Šiaulių bankas: „Derybas tikimės baigti kaip galima greičiau“ (papildyta)

Šiaulių banko vadovai nėra tikri, kad derybas dėl Ūkio banko gerosios dalies perėmimo pavyks baigti per savaitę. Tokių lūkesčių turi Lietuvos banko vadovai.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 19, 2013, 1:07 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 1:59 PM

Šiaulių banko administracijos vadovas Audrius Žiugžda antradienį žurnalistams teigė, kad sunku ką nors žadėti, nes banko vadovai dar nėra matę Ūkio banko turto vertinimo ataskaitos.

Primename, kad Ūkio banko įsipareigojimai viršija turtą 1,1 mlrd. litų.

„Derybos jau prasidėjusios ir mes darysime viską, kad jos baigtųsi kaip įmanoma greičiau“, – sakė A. Žiugžda.

Jis priminė, kad Šiaulių bankas su Ūkio banko laikinuoju administratoriumi Adomu Ąžuolu Audicku derasi tik dėl sveikosios Ūkio banko dalies perėmimo. Apie banko dalies pirkimą nekalbama. Todėl Šiaulių bankui šio projekto kaštai neturėtų būti labai dideli.

Iš Ūkio banko į Šiaulių banką jau perėjo apie 3 tūkstančiai klientų.

Tam, kad perimtų Ūkio banko dalį, Šiaulių bankui teks stiprinti savo bazinį kapitalą. Kokia dalimi, A. Žiugžda neatskleidžia. Anksčiau buvo kalbama, kad kapitalo stiprinimui gali prireikti apie 70 mln. litų.

Praėjusią savaitę penktadalį Šiaulių banko akcijų valdantis Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas patvirtino galimybę suteikti paskolą Šiaulių banko kapitalo bazei sustiprinti. Bankas jau pateikė Konkurencijos tarybai prašymą įsigyti dalį Ūkio banko turto ir įsipareigojimų bei Ūkio banko dukterines įmones – „Ūkio banko lizingas“, gyvybės draudimo bendrovę „Bonum Publicum“, įmonę „Sporto klubų investicijos“.

Kalbos, kad Šiaulių bankas domisi Ūkio banku sklido jau senokai. Portalo lrytas.lt duomenimis, derybos dėl bankų sujungimo vyko jau pernai, tačiau jos nepavyko. Kodėl taip atsitiko, A. Žiugžda atsisakė komentuoti.

Jis vis kartojo, jog tikisi, kad šįkart derybos baigsis sėkmingai ir Šiaulių bankas perims sveikąją Ūkio banko dalį. Kokio ji yra dydžio Šiaulių bankas taip pat nežino.

A. Žiugžda tikisi, kad po savotiškų jungtuvių sustiprėjęs Šiaulių bankas taps stipresnis ir šis procesas bus naudingas tiek Ūkio banko, tiek dabartiniams Šiaulių banko klientams.

Pasirinko pigiausią variantą

Lietuvos banko valdyba pirmadienį nutarė atšaukti Ūkio banko veiklos licenciją ir pradėti derybas su Šiaulių banku, kad šis perimtų gerąją Ūkio banko dalį - turtą, teises, įsipareigojimus, patikimus klientus ir indėlininkų pinigus.

Pagal įstatymus, žmonės per 20 darbo dienų galės atsiimti savo indėlius, tačiau Lietuvos bankas tikisi, kad to nereikės ir žmonių pinigai pateks į Šiaulių banką.

Tikimasi, kad derybos su Šiaulių banku truks apie savaitę. Iki to laiko Ūkio bankas negalės vykdyti jokių operacijų, visi pinigai liks įšaldyti. Jei derybos nepavyks, Lietuvos banko valdybai teks vėl laužyti galvas ir spręsti Ūkio banko likimą.

Pasak laikinojo Ūkio banko administratoriaus Adomo Ąžuolo Audicko, buvo pasirinktas valstybei pigiausias variantas.

Jei derybos su Šiaulių banku pavyks, jis perims indėlininkų pinigus, gerą turtą ir įsipareigojimus vykdančius klientus. Tačiau taip vadinamo gerojo turto yra mažiau nei indėlininkų pinigų ir kitų įsipareigojimų, todėl valstybės įmonei „Indėlių ir paskolų draudimas“ laikinai teks įnešti savo įnašą - vidutiniškai apie 800 mln. litų.

Norą derėtis dėl gerosios Ūkio banko dalies buvo pareiškę dar trys bankai, tačiau du iš jų vėliau atsiėmė savo ketinimus, o vieno norai netiko centriniam bankui. Šis neįvardijamas bankas siekė tik kai kurių dukterinių Ūkio banko įmonių.

„Derybinės pozicijos yra neblogos, bet situacija nėra paprasta. Tokio pobūdžio derybos yra  pirmos Lietuvos istorijoje, bet pasaulinėje praktikoje tai nėra kažkas naujo“, - pirmadienį sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas V. Vasiliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.