G. Steponavičius: „Įsakymas dėl lietuvių kalbos egzamino bus skundžiamas teismui“

Opozicijos elgesį vadina destruktyviu

Anot G. Steponavičiaus (nuotr.), ministro D. Pavalkio įsakymu numatant išimtis atsisakoma vieningo lietuvių kalbos ir literatūros egzamino.<br>M. Astrausko nuotr. iš archyvo
Anot G. Steponavičiaus (nuotr.), ministro D. Pavalkio įsakymu numatant išimtis atsisakoma vieningo lietuvių kalbos ir literatūros egzamino.<br>M. Astrausko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 22, 2013, 1:52 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 7:16 AM

„Seimo opozicija - tiek liberalai, tiek kalbamės su konservatoriais - būsime talkininkai visuomeninėms organizacijoms kreipiantis į teismą“, - BNS sakė politikas.

Anot G. Steponavičiaus, ministro Dainiaus Pavalkio įsakymu numatant išimtis atsisakoma vieningo lietuvių kalbos ir literatūros egzamino, o tai neatitinka Švietimo įstatymo nuostatos, kad „mokymosi pasiekimų patikrinimai organizuojami vienodi visų mokomųjų kalbų mokyklų mokiniams“.

Be to, liberalo nuomone, įsakymu pažeidžiami abiturientų teisėti lūkesčiai, nes mokslo metų pradžioje moksleiviai pasirašytinai yra supažindinami su egzamino programa. Kiti teisės aktai, pasak ministro, draudžia likus keliems mėnesiams iki egzaminų sesijos pradžios daryti esminius pakeitimus.

Šią savaitę D. Pavalkio pasirašytas įsakymas numato, kad tautinių mažumų mokyklų abiturientams privalomas žodžių skaičius lietuvių kalbos valstybinio brandos egzamino rašinyje bus ne mažiau kaip 400 žodžių - lietuviškų mokyklų moksleiviams nustatytas minimalus žodžių skaičius 100 didesnis.

G. Steponavičiaus teigimu, toks sprendimas priimtas „be jokios ekspertinės ir teisinės analizės“.

Ankstesnės Vyriausybės kadencijos metu buvo nuspręsta, kad po dvejų metų pereinamojo laikotarpio, kuris baigiasi šiemet, egzaminas lietuviškų ir nelietuviškų mokyklų moksleiviams bus vienodas, bet numatytas aštuonerių metų pereinamasis laikotarpis egzaminų vertinimui.

Iki šiol Nacionalinis egzaminų centras organizuodavo du skirtingus lietuvių kalbos brandos egzaminus su skirtingomis užduotimis: gimtosios lietuvių kalbos - mokyklas lietuvių mokomąja kalba baigiantiems abiturientams ir valstybinės lietuvių kalbos – mokyklų tautinių mažumų kalbomis abiturientams.

Opozicijos elgesį vadina destruktyviu

Premjeras Algirdas Butkevičius destruktyviu elgesiu vadina opozicijos kalbas apie kreipimąsi į teismą dėl švietimo ministro įsakymo, kuriuo tautinių mažumų moksleiviams lengvinamas lietuvių kalbos egzaminas.

„Gyvename teisinėje valstybėje, tad kiekvienas turi teisę kreiptis į teismą, jei mano, kad tam yra pagrindo. Bet mūsų manymu, šis kai kurių politinių jėgų elgesys yra destruktyvus“, - penktadienį sakė premjeras. Jo poziciją BNS perdavė atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.