Artėja popiežiaus Benedikto XVI istorinio atsistatydinimo valanda

Popiežius Benediktas XVI

„Aš visada būsiu su jumis“, - sakė Benediktas XVI, o kunigai skandavo „Tegyvuoja popiežius!“<br>"Reuters"
„Aš visada būsiu su jumis“, - sakė Benediktas XVI, o kunigai skandavo „Tegyvuoja popiežius!“<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 28, 2013, 12:36 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 9:33 PM

85 metų Benediktas XVI pribloškė pasaulį vasario 11 dieną lotynų kalba paskelbęs, kad nebeturi pakankamai fizinių ir dvasinių jėgų toliau vadovauti 1,2 mlrd. katalikų bendruomenei greitai besikeičiančiame šiuolaikiniame pasaulyje.

„Žengiau šį žingsnį visiškai suprasdamas jo rimtumą ir naujumą, bet su visiška dvasios ramybe“, - trečiadienį sakė popiežius savo paskutinėje bendrojoje audiencijoje Šv. Petro aikštėje, į kurią buvo susirinkę 150 tūkst. maldininkų.

Benediktas XVI, teologas, drovus akademikas, kurio popiežiavimą temdė vidaus kovos Bažnyčioje ir lytinio išnaudojimo skandalai, sakė, kad per aštuonerius popiežiavimo metus matė ir „saulėtų dienų“, ir „audringų vandenų“, bet pridūrė: „Niekuomet nesijaučiau vienas“.

Vatikanas yra nurodęs, kad nuo tos akimirkos, kai Benedikto XVI popiežiškosios galios ketvirtadienį 20 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku oficialiai baigsis.

Vienintelis regimas pontifikato užbaigimo momentas bus Šveicarų gvardijos garbės sargybos pabaiga. Tą pačią akimirką, kai pasibaigs Benedikto XVI popiežiavimas, gvardiečiai uždarys rūmų vartus ir pasitrauks iš garbės sargybos posto. Vėliau įprastinė apsauga bus atnaujinta.

Benedikto XVI turės „Romos pontifiko emerito“ titulą, bet į jį ir toliau bus galima kreiptis „Jūsų Šventenybe“.

Jis taip pat išsaugos popiežišką vardą „Benediktas XVI“ ir nebus vadinamas ankstesniu kardinolo Josepho Ratzingerio vardu.

Kai tik jis apsigyvens buvusiame vienuolyne ant kalvos šlaito Vatikano teritorijoje, Bažnyčia atsidurs precedento neturinčioje padėtyje, kai popiežius ir jo pirmtakas gyvena visai šalia vienas kito.

Vatikano analitikai net mano, kad jo staigus pasitraukimas galėtų sukurti precedentą būsimiems popiežiams, kai jie sulauks garbingo amžiaus, o daug katalikų sako, kad jaunatviškesnė, ganytojiškesnė figūra galėtų įkvėpti naujos gyvybės Bažnyčiai.

Tačiau Australijos aukščiausio rango katalikų dvasininkas, kardinolas George'as Pellas tvirtina, kad popiežiaus atsistatydinimas gali reikšti nerimą keliantį precedentą.

„Žmonės, kurie, pavyzdžiui, gali nesutikti su kuriuo nors būsimu popiežiumi, surengs kampaniją, kad jis atsistatydintų“, - australų televizijai kalbėdamas apie galimybes nurodė šis 71 metų kardinolas.

G.Pellas, kuris dalyvaus renkant naują popiežių, taip pat kritikavo Benediktą XVI ir sakė, kad jis buvo „puikus mokytojas“, bet „valdymas nebuvo jo stiprioji pusė“.

Nuo reformų šalininkų raginimų šventinti moteris į kuniges ir atsisakyti kunigų celibato iki didėjančio sekuliarizmo Vakaruose ir tebesitęsiančio skandalo dėl kunigų pedofilijos – tokia sunki darbotvarkė laukia būsimo popiežiaus.

