Prokurorai reikalauja surišti rankas Darbo partijai

Generalinė prokuratūra trečiadienį teismo posėdyje pareikalavo pritaikyti laikinąsias procesines prievartos priemones Darbo partijai. Tokiu būdu prokuratūra bando užkirsti kelią DP susijungti su partija Tvarka ir Teisingumas ir tokiu būdu įvaryti teismą į aklavietę. Partija teisiama kaip juridinis asmuo – jo nelikus procesas nežlugtų, nes liktų fiziniai asmenys, bet nuo 2006 m. narpliojama byla dar ilgiau užtruktų.

Vilniaus apygardos teisme prokuratūra pareikalavo, kad būtų apribota Darbo partijos veikla.<br>R. Danisevičius.
Vilniaus apygardos teisme prokuratūra pareikalavo, kad būtų apribota Darbo partijos veikla.<br>R. Danisevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, lrytas.lt

Feb 27, 2013, 11:22 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 11:44 PM

„DP kaip teisiamo juridinio subjekto susijungimas su kita partija, jos reorganizavimas sukliudytų teisingumui, nes nebeliktų teisiamo juridinio subjekto. Todėl prašau sustabdyti bet kokius DP reorganizacijos veiksmus“, - kreipdamasis į Vilniaus apygardos teismą sakė prokuroras S. Verseckas.

DP atstovaujantis Seimo narys Vytautas Gapšys atkirto, jog uždrausti partijai persitvarkyti, likviduotis būtų tas pats, kas teisiamajam uždrausti mirti, kol nesibaigs teismo procesas. Prokuratūros prašymas sukrėtė advokatą Vytautą Sviderskį. Šaltakraujiškas teisininkas kalbėdamas virpėjo iš pasipiktinimo.

„Prokuratūra aiškiai įžengė į politinių žaidimų lauką“, – teigė V. Sviderskis. DP gynėjas taip pat atkreipė dėmesį, jog svarstyti DP veiklos apribojimo klausimo negalima ir dėl to, kad nėra partijos pirmininko. Viktoras Uspaskichas antradienį paguldytas į Kauno klinikas, jam nustatyta ūmi širdies liga.

"Nematau jokios teisinės logikos prokuratūros prašyme apriboti Darbo partijos veiklą, uždrausti jai susijungti ar užsidaryti. Juk fizinių asmenų atsakomybė išlieka", - stebėjosi V. Sviderskis.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ (PTT) vadovas europarlamentaras Rolandas Paksas sako, jog prokuroro prašymas apriboti Darbo partijos veiklą ir neleisti jai jungtis su „tvarkiečiais“ šių planų nekeičia.

Tuo pačiu komentuodamas Generalinės prokuratūros prokuroro Sauliaus Versecko pateiktą prašymą R. Paksas siūlė prokurorams dirbti pagal Prokuratūros įstatymą ir nepolitikuoti.

„Man atrodo, kad kiekvienas turėtumėm dirbti savo darbą. Politikai daryti sprendimus - jungtis, nesijungti, kurti stiprius darinius, nekurti, prokurorai turėtų dirbti pagal Prokuratūros įstatymą ir nepolitikuoti, ir tada valstybėj viskas bus tvarkoj. Mūsų planų jungtis tai nekeičia ir negalėjo pakeist, mes esame tame procese, turime tarybų sprendimus ir einame toliau“, - BNS trečiadienį sakė R.Paksas.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“  vicepirmininkas Valentinas Mazuronis komentuodamas prokuroro prašymą laikinai apriboti Darbo partijos veiklą teigė, kad prokuroras neturėtų daryti įtakos politiniams procesams.

Teismas nusprendė padaryti pertrauką iki kovo 1 dienos.

Tada turėtų būti sprendžiama, ar apriboti DP veiksmus. Bylos nagrinėjimas iš esmės dėl V. Uspaskicho bylos nukeltas dar toliau. Vilniaus apygardos teismo nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje DP, taip pat keturi jos nariai (be trijų parlamentarų V. Uspaskicho, V. Gabšio ir V. Vonžutaitės, – dar ir buvusi buhalterė Marina Liutkevičienė) kaltinami, kad 2004-2006 metais vedė dvigubą partijos buhalteriją ir nuslėpė 25,1 mln. litų pajamų bei 23,7 mln. litų išlaidų. Tokiu būdu partija išvengė mokesčių, taip pat gavo valstybės dotacijų.

DP lyderiui V. Uspaskichui už jam inkriminuojamus finansinius nusikaltimus gresia iki 3 metų kalėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.