V. Uspaskichas išsitarė, kad jungtuvės su „tvarkiečiais“ – bandymas išsisukti nuo bausmės

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ teismo slenkstį minantis Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas nesėkmingai bandė aiškinti, kad jungimasis su Rolando Pakso partija Tvarka ir Teisingumas yra natūralus siekis suvienyti „centro jėgas“. Prispirtas laidos vedėjo Edmundo Jakilaičio klausimų, V. Uspaskichas išsitarė, jog partijų jungtuvės yra gynybos prieš teisėsaugą būdas.

Teismo slenkstį minantis V. Uspaskichas galvoja trauktis iš lyderio pozicijų.<br>R. Danisevičius
Teismo slenkstį minantis V. Uspaskichas galvoja trauktis iš lyderio pozicijų.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-02-20 14:55, atnaujinta 2018-03-11 11:31

Juodosios buhalterijos byloje teisiamos Darbo partijos kaip juridinio subjekto nebeliktų, taip būtų bandoma atsikratyti atsakomybės, bet išlaikyti valstybės dotacijas. Jos pereitų kitam juridiniam subjektui, taigi jungtinei DP ir „tvarkiečių“ partijai.

Teisėsaugos prie sienos prispaustas V. Uspaskichas prisipažino pasiryžęs atsisakyti lyderio pozicijų, naujo politinio junginio vairą užleisti Rolandui Paksui.

– Ar Rolandas Paksas tikrai yra tas politikas, kuriam norėtumėte atiduoti naujos politinės jėgos vairą?

– Dėl Rolando Pakso dar yra didelis klausimas. Susitikimo metu kalbėjome, kad naujai partijai būtų vadovaujama pariteto principu. Tikrai būsiu lankstus, svarstant šį klausimą dėl tikslo sustiprinti centro jėgas. Rinkėjams bus lengviau apsispręsti, nes mūsų partijų elektoratas panašus. Tai geras dalykas. – Jūs neigėte, kad jungtuvės susijusios su Darbo partijos teismu. Gal partijų jungimąsi reikėjo pradėti, kai baigsis teismo procedūros?

– Kai kurie galvoja, kad mes siekiame išvengti baudų... Ne, mes tik norime neprarasti dotacijos, kuri uždirbta po pastarųjų Seimo rinkimų. Uždirbta dotacija triskart didesnė, nei po praėjusių rinkimų, mes jos neatsisakome. Prisiimame visas prievoles.

– Tai nesijunkite, kol neįsiteisės teismo sprendimas.

– O kodėl mes turėtume taikytis prie teismo? Politinės partijos gyvena savo gyvenimą, o teismai – savo. Nuo atsakomybės mes nebėgame. O jungimosi procesas ilgas, apie sąjungą su R. Paksu kalbėjomės jau prieš metus.

– Teigiate, kad jungdamiesi jūs nenorite išsukti uodegos nuo teisinės atsakomybės. Bet juk prokuroras siekia, kad Darbo partija būtų uždaryta?

– Tai blogai... O mes siekiame, kad partija nebūtų uždaryta.

– Bet jei teismo sprendimas bus partijai nepalankus, susijungimas bus būdas partijai išsisukti nuo atsakomybės, ir tiek?

– Net jei ir priimtume tokią prielaidą, mūsų sprendimas susijungti būtų visiškai teisingas eiti tokiu keliu. O ką, jei mus puola, tai turime teisę gintis visais būdais ir priemonėmis.

– Jeigu jau prabilome apie hipotezes: tarkime, teismas paskelbia nuosprendį Darbo partijai. Kas tada?

– Taip negali būti civilizuotoje valstybėje. Partija juk ne pelno siekianti organizacija, verslo kompanija. Verslo kompanijos net neužsidarė, tik bankai pastaruoju metu...

– Peržvelgus vadinamąją juodąją DP buhalteriją matyti, jog partija veikė kaip klestinti verslo bendrovė. Kiekvieną mėnesį, pagal buhalterijos išrašus, partija baigdavo kelių šimtų tūkstančių litų pelnu. Ir jeigu jūs susijungiate su kita partija, Darbo partijos teisiamųjų suole kaip juridinio asmens nebelieka. Atsiranda kita partija, atsakomybės nelieka, o pinigai lieka, nes atsiranda kitas juridinis asmuo. Toks jūsų gynybos planas? – Ne, kaip gi, atsakomybė niekur nedingsta...

– Atsakomybė nedingsta, bet teismas jau negali likviduoti partijos, kaip juridinio asmens? Juk jos nebėra kaip likviduoti, taigi susijungdami jūs apsidraudžiate?

– Gali likviduoti, bet gali ir nelikviduoti... Nereikia čia užbėgti į priekį. Vienintelį dalyką galiu pasakyti: jeigu siekiama uždaryti Darbo partiją, tai reiškia prispausti yra prokuroras ir teisėjai. Juk nei prokurorui, nei teisėjui nėra jokios naudos uždaryti Darbo partiją, politinę organizaciją. Yra kitų partijų, kurios siekia sunaikinti Darbo partiją, nuo to ir pradėkime.

– Jūs ne kartą esate sakęs, kad kovosite už Darbo partijos išlikimą iki galo. Tai ir pasakykite dabar viešai, kad nesijungsite, lauksite teismo proceso pabaigos!

– Na, bet čia visiškai skirtingi dalykai...

– Pone V. Uspaskichai, kai antradienį buvo paskelbta apie partijų jungtuves, jūs buvote Maskvoje. Ką jūs ten veikėte?

– Turiu ten reikalų, giminių...Mama ten mano, vaikai buvo atvažiavę iš pirmos santuokos. Verslo Rusijoje neturiu, vaikai turi, jiems truputį padedu.

– Ar daug uždirbote iš politikos?

– Po vieną gerą namą Vilniaus centre būčiau uždirbęs, jei nebūčiau padėjęs partijai gyventi. Dešimt namų jau būčiau turėjęs.

– Ar jūsų verslo reikalai pasitaisė?

– Manau, pablogėjo. Politikui versle daug ko negalima daryti. Per 22 metus, kai užsiimu verslu, nė viena mano įmonė neturėjo valstybinio užsakymo.

– Po dviejų partijų susijungimo turėsite didžiausią frakciją Seime. Ar ketinate performuoti Vyriausybę, pasiimti daugiau ministerijų?

– Ne, tikrai nebus jokių naujų portfelių dalybų. Premjeras, atrodo, pakankamai adekvatus, gerai sutaria su ministrais. Trukdyti šiam procesui neketinu, net užkirsiu kelią, jeigu jis bus. Jau iškarto po rinkimų Algirdui Butkevičiui sakiau: nesiblaškykite, formuokite Vyriausybę. Uspaskich, tai Uspaskich, kontroversiška asmenybė...

– Jums pačiam dabar įdomu būti politiku?

– Daug mažiau, nei buvo iš pradžių. Nematau didelių savo karjeros galimybių politikos srityje. Aktyvus politikas dar galiu būti, bet nebūtinai turiu užimti partijos pirmininku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.