Apie skalūnų dujų grėsmes žemaičiai sužinojo internete (atnaujinta)

Skalūnų dujų išsigandę žemaičiai antradienį surengė mitingus Vilniuje. Keli šimtai nepatenkintų piliečių pyktį liejo prie prezidentūros ir Vyriausybės rūmų. Tauragės, Šilalės ir Šilutės rajono gyventojai prakeiksmų nelaidė, bet traukė dainas ir mušė būgnus. Tiesa, prieš susitikimą su premjeru Algirdu Butkevičių, protestuotojai susipyko.

Žemaičių susitikimas su premjeru A. Butkevičiumi.<br>T. Bauras
Žemaičių susitikimas su premjeru A. Butkevičiumi.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Feb 26, 2013, 4:20 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 12:44 AM

Mitingo dalyviai pasakojo, kad informaciją apie skalūnų dujų žalą jie rado savo elektroninio pašto dėžutėse. Vienas iš protesto dalyvių, vidutinio amžiaus vyras iš Tauragės, sakė, kad elektroniniu paštu gavo nuorodas į „Youtube“ vaizdo įrašus. Juose užfiksuotos dėl skalūnų dujų gavybos įvykusios nelaimės. Tai esą įrodo, kad tas procesas - pavojingas sveikatai.

Vyras nepaaiškino, kas jam siuntė tuos laiškus. Mūsų pokalbį girdėję kiti mitingo dalyviai tikino, kad „internete pilna informacijos apie tai“. Suprask, apie skalūnų dujų gavybos žalą ir pavojingumą.

Iš pokalbių su žemaičiais buvo galima suprasti, kad informaciją apie grėsmes internete rado net garbaus amžiaus protesto dalyviai.

Mitingo dalyviai ne tik žėrė skaičius apie nelaimes JAV, nukentėjusius žmones. Jie galėjo papasakoti ir to proceso ekonominę naudą (tiksliau, jų požiūriu, nenaudą) Lietuvai. Susidarė įspūdis, kad protestuotojai gerai susipažinę su gavybos ir žvalgybos procesais.

Tačiau jie vis tiek buvo įsitikinę, kad skalūnų dujoms išgauti naudojamos cheminės medžiagos užterš gruntinius vandenius, dirvas ir apnuodys šalia gyvenančius žmones. Tai esą rodo internete skelbiami mokslininkų tyrimai.

Mitingas buvo gerai organizuotas. Dalyviai segėjo įvairių spalvų juosteles. „Kad apsisaugotume nuo visokių provokatorių“, - paaiškino vienas iš mitingo dalyvių.

Vėliau jie pasipiktinimą liejo prie Vyriausybės rūmų.

Protestuotojai susipyko

Tauragės rajono gyventojai ir Lietuvos žaliųjų judėjimo atstovai susitiko su premjeru A. Butkevičiumi. Jiems premjeras skyrė apie 15 minučių.

Laukdami susitikimo su premjeru, protestuotojų atstovai liejo tulžį vieni ant kitų. Žemaičiai siūlė Vyriausybės vadovo reikalauti paaiškinimų.

„Tegul jis mums atsako, kaip be mūsų sutikimo buvo pasirašytos sutartys? Jie neturi įgaliojimo sudaryti sutartis. Mes esame valstybės šeimininkai. Jis yra mūsų tarnas, o ne dievas“, - karščiavosi vienas jaunuolis. Jis net sugalvojo vaizdingą palyginimą, kurį tėškė Lietuvos žaliųjų judėjimo pirmininkui Rimantui Braziuliui: „Jeigu aš su trečiąja šalimi susitarsiu tave išprievartauti, tai viskas bus teisėta?“ 

Kaimo bendruomenių atstovus ramino žalieji. Jie siūlė premjerui išsakyti svarbiausius klausimus, kurie kyla gyventojams. Taip susitikimas būtų konstruktyvesnis. 

„Jeigu mes pradėsime lieti emocijas, tai jokios naudos iš to pokalbio nebus“ - sakė Lietuvos žaliųjų judėjimo pirmininkas R. Braziulis. Į tai įsiaudrinęs jaunuolis atsakė: „Kas tu čia toks, kad mums vadovautum? Aš esu žemaitis, prūsų palikuonis, manęs tokiomis kalbomis nenupirksi. Jie meluoja visai tautai.“

„Galutiniai sprendimai bus priimti tik įvertinus ir aptarus mokslininkų pateiktą medžiagą. Dar kartą pabrėžiu, kad nebus atliekami tyrimai, kurie galėtų neigiamai paveikti gamtą, aplinką ir žmonių sveikatą“, – sakė premjeras.

Bijo dėl geriamojo vandens

Į Vilnių atvykę gyventojai reiškia pasipiktinimą dėl verslininkų noro žvalgyti teritorijas Tauragės ir Šilutės rajonuose ieškant skalūnų dujų telkinių. Tai darytų JAV energetikos milžino „Chevron“ iš dalies valdoma bendrovė „LL investicijos“.

Baiminamasi, kad per tą procesą būtų užteršti geriamojo vandens šaltiniai, kiltų pavojus aplink tas teritorijas gyvenančių žmonių sveikatai.

Sausio 15 dieną buvo atplėšti vokai su konkurso dėl skalūno dujų žvalgybos ir naudojimo dalyvių pasiūlymais.

Tik viena įmonė panoro ieškoti skalūnų dujų Tauragės ir Šilutės regione. Tai JAV energetikos įmonė „Chevron“. Dar dvi bendrovės - „Diseta“ ir „Perkūno nafta“ - pareiškė norą žvalgyti gamtinių dujų telkinius Kudirkos ir Kybartų regione.

Skalūnų dujų gavybai prieštarauja vietos bendruomenė.

Stabdyti skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą Lietuvoje yra pasiūlęs ir Seimo Aplinkos apsaugos komitetas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.