Kuriose ministerijose algų priedai – patys dosniausi?

Daugelis naujųjų ministrų tęsia pirmtakų tradicijas ir skiria solidžias priemokas už sunkų darbą savo patarėjams ir viceministrams. Didžiausios priemokos yra Aplinkos, Krašto apsaugos ir Susisiekimo ministerijose ir siekia 60 proc. atlyginimo dydžio.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 25, 2013, 10:06 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 3:43 AM

Priemokos skiriamos nepaisant to, kad būdami opozicijoje dabartiniai valdantieji aktyviai kritikavo tokią tvarką.

„Kol dalis visuomenės badauja, kraunasi lagaminus, ruošdamiesi į užsienį dėl duonos kąsnio, dabartinė Vyriausybė, Seimo socialdemokratų partijos frakcijos seniūno Algirdo Butkevičiaus nuomone, gyvena kaip inkstas taukuose. Jo duomenimis, ministrų patarėjams ir viceministrams mokami priedai, švaistomasi reprezentacijai skirtomis lėšomis“, - tokius pranešimus dar prieš pora metų skelbė opozicijoje buvę socialdemokratai.

„Konservatorių diržų veržimosi politika - akivaizdus akių dūmimas. Gal pagaliau bent šiemet Vyriausybė pradės taupyti nuo savęs? Bet tikriausiai to nesulauksime, nes A. Kubiliui atrodo, kad sunkmetis jau baigėsi“, - tuomet kalbėjo A. Butkevičius, kuris tapęs premjeru savo patarėjams taip pat skyrė 60 proc. dydžio priemokas.

Viceministras dirbo už tris

Visų ministerijų pateiktais duomenimis, priedų ir priemokų prie atlyginimų kol kas negauna tik Energetikos, Švietimo ir mokslo ir Kultūros ministerijų vadovai. Dvi pastarosios ministerijos atsakė, kad priemokos šiuo metu nėra paskirtos, nes ministerijose dar nesibaigė vadovybės formavimo procesas.

Priemokų taip pat negauna Užsienio reikalų ministerijos viceministrai. Kuklią 10 proc. didesnę algą gauna tik vienas ministro patarėjas.

Kitose ministerijose politikams mokami kur kas didesni atlyginimai.

Vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas savo dviems patarėjams ir trims viceministrams prie algos skyrė 30 proc. dydžio priemokas. Teisingumo ministro Juozo Bernatonio patarėjams skirtos 25 proc. dydžio priemokos. Nauji viceministrai prie J. Bernatonio komandos prisijungė vėliau.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje metų pradžioje vienintelis 25 proc. dydžio priemoką gavo viceministras Audrius Bitinas. Priemoka skirta dėl to, kad jis vienas dirbo už tris viceministrus.

Kolegas įvertino skirtingai

Ūkio ministrė Birutė Vėsaitė pirmiesiems darbą pradėjusiems viceministrams Mariui Busilui ir Mariui Skarupskui bei patarėjai Vilijai Vertelienei skyrė pusės atlyginimo dydžio priemokas.

Finansų ministerijoje priemokų dydis priklauso nuo to, kada darbą pradėjo ministro Rimanto Šadžiaus komandos nariai.

Nuo 2009 m. liepos finansų viceministrais dirbantiems Edmundui Žilevičiui ir Aloyzui Vitkauskui mokama 50 proc. priemoka už įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą. O nuo šių metų dirbantiems viceministrui Vytautui Galvonui ir ministro patarėjai Violetai Latvienei skirta 20 proc. priemoka.

Panaši tvarka ir Sveikatos apsaugos ministerijoje. Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis savo pavaduotojams skyrė 30 proc., o patarėjams - 45 proc. dydžio priemokas. V. Andriukaičio patarėjomis šiuo metu dirba ir dvi daugiau patirties turinčios buvusios viceministrės Nora Ribokienė bei Janina Kumpienė.

Žemės ūkio ministerijoje patarėjai skatinami 30-40 proc., o viceministrai – 50 proc. dydžio priemokomis.

Visgi geriausia dirbti Aplinkos, Susisiekimo ir Krašto apsaugos ministerijose. Jose skiriamos maksimalaus dydžio priemokos, kurios siekia iki 60 proc.

Tvarką vadina ydinga

Visų ministerijų vadovai tvirtina, jog skirdami priemokas savo darbuotojams jie nieko blogo nedaro. Tai leidžia įstatymai. Priemokų dydis esą priklauso nuo to, kiek daug žmogus dirba.

Ministro atlyginimas Lietuvoje sudaro 9-10 tūkst., viceministro (su priemokomis) 6-8 tūkst litų, ministrų patarėjų (su priemokomis) – 5-6 tūkst. litų.

Buvusi Seimo Audito komiteto pirmininkė Loreta Graužinienė, taip pat aktyviai kritikavusi priemokų mokėjimo tvarką, portalui lrytas.lt teigė savo nuomonės nekeičianti.

„Ši situacija yra ydinga, tikiuosi dabartinė Vyriausybė parengs normalią atlyginimų mokėjimų tvarką“, - sakė politikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.