Kodėl Seimo pirmininkas V. Gedvilas - nei įtakingas, nei populiarus?

Ketvirtą mėnesį dirbantis Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas gali tik su pavydu prisiminti savo pirmtakų reitingus. Politologų ir komunikacijos specialistų manymu, viena iš trijų įtakingiausių šalies politinių figūrų laikomas Seimo pirmininkas šiuo metu pagal įtaką valstybėje nusileidžia daugeliui ministrų.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 27, 2013, 1:57 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 11:24 PM

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimo centro „Vilmorus“ vasario mėnesį darytos gyventojų apklausos duomenimis, V. Gedvilą, kaip geriausiai atstovaujantį žmonių interesams, nurodė vos 0,3 proc. apklaustųjų. Populiariausia išlieka prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji geriausiai atstovauja penktadalio šalies gyventojų interesus.

Kitame tyrime paklausti, kaip vertina V. Gedvilą, ketvirtadalis apklaustųjų nurodo jo veiklą vertinantys teigiamai, penktadalis – neigiamai. Tačiau daugiau kaip pusė šalies gyventojų apie dabartinį Seimo pirmininką neturi susidarę jokios nuomonės.

Pilkas Darbo partijos karys

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Medijų tyrimų laboratorijos vedėjas Andrius Šuminas menko naujojo Seimo pirmininko populiarumo priežasčių ieško jo paskyrimo priešistorėje.

„Jei prisiminsime, V. Gedvilas visuomenei buvo beveik nežinomas ir anksčiau. Tai buvo gana pilka asmenybė, kuriai Darbo partija nesuteikė svarbaus kalbėtojo statuso. Aktyviai nesireiškė jis ir kaip paprastas Seimo narys“, - teigė mokslininkas.

Panašiai kalba ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute dėstantis politologas Tomas Janeliūnas. Jis primena, jog Seimo pirmininku V. Gedvilas tapo todėl, kad šio posto negavo teisiamas Darbo partijos vicepirmininkas Vytautas Gapšys. Todėl V. Uspaskichas pasirinko V. Gedvilą, kaip neambicingą politiką, kuris visada jam bus paklusnus.

Politologas taip pat pastebi, kad Seimo pirmininko reitingai labai daug priklauso nuo to, kaip jo darbą nušviečia žiniasklaida. Žurnalistams V. Gedvilas kol kas atrodo visiškai neįdomus. Kelios publikacijos ar reportažai, kurie pasirodė per pastaruosius mėnesius, taip pat buvo neigiami.

V. Gedvilas buvo kritikuotas už slaptą susitikimą su Rusijos įmonės „Rosatom“ atstovais, bandymą nuslėpti, kam leidžia reprezentacijai skirtas lėšas, neobjektyvų pirmininkavimą Seimo posėdžiams, kai buvo sprendžiamas V. Uspaskicho ir kitų Darbo partijos atstovų neliečiamybės klausimas. Populiarumo V. Gedvilui negalėjo pridėti ir eskaluojama informacija apie skyrybas su žmona.

Vangus vadas – bloga žinia Seimui

„Visuomenės pasitikėjimas Seimu labai menkas. Kas jei ne Seimo pirmininkas turi bandyti stiprinti žmonių pasitikėjimą parlamentu. Jei Seimo pirmininkas bus nepopuliarus ir neaktyvus, populiarumo balų nepridės ir Seimui“, - prognozuoja T. Janeliūnas.

Portalo lrytas.lt pašnekovai pastebi, kad buvę Seimo vadovai - Irena Degutienė, Artūras Paulauskas ir net Arūnas Valinskas - neblogai išmanė viešuosius ryšius, „kūrė įvykius“, aktyviai komentavo valstybėje vykstančius procesus, todėl žurnalistams ir visuomenei buvo įdomūs.

„Šiuo metu V. Gedvilas yra tarsi baltas popieriaus lapas ant kurio kažką galima pripaišyti. Teoriškai mąstant, potencialo auginti politinius raumenis jis turi. Tačiau daug kas priklauso nuo to, ar jis pats nori būti aktyvus politinių procesų dalyvis“, - kalbėjo A. Šuminas.

Ministrai - įtakingesni?

Komunikacijos specialistas, viešųjų ryšių kompanijos „VIP viešosios informacijos partneriai“ įkūrėjas Darius Gudelis primena, kad Lietuvos istorijoje būta ir daugiau blankių Seimo pirmininkų. Tokiu galima pavadinti Viktorą Muntianą, kuris visuomenei buvo įdomus, kol konfliktavo su Darbo partijos vadovu V. Uspaskichu, o po to papuolė į korupcijos skandalą ir turėjo atsistatydinti.

„I. Degutienė buvo populiari ne tik dėl to, kad buvo Seimo pirmininkė, stipri asmenybė, bet ir dalies žmonių buvo laikoma kaip alternatyva tuometiniam premjerui Andriui Kubiliui“, - sako komunikacijos specialistas.

D.Gudelis tvirtina, kad politikui turi būti svarbus ne tik populiarumas, bet ir jo įtaka.

„Vertinant šiandieninę situaciją, manau, jog daugelis ministrų yra kur kas įtakingesni nei Seimo vadovas. Nors žmonių pasitikėjimas parlamentu yra nedidelis, įvertinant tai, kad Lietuvoje parlamentas turi labai daug galių, logiškai mąstant taip neturėtų būti“, - sakė D. Gudelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.