Politinės jungtuvės – artėjančios partijų agonijos ženklas

Kai daugelis skelbia, kad Darbo partijos ir „tvarkiečių“ jungtuvės padovanos Lietuvai vieną labai stiprią partiją, kuri nutrenks į šalikelę net ir socialdemokratus, peršasi priešinga mintis: šis politinis projektas tik pagreitins šių partijų agoniją, kurios labai ryškius bruožus vėliausiai išvysime per kitus Seimo rinkimus, anksčiausiai – dar šiais metais.

Daugiau nuotraukų (1)

Bronius Matelis

Feb 22, 2013, 12:04 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 8:29 AM

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas A.Kubilius galėtų papasakoti, ką reiškia prisijungti tik saujelę rėksnių iš kitų partijų. Kur dabar yra tie tautininkai ar krikdemai, buvę politiniai kaliniai? Daugelis jų iki šios dienos kaišioja partijai į ratus pagalius, nors iki susijungimo buvo kalbama labai daug ir išsamiai. Pasirodo, pasakyti gali daug ką, bet ne taip lengva padaryti.

Kažkodėl tikiu, kad partijos „Tvarka ir teisingumas“ vienas lyderių V. Mazuronis buvo nuoširdžiai nustebęs, kai išgirdo apie galimą partijų susijungimą. Bent jau po partijų skyrius šiuo metu važinėjantys šios partijos vadovybės pasiuntiniai privačiuose pokalbiuose tvirtina, kad jungimosi planą beveik metus rengė tik R. Paksas ir V. Uspaskichas. Savo artimiausiai aplinkai jie apie tai esą pranešė tik praėjusią savaitę.

Darbo frakcijos Seime seniūno pavaduotojas P. Narkevičius iš karto pareiškė, kad sunkiai įsivaizduoja šių partijų Panevėžio skyrių susiliejimą. Iki Seimo P. Narkevičius buvo Panevėžio vicemeras ir keletą metų agresyviai krapštė iš posto esą darbo absoliučiai neišmanančią savivaldybės administracijos direktorę „tvarkietę“ K.V areikienę. Šios pozicijos P. Narkevičius ir dabar keisti neketina.

Didžiulių įtampų yra ir šių partijų skyriuose Kaune, kituose rajonuose. Tas įtampas dar labiau padidins abiejų partijų narių įžeistos ambicijos, kilsiančios dėl to, kad vadukai, gelbėdami vieno jų užpakalį nuo nemalonaus teismo sprendimo, viską be jų nusprendė.

Svyruojantiems, o tokių dėl nuslėptų derybų yra labai daug, abiejų partijų nariams šis pasiūlymas gali pasirodyti kaip ženklas, kad šių partijų laivas jau skęsta, todėl atėjo laikas peršokti į patikimesnį, o ne tą patį aplopytą laivą. Partijos „Tvarka ir teisingumas“ populiarumo smukimą jau patvirtino praėję Seimo rinkimai, Darbo partija gali pradėti byrėti po jos lyderiams nepalankaus teismo sprendimo, artėjančiuose prezidento rinkimuose V. Uspaskichas dalyvauti negalės, abejojama ir dėl R. Pakso galimybių.

Kam tokia sąjunga reikalinga? Gal R. Paksas norėtų rizikuoti netekti dalies savo partijos narių ir atsidurti buvusio generalinio prokuroro A. Paulausko, tapusio visuomenės pajuokos objektu, vietoje?

Šių dviejų partijų jungimasis jau dabar yra apsivėlęs kažkokiomis apnašomis, neaiškumais ir abejonėmis. Labiausiai abejoja patys „tvarkiečių“ lyderiai, nes žino, kad V. Uspaskichas viską sprendė ir bus linkęs spręsti pats, net nesvarbu, kas bus partijos vadovas. R.Paksas toje partijoje tikriausiai būtų tik dar viena iškamša greta buvusio generalinio prokuroro kimštynės.

Šiaip R. Paksui dabar būtų labai naudinga pasakyti kategorišką „Ne“ šiam projektui, mandagiai paaiškinti, jog jis gal ir pritaria, bet štai partijos taryba to nenori. Tada V. Uspaskichas liktų ant ledo nuogas ir basas. Ir dar sunkiai sužeistas. Artėjant teismo nuosprendžiui tų žaizdų, kurios netrukus gali pribaigti jo partiją, V. Uspaskichas ir pats neslepia.

V. Uspaskicho blaškymasis nuo Keipošiaus prie Teipošiaus, pagaliau konvulsiškas bandymas visus savo partijos narius perkelti į jau patentuotą Leiboristų partiją, dar labiau sumenkintų šio politiko populiarumą visuomenėje.

Gerai šia tema yra pasakęs Darbo partijos frakcijos Seime seniūno pavaduotojas P. Narkevičius: Partijos gali jungtis, tačiau partijoms priklausantys žmonės ne bulvės, kurias galima supilti į vieną maišą, pastatyti į kampą ir sakyti, kad viskas yra gerai.“

Perpilant Darbo partijos „bulves“ į Leiboristų maišą, dalis jų irgi gali nuriedėti prie kitų maišų. Prasidės blaškymasis, pylėjo autoritetas smuks. Štai tada R. Paksas ir galėtų be jokios rizikos sau ir savo partijai paskelbti didįjį bulviakasį Darbo partijos darže.

Tokiu atveju R. Paksas išsaugotų bent jau stabilaus politiko įvaizdį, nesuerzintų ir savo partijos narių bei rinkėjų. Jie gal ir panašūs, tačiau tarp jų yra ir tokių, kurie už Darbo partiją niekada nebalsavo ir nebalsuos. Kodėl? Pasižiūrėkite į šių partijų lyderius – jie didelė priešingybė: rūstus, niūrus, galingo erelio fone stovintis ir kietarankio lietuvio įvaizdį kuriantis R. Paksas bei rusišką trepsiuką šokantis linksmuolis V. Uspaskichas.

Be to, abi šios partijos propaguoja vieno lyderio kultą. Formaliai galima nustatyti vadovo rotaciją, tačiau realiai iš to nieko nesigautų.

Štai todėl ir netikiu, kad šį sekmadienį R. Pakso sušauktame partijos tarybos posėdyje bus pritarta pasiūlymui supilti bulves į vieną maišą. Gali paaiškėti, jog kažkurios partijos maišuose bus visai net ne bulvės, o pigi klastotė partneriui suvilioti. Tada skanių blynų prieš rinkimus tikrai neiškepsi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.