Belgijos kalėjime lepintas lietuvis grįžęs į Vilnių pasijuto kaip pragare

Didžiulė kepta vištos kulšis su krūva špinatų arba troškintų daržovių, puodelis kakavos ir obuolys. Kitą dieną – žuvis. Trečią – didžiuliai, į delną vos telpantys mėsos kukuliai. Jei pietums kiauliena, antra porcija garantuota – daug kalinčių musulmonų savo porcijos atsisako.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Feb 19, 2013, 10:09 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 12:48 PM

Sočius pietus Belgijos kalėjime valgydavo lietuvis Tomas Miliukas. Ten jis praleido trejus metus. Buvo nuteistas, nes ketino padėti iš kalėjimo pabėgti Europoje garsios Juodųjų panterų brigados nariams.

„Kai nuvažiavau jo aplankyti, visas buvo tiek pasitaisęs, kad vos pažinau. Svėrė 82 kilogramus. Dabar sveria 70 kilogramų“, - apie T. Miliuką pasakojo tėvas Algimantas Miliukas.

Jo sūnus šiuo metu kali Vilniaus pataisos namuose. Grįžęs iš Belgijos gavo 6 metus už ginklų ir sprogmenų laikymą. 2012 sausį jis nukentėjo per gaisrą Lukiškių kalėjime. Dėl apsinuodijimo dūmais į ligoninę pateko komos būsenos. Iš kalėjimo prisiteisė 10 tūkst. litų kompensaciją, teismo sprendimą apskundė, prašo jam skirti apie 70 tūkst. litų.

Anot tėvo, iki šiol kartais jaučiasi silpnai, po gaisro susirgo astma.

Vyro ūgis – 1,86 m. A. Miliukas nerimavo dėl sūnaus sveikatos. Šią savaitę sūnus sirgo, buvo aukšta temperatūra, o tėvai net vaistų ar maisto jam negalėjo nunešti – to neleidžia šalies įstatymai.

Valgė keturis kartus per dieną

Tėvas stebėjosi, kaip skirtingai Lietuvos ir Belgijos kalėjimuose kaliniai maitinami. Jo teigimu, Belgijos kalėjime sūnus kiekvieną dieną gaudavo vaisių – obuolį, kriaušę, mandariną ar bananą.

Pusryčiams turėjo pasirinkimą - gerti kavą ar arbatą. „Pusryčiai silpni. Džemas ant baltos duonos, sviesto gabaliukas, fermentinis sūris“, - pasakojo A. Miliukas.

Užtat pietūs – labai sotūs. „Pietums visada karštas maistas. Sriubos nebūdavo. Kartą per savaitę – kepta vištiena, didelė kulšis. Daug garnyro – špinatų, troškintų daržovių. Kitą dieną duoda žuvies, dar kitą – mėsos kukulių. Tokio dydžio, kad delnu vos apglėbsi. Su padažu. Kartais rūkytos dešrelės. Kartais lazanija. Rimtas maistas. Kakava“, - apie vidurdienį patiekiamus pietus Belgijos kalėjime pasakojo įkalintojo tėvas.

Įkalintųjų dar laukdavo pavakariai ir vakarienė. „Apie 17 val. vyrai gaudavo trintos sriubos, kartais košės. Dar po kelių valandų – vakarienę. Kartais šiltas maistas, kartais tik užkandžiai. Sūnus pasakodavo, kad nesuvalgydavo visko – tiek daug duodavo“, - sakė A. Miliukas.

Sūnui Belgijoje taip pat labai patiko bendravimas su kalėjimo personalu. „Prižiūrėtojai elgiasi žmogiškai. Mato, kad kalinčio nuotaika bloga, užeina, pakalbina, pajuokauja“, - pasakojo A. Miliukas.

Jo tėvo teigimu, Lietuvos pataisos namai yra ne pataisos, bet bausmės namai. „Lietuvoje kalinystė - tai kaip šuo pririštas prie grandinės. Belgijoje - kaip šuo voljere. Ten leidžiama daugiau skambinti, daugiau matytis su svečiais. Žmogus neatitrūksta nuo bendravimo. O pas mus įkalintieji beveik nebendrauja su išore. Jie iš kalėjimo išeina pikti ant administracijos, ant kiekvieno žmogaus“, - apie kitokį požiūrį į kalinius pasakojo vyras.

Belgijos kalėjime net cigarečių, tabako duoda. Dažnai ateina pastorius, kalbasi su įkalintaisiais. Lietuviui T. Miliukui rado ir lietuvišką Bibliją. Per Kalėdas kaliniams Belgijoje galima nusiųsti iki 15 kg šventinį siuntinį, kuriame gali būti ir maisto.

Dar vienas Belgijos kalėjimo privalumas – galimybė pasirinkti, gyventi vienam, ar su kuo nors. Norintys gyventi su kameros draugu, gali patys jį pasirinkti. „Nebent vyrai įkalinti už tą patį nusikaltimą, tuomet neleidžia į tą pačią kamerą“, - pasakojo T. Miliuko tėvas.

Porcijos – kaip vaikų darželyje

Atsidūręs Lietuvos kalėjime, T. Miliukas sublogo. „Maisto kokybė gal ir būtų nebloga. Bet porcijos – kaip vaikų darželyje. Neužtenka ne tik jam, trūksta visiems. Normalios mėsos iš viso negauna. Gauna košės, sriubos, mėsos padažo-guliašo. Vaisių negauna. Tik šventėms. Jei nebūtų piniginės pagalbos iš namų, būtų sunku“, - pasakojo įkalintojo tėvas.

Vyras nekaltino kalėjimų – jie tik vykdo bendrą tvarką.

Jo teigimu, sūnus kalėjimo parduotuvėje perka kiaušinius, šoninę, makaronus, dešreles. Yra bendra virtuvė, kur jis ir kiti įkalintieji gaminasi valgį.

A. Miliukas apgailestavo, kad vienintelė kalėjime esanti parduotuvė smarkiai padidinusi kainas. „Jiems kaip tik turėtų būti kuo pigiau“, - tikino vyras.

Kalėjimo departamento duomenimis, įkalintasis per dieną suvalgo maisto už 4-9 litus.

Per parą įkalinimo įstaigose vidutiniškai vienam asmeniui maitinimui skiriama:

- Dirbančiam vyrui – 6,36 lito.

- Nedirbančiam vyrui – 4,51 lito.

- Dirbančiai moteriai –5,36 lito.

- Nedirbančiai moteriai – 4,29 lito.

- Nepilnamečiui – 8,88 lito.

- Nėščiai moteriai – 6,90 lito.

- Maitinančiai motinai – 7,44 lito.

Į šias sumas įeina tik išlaidos maisto produktams. Produktų saugojimo, maisto gaminimo, patalpų, įrangos amortizacijos ir kitos išlaidos į nurodytą sumą neįskaičiuotos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.