Devynerių metų mergaitė - dviejų pasakų knygų autorė

Trečiokė kuria šiuolaikiškas pasakas

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

2013-02-22 21:10, atnaujinta 2018-03-11 06:39

Trečiokė kuria šiuolaikiškas pasakas

Neseniai išėjo antroji - „Užkeiktas žiedas“. Joje - net keturiolika vaikiškos fantazijos kupinų pasakų, kurių herojai apdovanoti neįprasčiausiais vardais.

Vienoje jų pasakojama apie mergaitę, vardu Žakasnė. Kitoje du draugai langas ir palangė pabėga iš namo sienos ir pasinaudoję stebuklingomis sūpuoklėmis, atsiduria Ateityje. O ko verti vien pasakos apie Adatą veikėjų vardai - Adotafas, Adaskasijas ir Adatyra.

Pasakų veikėjai kalba šiuolaikinių vaikų kalba. I. Musteikytė, kurdama savo modernias pasakas, peno fantazijai randa ir gimtojo Traupio Botanikos sode.

Pirmoji Indrės pasakų knyga pavadinta „Laikrodukas Tuksis“

Mama ragino kurti

Traupio bibliotekininke dirbanti Indrės mama Ramunė Musteikienė pasakojo, kad mergaitė visą savo vaikystę praleido šalia knygų.

Ji trečias vaikas šeimoje. Vyresnėliai sesuo Deivina ir brolis Arminas jau pilnamečiai.

Būdama vos dviejų metų, Indrė jau pažino raides. Ketverių išmoko skaityti. Sulauksi septynerių, parašė pirmąją pasaką apie namuose augintą katytę.

Paraginta mamos, mergaitė ėmė kurti daugiau pasakų. Jų darbštuolė prirašė pilną sąsiuvinį. Tuomet pasiskundė, kad rašant labai pavargsta ranka. Mama ją išmokė rašyti kompiuteriu. „Skaičiau ir negalėjau patikėti, kad ji pati sukūrė. Net pradėjau tikrinti, kokias knygas Indrė skaito. Gal ką nuo jų nusirašė?“, - prisiminė R.Musteikienė.

Tačiau moteris sako supratusi, kad dukra galbūt apdovanota rašytojos talentu. Mergaitė rašo sklandžia, vaizdinga kalba, nepritrūksta sugalvotų istorijų ir visai nedaro rašybos bei skyrybos klaidų.

Knygeles išdovanoja

Trečiokė negali pasakyti, kaip gimsta pasakų siužetai. Idėja tiesiog šauna į galvą. Tuomet mažoji rašytoja puola prie kompiuterio ir vienu atsikvėpimu viską surašo.

Neseniai mergaitė pasveikino mamą ir tėtį su Valentino diena. „Myliu tave taip, kaip arkliai myli gėles“, - tokiu meilės prisipažinimu Indrė nustebino savo mamą. Ji paaiškino, kad vienoje knygoje skaičiusi, jog arkliai iš tiesų labai myli gėles.

Indrė jau pirmoje klasėje pradėjo svajoti, kad užaugusi taps rašytoja. Todėl tėvai norėdami dukrą paskatinti, šeimos lėšomis išleido pirmąją dukros pasakų knygą „Laikrodukas Tuksis“.

Nė vienas iš šimto jos egzempliorių nepasirodė knygynuose. Knygutės buvo išdovanotos draugams, bibliotekoms.

Parėmė garsūs kraštiečiai

Toks pats likimas laukia ir antrosios I. Musteikytės knygos, išleistos jau 150 egzempliorių tiražu. Knygutėms iliustracijas nupiešė buvusi Traupio gyventoja, 21 - erių studentė Eglė Kielaitė.

Antrosios knygos išleidimą parėmė žinomi autorės kraštiečiai Vytautas Galvonas ir Aloyzas Sakalas.

Dabar Indrė jau baigia kurti ir trečiąją knygą. Joje pasakojama apie begemotą. Mergaitė prisipažino, kad norėtų tapti tokia pat rašytoja, kaip ir jos mylimiausia autorė Astrid Lindgren.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.