Nuobodi neteisybė — mes nežiūrime televizoriaus, bet visus pažįstame

Savaitgalį buvau pasveikinti savo namų prižiūrėtojos p. Marytės su jubiliejumi. Atsisėdau prie vaišėmis lūžtančio stalo. Svečių, kaip ir pokalbių temų aplink stalą, — gausybė.

Daugiau nuotraukų (1)

Jogaila Morkūnas

Feb 24, 2013, 7:46 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 4:24 AM

Svarbiausios temos, suprantama, apie jubiliatę ir televiziją. Pasirodo, visi visus pažįsta geriau nei aš.

„Kaip Rūtai sekasi vesti naują laidą? (su Arūnu Valinsku dirbti neįmanoma)“, „Kaip R.Janutienę išvarė iš TV3? (taip jai ir reikia/nereikia)“, „Kokią nesąmonę pasakė Arnas Klivečka (jis dažnai nesąmones sako)“, „Asta Dudurytė tikrai tiki burtininkais (kirpėja sakė)“, „Andrius Užkalnis — pasikėlęs šiknius (jubiliatės asmeninė nuomonė).“ Man visada smagu tai girdėti (aš — ne apie A.Užkalnį).

Kiekvienas TV laidų vedėjas, dažnas svečias ar herojus yra kiekvieno tautiečio mokyklos bičiulis, sodo kaimynas, pusbrolio bendradarbis ar geriausias draugas socialiniuose tinkluose.

Nuobodi neteisybė — mes nežiūrime televizoriaus. Mes visi jame gyvename! Su visais esame iki skausmo pažįstami.

Atsiminiau seną anekdotą, kai dvi rusės važiuoja traukiniu ir svajoja: „Jei aš gyvenčiau Amerikoje, tai gyvenčiau Santa Barbaroje!“ — „Kodėl?“ — „Todėl, kad aš ten visus pažįstu.“

Redakcija man liepė parašyti šį straipsnį apie pokalbių laidas. Taip, aš esu etatinis ir nuolatinis TV pokalbių laidų dalyvis, todėl rašyti apie tai (kaip ir kalbėti užstalėje) nėra sunku.

Esu profesionalus kalbėtojas. Ir tai darau jau daug metų ir dėl trijų motyvų:

1 Esu labai kolegiškas Atsarginis Kosmonautas. Jei prieš įrašą ar tiesioginę laidą dingsta ar neatvyksta pašnekovas, visada galima skambinti man.

2 Manęs beveik niekada nejaudina pokalbių laidų temos. Apie moteris, žaliavalgius, gyvenimo spindesius, numerologiją, gėjus, socialinius procesus, valdančiąją koaliciją ar barsukų žiemojimo ypatumus. Visomis temomis esu labai paviršutiniškas, bet televizijai ir nereikia kitaip.

3Aš visada turiu tris (keturias) atskiras nuomones. Kai skambina laidos redaktorė ir pasako laidos temą bei skirtingus požiūrius, aš visuomet žydiškai perklausiu: „O kaip jums reikia, kad aš kalbėčiau?“ Tai visiems labai patogu. O man — tas pats, nes aš niekam nieko neskolingas.

Na, dar moku greitai kalbėti, moku pats prisisegti mikrofoną ir moku ryškiai rengtis (televizijoje tai privaloma, nors Giedriaus Drukteinio pilkumas iki šiol to nesuvokia).

Visas pokalbių laidas galima skirstyti vėl į tris kategorijas.

Alygis. Čia dalyvauja tik profesionalai. Pastaruoju metu — Vitas Vasiliauskas, Raimondas Kuodis, Ingrida Šimonytė, Algirdas Butkevičius, Viktoras Uspaskichas, Rūta Vainienė, Aušra Maldeikienė ir Petras Gražulis. Kalbame apie aktualijas (dėl to ir A lygis). Na, dar galima kalbėti apie aukštuomenę, nes irgi prasideda raide A“.

Blygis. Pokalbių temos — nuo bebrų, braškių, bioenergetikos iki burtų, biseksualų, barakudų ir „bomžų“.

Temos — dažniausiai „iš stalčiaus arba į stalčių“. Nuolatiniai laidų dalyviai — Mantukas, Palmira, Natalija Bunkė, Agnė Bilotaitė, Asta Baukutė, Benas Gudelis, Vytenis Pauliukaitis, Virgis Stakėnas, Dainius Kepenis, savo kūno puoselėtojas Šarūnas Navickis ir Petras Gražulis. Būsiu iki skausmo objektyvus, bet B lygio laidų reitingai daug kartų lenkia laidas apie aukštuomenės aktualijas.

