Valdžia kovos su „tinginiais“ - pašalpos po metų bus mažinamos

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija parengė planą, kaip mažinti pašalpas jų ilgalaikiams gavėjams. Taip pat paaiškėjo, kaip bus naikinamos lengvatos už būsto šildymą tiems, kurie nepritaria daugiabučių namų renovacijai.

Dabar maksimali socialinė pašalpa vienam asmeniui per mėnesį siekia 350 litų.<br>M. Patašiaus nuotrauka
Dabar maksimali socialinė pašalpa vienam asmeniui per mėnesį siekia 350 litų.<br>M. Patašiaus nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 19, 2013, 10:09 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 12:48 PM

Maksimalaus dydžio – 350 litų pašalpą žmonės galės gauti ne ilgiau kaip vienerius metus. Po to, kas metus pašalpa bus proporcingai mažinama.

Pagal ministerijos siūlymą, po dvylikos mėnesių socialinė pašalpa darbingo amžiaus asmenims bus mažinama penktadaliu, po dviejų metų – 30 proc., po trijų metų – 40 proc.

Penktus metus maksimali socialinė pašalpa bus braukiama perpus. Jei asmuo nedirbs daugiau kaip penkerius metus, perpus sumažinta pašalpa bus mokama tik už nepilnamečius vaikus.

Dabar galiojanti tvarka yra daug švelnesnė ir pašalpos pradedamos mažinti tik tuo atveju, jei bedarbiai jas gauna ilgiau nei trejus metus.

„Šis laikotarpis yra per ilgas, nes nemotyvuoja darbingo amžiaus paramos gavėjų aktyviai integruotis į darbo rinką ir turėti darbo pajamų“, - aiškina Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Įstatymo projekte taip pat numatytos sankcijos pašalpų ir lengvatų gavėjams, kurie nepritaria daugiabučių namų renovacijai.

Jei lengvatą už šildymą gaunanti šeima, gyvenanti daugiabučiame name, nepritaria jo renovacijai, ateinantį šildymo sezoną jai skiriama kompensacija šildymui bus nurėžiama per pusę, o dar vėliau visiškai neskiriama, kol nebus užbaigta namo renovacija, bet ne ilgiau kaip trejus šildymo sezonus.

Aplinkos ministerijos duomenimis, nepasiturinčių asmenų, gaunančių kompensacijas už šildymą ir karštą vandenį ir gyvenančiuose daugiabučiuose namuose sudaro vidutiniškai 33 proc. Daugiausiai jų Raseinių rajone – 66 proc., Prienų rajone – 53 proc., Jonavos rajone – 43 proc., Kazlų Rūdoje ir Joniškio rajone – 42 proc.

Šiuos ministerijos siūlymus dar turės svarstyti Vyriausybė ir Seimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.