Prezidentė reikalauja atsakomybės dėl globos namuose nualintos mergaitės

Sveikata gerėja

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 26, 2013, 4:39 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 12:44 AM

Valstybės vadovė reikalauja atlikti išsamų tyrimą dėl šio skandalingo atvejo ir spręsti dėl vadovų ir aplaidžiai dirbusių asmenų atsakomybės.

„Nesuvokiama, kaip Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pavaldžiuose globos namuose vaikas galėjo būti nualintas iki išsekimo ir kodėl niekas to iki šiol nepastebėjo“, - sako prezidentė.

Valstybės vadovės teigimu, atsakomybę už pavaldžių įstaigų darbo kokybę ir mažamečių priežiūrą privalo prisiimti ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kuri yra šių globos namų steigėja. Tokie atvejai, pasak prezidentės, neturi pasikartoti.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pranešė pradėjusi tyrimą dėl globos namuose nualintos mergaitės.

Sveikata gerėja

Per nepilną savaitę, kurią Lietuvos sveikatos mokslo universiteto Kauno klinikų vaikų Chirurgijos klinikoje praleido vasario 18-ąją iš Akmenės rajono Ventos globos namų atvežta išsekusi mažametė mergaitė, jos sveikatos būklė pastebimai pagerėjo.

„Tokių vaikų Lietuvoje, turime pripažinti, yra nemažai. Pagrindinė tos mergaitės liga - centrinės nervų sistemos pažeidimas. Su pažeistomis smegenimis gimusių vaikų priežiūra reikalauja daug žinių ir gebėjimų.

Paskyrus primityviausią gydymą mergaitės būklė per dvi dienas pagerėjo. Jis pati valgo, nei springsta, nei vemia, nebėra dehidratacijos“, - antradienį po pietų surengtoje spaudos konferencijoje sakė Vaikų chirurgijos klinikos docentas dr. Artūras Kilda.

Pirmadienį mergaitė buvo pasverta ir konstatuota, kad svorio priaugo nuo 5,8 kilogramo, kiek svėrė atvežta į Kauno klinikas, iki 7,2 kilogramo.

Mergaitė jau gali sėdėti, savaip susikalba su klinikos personalu, yra valgi.

„Aš esu chirurgas, ne neurologas, bet pagal tai, kaip jos būklė pasikeitė per keletą dienų, galiu pasakyti, jog svoris dar gali augti. Vaikas jau pradeda kovoti už save.

Tokio lygio dehidratacija, kokia buvo mažajai ligoniukei, - labai pavojinga. Prie jos pagrindinės ligos gali prisidėti dar ir kita ūmi liga - viduriavimas, virškinimo sistemos sutrikimas. Į tai reikėjo laiku reaguoti“, - aiškino dr. A. Kilda.

Docento dr. A. Kildos teigimu, specialių poreikių vaikams reikėtų ir specialių namų, ir specialistų, kurie sugebėtų greitai įvertinti situaciją ir tinkamai reaguoti į prižiūrimų vaikų sveikatos būklės pasikeitimus.

Šiuo metu mažosios ligoniukės savijauta gera, sėdėdama lovelėje ji jau varto knygeles, moka paprašyti valgyti, reaguoja į aplinką. Sveikatai sustiprėjus, mergaitės gydymas bus tęsiamas Kaino klinikų Vaikų reabilitacijos klinikoje.

Svėrė vos 5 kilogramus

Į Kauno klinikas iš Ventos socialinės globos namų kritinės būklės atvežta septynmetė svėrė vos 5 kilogramus. Medikai įtaria, kad globos namuose mergaitė buvo marinta badu.

Globos namų darbuotojai sakė, kad mažametė nevalgo, todėl jai reikia įstatyti vamzdelius, per kuriuos būtų galima maitinti.

Anot Kauno klinikų Vaikų chirurgijos ir urologijos skyriaus vadovo Artūro Kildos, į ligoninę atvežta mergaitė gulėjo negalėdama pajudėti, vėmė, oda buvo išberta, o ant kūnelio atsiradusios pragulos.

Dabar, po savaitės ligoninėje, mergaitė valgo normaliai, bendrauja, reaguoja į aplinką.

Ventos socialinių globos namų direktorė Gražina Banienė kaltinimus mergaitės nepriežiūra neigia. Ji tikino, kad globos namuose daryta viskas, jog padėtų psichikos sutrikimų turinčiai mažylei. Buvo kreiptasi į Šiaulių ligoninę, Šiaulių Moters ir vaiko šeimos kliniką, kurioje mergaitė gydyta šešias dienas. Vėliau nuspręsta kreiptis į Kauno klinikų medikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.