C lygis dažniausiai pasiekiamas tiems žiūrovams, kurie mus žiūri ir tada, kai niekas kitas to nedaro. Apie citrinas, vitamino C žalą, moters ciklus, cukrašvendres, cunamius, ciklonus ir niekingus cypsėjimus.

Ranka nekyla įvardyti pokalbių laidų herojų. Dažniausiai jie būna nelaimingi, apie juos niekas nežino, jų graudžios istorijos niekaip neišspaudžia ašaros net ir jautriausiam žiūrovui per mėnulio pilnatį.

Patys laidų dalyviai skambina į televizijas 28-ą kartą šiais metais ir sako: „Miela redakcija, skambinu pirmą kartą.“ C lygio pokalbių laidose dalyvauja visi kiti ir Petras Gražulis.

1981 metais savo veiklą pradėjo muzikinis kanalas MTV. Pirmas buvo grupės „The Buggles“ dainos „Video Killed The Radio Star“ vaizdo klipas. MTV, nors ir planavo, nenužudė radijo. Bet kas žudo dar negimusias mūsų būsimas eterio žvaigždes Lietuvoje — man niekaip neaišku.

Nėra naujų žmonių! Nėra naujų veidų! Nėra naujų vedėjų! Tikrai nėra. Nes niekam neįdomu nežinomas veidas. „Jei kam nors įdomu iš nežinomo padaryti žinomą, tai tegul tai daro kiti, bet ne mūsų kanalas.“ Atsirado (atsiranda) dvi naujos pokalbių laidos — „Plikis ir Ponia“ per LNK bei laukiama (?) Rūtos Janutienės „Nuoga tiesa“ mano kanale.

Su vedėju A.Valinsku kaip ir viskas aišku. Viskas laiku, vietoje. Juokeliai ir netikėtumai — juokingose scenarijaus vietose ir tikėtinose situacijose. Švarus sekmadienio vakaro amerikietiškas skaitalas apniukusioje Lietuvos kasdienybėje.

Man truputį kelia nerimą nuostabioji Rūta Mikelkevičiūtė. Kaip jai (ne)pavyksta per tris savaitės dienas, nuo ketvirtadienio „Valandos su savimi“ transformuotis į sekmadienio Ponią, iš kurios prodiuseriai laukia kitos Rūtos? Dirbti abiem vedėjams kartu — komplikuota dovanėlė. Bet gal čia ir slypi laidos žavesys? Kur du vedėjai pešasi, laimi trečias — laidos žiūrovas.

Šviesaus atminimo Vytautas Kernagis pasakė: „Į sceną po Kernagio gali lipti tik idiotas arba Kernagis.“ Man prieš nosį — praėjusios savaitės „TV antena“. Iššūkis „Pirmyn, drąsuoliai!“ su Rūtos Janutienės interviu. Naujos laidos vedėja ieško sau priešininko. Optimizmas — begalinis. Ne veltui citavau maestro Kernagį. Dirbti su R.Janutiene gali tik idiotas arba R.Janutienė. O kas gali dalyvauti laidoje? Vien dėl šios subjektyvios intrigos laukiu „Nuogos tiesos“ premjeros kovo 4 dieną. Jei pakviestų dalyvauti šioje laidoje, mielai neatsisakysiu (žiūrėkite mano 3 motyvus straipsnio pradžioje).

Taip, mano KMI (kūno masės indeksas) yra 24,6, IQ — ribotas. Esu pliktelėjęs, jau vidutinio amžiaus, su dideliais žandais, blogu sukandimu bei matomu pilvuku, daug geriantis baltojo vyno ir sumalantis žodžius TV laidų ne svajonių jaunikis. Bet man patinka pramoga, patinka būti su laimingais žmonėmis ir matyti juos tokius. Ir pašvilpkite man visi kiti, kurie manote kitaip!

Viena iš televizijos misijų — skleisti grožį ir linksminti liaudį. Ačiū, kad Lietuvoje tai vis dar egzistuoja.

Ir dar. Sveikinimai mano namus prižiūrinčiai p. Marytei gražaus jubiliejaus proga. Juk jei ne ji ir jos gimtadienio užstalės svečiai, nebūtų jokių TV pokalbių laidų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.