Laikas prieš tą valandą, kai Benediktas XVI bus įrašytas į istoriją kaip vos antras savanoriškai atsistatydinęs popiežius per Bažnyčios 2 tūkst. metų istoriją, yra pilnas emocijų, bet galbūt netikėtai nepompastiškas Vatikanui.

16 val. 50 min. vietos (17 val. 50 min. Lietuvos) laiku Apaštališkųjų rūmų šv. Damazo kieme įvyks maža atsisveikinimo ceremonija su kai kuriais Benedikto XVI darbuotojais, o jau po kelių minučių pontifikas Vatikano sraigtasparnių aikštelėje įsės į baltą sraigtasparnį su popiežiaus emblemomis.

Pažvelgti kaip popiežius į Vatikaną - mažiausią pasaulio valstybę - Benediktas XVI paskutinį kartą galės iš dangaus.

Benediktas XVI per maždaug 15 min. nuskris į popiežių 17-ojo amžiaus vasaros rezidenciją Kastel Gandolfe netoli Romos.

Čia jį pasitiks Kastel Gandolfo miestelio meras ir parapijos klebonas, taip pat Popiežių vasaros rūmų direktorius. Kiek vėliau iš rūmų balkono Benediktas XVI pasveikins tikinčiuosius, susirinkusius miestelio aikštėje.

Po poros mėnesių jis turėtų grįžti į Vatikaną ir apsigyventi buvusiame moterų vienuolyne, iš kurio atsiveria įspūdingi Romos vaizdai ir kurį supa išpuoselėti sodai.

Benediktas XVI sakė, kad gyvens „paslėptą nuo pasaulio“ tylios maldos ir akademinių tyrinėjimų gyvenimą, bet Vatikanas pranešė, kad jis yra pasirengęs padėti ir galės „dvasiškai patarinėti“ būsimam popiežiui, nors ir negalės tiesiogiai kištis ar viešai jam prieštarauti.

„Aš nemetu šio kryžiaus“, - trečiadienį sakė Benediktas XVI, tarsi atsakydamas jo itin populiaraus pirmtako Jono Pauliaus II sekretoriui Stanislawui Dziwiszui, kuris kalbėjo, jog kankinami paskutiniai jo mentoriaus metai parodė, kad „nuo kryžiaus nenulipama“.

Per susitikimą su šimtais Romos - popiežiaus vyskupijos - kunigų, kurie neslėpė savo emocijų, Benediktas XVI ne pagal scenarijų kalbėjo apie savo, kaip jauno reformuotojo Vatikano II Susirinkime, kuris vyko 7-ajame dešimtmetyje ir pakeitė katalikybės veidą, patirtį.

„Aš visada būsiu su jumis“, - sakė Benediktas XVI, o kunigai skandavo „Tegyvuoja popiežius!“

Per savo, kaip popiežiaus paskutinę sekmadienio „Viešpaties angelo“ maldą jis maldininkams pasakė: „Viešpats šaukia mane kopti į kalną“.

Vatikano kultūros ministras Gianfranco Ravasi buvusio popiežiaus, gyvenančio vienuolyne ant kalvos šlaito, vaizdą netgi palygino su Biblijos Moze, besimeldžiančiu ant Sinajaus kalno ir tarpininkaujančiu tarp Dievo ir izraelitų vykstant mūšiams žemiau esančiame slėnyje.

Kai kurie popiežiaus atsisveikinimo žodžiai buvo griežti, pavyzdžiui, „religinės veidmainystės“ ir „varžybų“ Katalikų Bažnyčioje pasmerkimas trečiadienį, per jo paskutines mišias Šv.Petro bazilikoje, iš kurios jį išeinantį lydėjo plojimai.

„Bažnyčios veidą kartais darko nuodėmės prieš Bažnyčios vienybę ir dvasininkų nesutarimai“, - sakė jis, matyt, turėdamas omenyje Bažnyčią varginančius pedofilijos, „Vatileaks“ ir slaptų reikalų Vatikano banke skandalus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.