Nuo įtėvių Prancūzijoje pabėgęs vaikinas grįžo į Pagėgių vaikų namus

Pagėgių vaikų globos namuose – neeilinis įvykis. Paprastai vaikai iš čia išvyksta į savo naujas šeimas, dažnai į užsienį. Bet šį kartą – viskas atvirkščiai. Jau kurį laiką čia nelegaliai gyvena septyniolikmetis Prancūzijos pilietis.

Bėglys sugrįžo į Pagėgių globos namus, iš kurių prie kelerius metus buvo išvežtas su kitais dviem vaikais.<br>E. Baronaitė
Bėglys sugrįžo į Pagėgių globos namus, iš kurių prie kelerius metus buvo išvežtas su kitais dviem vaikais.<br>E. Baronaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Baronaitė

Feb 27, 2013, 7:14 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 12:09 AM

Vaikinas – buvęs Pagėgių vaikų globos namų auklėtinis. Jį prieš keletą metų įvaikino prancūzų pora.

Portalo lrytas.lt duomenimis, pasiturinti sutuoktinių pora įsivaikino tris tos pačios motinos paliktus vaikus. Tačiau kažkas nutiko Prancūzijos piliečių šeimoje. Su įtėviais gyvenęs septyniolikmetis paspruko iš namų. Praėjusią savaitę jis pravėrė Pagėgių vaikų globos namų duris.

Nei mūsų šalies, nei Prancūzijos pareigūnai šios situacijos kol kas plačiau nekomentuoja, todėl galima tik spėlioti, kas ten nutiko: įsūnis arba paspruko, arba jam buvo patarta išvykti.

Vaikų globos namuose septyniolikmetis gyvens, kol bus nuspręsta, ką daryti, nes situacija – neeilinė.

Gina nepilnamečio privatumą

Kodėl ir kaip buvęs auklėtinis atvyko į Lietuvą, Pagėgių vaikų globos namų direktorė Elena Pūtienė neatskleidžia.

„Septyniolikmetis yra svetimos šalies pilietis. Be to, jis – nepilnametis, todėl apie jį jokios informacijos negalime teikti.

Kelionei pinigų jis turėjo. Kodėl jis atvyko į globos namus, kuriuose anksčiau gyveno, mums pats paaiškino. Tačiau išklausyta tik jo nuomonė, o kaip yra iš tikrųjų, nežinau.

Tikimės gauti daugiau informacijos iš Prancūzijos“, - pokalbį tokiais žodžiai užbaigė Pagėgių vaikų globos namų vadovė.

Laukia nurodymų iš svetur

Ką apie tai mano vaikų teisių gynėjai? Jiems ši situacija žinoma, tačiau informacija kol kas dalijamasi labai nenoriai.

„Visos institucijos informuotos apie tai, kur dabar yra pabėgęs septyniolikmetis. Artimiausiu metu tikimės sulaukti atsakymo iš Prancūzijos. Ten turėtų būti paaiškinta, kaip toliau elgtis su bėgliu“, - paaiškino Pagėgių savivaldybės vaikų teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Sandra Krakienė.

Bėglės patraukė į Italiją

Prieš kelerius metus Pagėgių policijai buvo pranešta apie iš Pagėgių vaikų globos namų pabėgusias dvi nepilnametes. Vėliau paaiškėjo, kad abi merginos buvo išvykusios į užsienį. Įtariama, kad svetimoje šalyje jos nusikaltėliams padėjo vogti prekes iš parduotuvių.

Apie tai, kad viena dingusi nepilnametė yra Italijoje Pagėgių vaikų globos namams pranešė Lietuvos ambasados darbuotojai. Kita mergina į vaikų globos namus grįžo paskelbus paiešką.

Svarbiausia – vaiko interesai

„Pagal Lietuvos įstatymus mes turime pasirūpinti mūsų šalies teritorijoje be tėvų esančiais vaikais. Šiuo atveju tai buvo padaryta.

Iš Prancūzijos į Lietuvą atkeliavęs septyniolikmetis laikinai gyvena vaikų globos namuose, o dėl jo ateities sprendimus priimsime kartu su kompetentingomis Prancūzijos institucijomis.

Dabar mes konsultuojamės su prancūzais, kokį geriausią sprendimą priimti, kad nepilnametis būtų saugus“, - šią situaciją paaiškino Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorės pavaduotoja Simona Bronušienė.

Ji pripažino, jog toks atvejis, kad užsienyje gyvenantis įvaikintas lietuvis savarankiškai parvyktų į Lietuvą, yra pirmas nuo 2000 metų, kai buvo įkurta Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba.

„Mūsų šalyje pasitaiko atvejų, kai įvaikintas vaikas palieka namus arba globėjai dėl įvairių priežasčių atsisako globoti vaikų globos namų auklėtinį. Nepaisant klaidų, kurias padaro suaugusieji, įmanomi įvairūs geri sprendimai. Svarbiausia – nebijoti ieškoti pagalbos“, - kalbėjo S. Bronušienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.