodoje eksponuojami paveikslai, įamžinantys dvi svarbiausias LDK pergales – Žalgirio mūšį ir mūšį prie Mėlynųjų vandenų. Parodos lankytojai taip pat gali išvysti pavienių karžygių eskizus, nuo kurių prasideda kelias į paveikslą.

„Šia paroda norėjau parodyti kūrybos kelią nuo eskizų ir etiudų iki sumanyto paveikslo. Parodoje eksponuojamos batalijų scenos yra tik pusiaukelė iki didžiosios drobės“, – atidaryme sakė autorius.

Renginio dalyviai taip pat išvydo smuikininkų Pavlo Čebotovo ir Liudmilos Šapko dueto, kuriam fortepijonu pritarė Olena Čebotova, pasirodymą.

Lietuvos generaliniame konsulate Kaliningrade gausiai susirinkusiems lietuvių bendruomenės, Kaliningrado srities Dūmos bei Vyriausybės, kūrybinių sąjungų, žiniasklaidos, verslo atstovams bei užsienio šalių diplomatams Lietuvos generalinis konsulas Kaliningrade Vaclavas Stankevičius priminė Nepriklausomybės Akto paskelbimo aplinkybes, akcentavo šio istorinio įvykio reikšmę Lietuvos raidai.

Muzikinę programą pristatė Lauryno Vainučio vadovaujama Neringos liaudies muzikos kapela „Joldija“.

Kitoje kaimyninėje šalyje Lenkijoje Valstybės atkūrimo dieną Lietuvos ambasados Varšuvoje darbuotojai minėjo kartu su Lenkijos lietuvių bendruomene ir Varšuvoje dirbančiais lietuvių verslininkais.

„Per šiuos 95-erius metus mūsų žmonės išgyveno daug sunkių akimirkų, ne kartą teko susitelkti kovai dėl Lietuvos nepriklausomybės. Džiugu, kad šiandien šią išskirtinę dieną galime minėti tiek savo nepriklausomoje demokratinėje valstybėje, tiek draugų būryje užsienyje“, – teigė Lietuvos ambasadorė Varšuvoje Loreta Zakarevičienė.

Pakilią Lietuvos gimtadienio nuotaiką Varšuvoje sukurti padėjo pianistės Irenos Podobas fortepijonu atliekami žymiausių lietuvių ir lenkų kompozitorių kūriniai.

Vasario 16-ąją Lietuvos trispalvė ryškiau suplevėsavo ir tolimojoje Azijoje. Į minėjimą Lietuvos specialiosios misijos Afganistane rezidencijoje Kabule susirinko Lietuvos ir su ja ranka rankon Afganistane dirbančių tarptautinių partnerių diplomatai, kariškiai, ES delegacijos Afganistane vadovas Vygaudas Ušackas, kiti šalyje gyvenantys ir dirbantys lietuviai.

Specialiosios misijos vadovas Gintaras Bagdonas juos pasveikino su Valstybės atkūrimo diena ir palinkėjo įkvėpimo, ryžto ir pasiaukojimo toliau sėkmingai atstovaujant Lietuvai šiame tolimame krašte.

Lietuvos ambasadoje Tokijuje istorinė data paminėta gilinant žinias apie didžiausią Baltijos valstybę – Tautišką giesmę sugiedoję Japonijos lietuvių bendruomenės nariai ir lietuvių kalbą besimokantys japonų studentai dalyvavo Lietuvos istorijos žinių viktorinoje, žiūrėjo lietuviškus filmus.

Lietuvos ambasadorius Tokijuje Egidijus Meilūnas jiems perskaitė užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus sveikinimą ir pabrėžė, jog Vasario 16-oji yra visus lietuvius vienijanti šventė.

Šia neeiline proga Tekančios saulės šalies dienraštis „Japan Times“ išspausdino straipsnį apie Lietuvos istoriją, pasiekimus ir vaidmenį tarptautinėje arenoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.