Namo gimdyti grįžtančios emigrantės britų biudžetui kainuoja milijonus

Britai eilinį kartą pasipiktinę emigrantų įžūlumu. Šį kartą – nėščiųjų iš Rytų Europos. Moterys grįžta gimdyti į savo gimtąsias šalis, o už jų priežiūrą vietinėse medicinos įstaigoje sumoka Didžiosios Britanijos mokesčių mokėtojai. Už gydymą Rytų Europos šalyse Didžioji Britanija praėjusiais metais sumokėjo 2 mln. svarų sterlingų. 90 proc. šių atvejų sudaro gimdymai. Vien Lenkijos gimdyvėms britų Nacionalinė sveikatos priežiūros tarnyba (NHS) sumokėjo beveik milijoną svarų, rašo „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-02-25 12:03, atnaujinta 2018-03-11 03:33

Emigrantės naudojasi Didžiosios Britanijos mokesčių mokėtojų pinigais visai teisėtai – tokią teisę joms suteikia Europos Sąjungos įstatyminės normos, pagal kurias valstybėse narėse teikiama būtinoji medicininė pagalba.

Pagal ES normas, bet kuris asmuo, atvykęs į Didžiąją Britaniją dirbti ir gyventi, gali užpildyti S2 arba E112 formą, kuri jam leidžia gydytis bet kurioje kitoje ES priklausančioje šalyje ar Šveicarijoje. Tas pats galioja ir britėms, gyvenančioms kitose ES valstybėse.

Naujausi skaičiai rodo, kad per praėjusius metus buvo 1132 atvejai, kai Didžioji Britanija mokėjo už gydymą kitose ES šalyse ar Šveicarijoje. 995 atvejai, arba apie 90 proc., buvo susiję su gimdymais ir motinystės priežiūra.

Tokiais reikšmingais gyvenimo atvejais moterys nori būti arčiau savo šeimos ir draugų.

519 atvejų buvo gydymas Lenkijos ligoninėse, 174 – Prancūzijos, 90 – Vokietijos. Lietuvoje gimdyti nusprendė ir už priežiūrą iš britų pinigus susigrąžino 12 emigrančių.

Nuo 2010 m. šie skaičiai daugiau nei padvigubėjo.

„Tai dar vienas pavyzdys, kaip narystė ES apiplėšia Didžiosios Britanijos biudžetą. Žmonės lupa mus, kaip sugeba. Deja, visi šie dalykai yra visiškai legalūs. Vienintelis būdas tai sustabdyti – pasitraukti iš ES“, - sakė euroskeptiškumu garsėjančios Didžiosios Britanijos Nepriklausomybės partijos atstovas Gerardas Battenas.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.