Išsekinta mergaitė apnuogino globos namų bėdas

Iš Akmenės rajono Ventos socialinės globos namų į Kauno klinikas prieš daugiau nei savaitę atgabenta 7 metų mergaitė tesvėrė vos 5 kilogramus, jos gyvybė kabojo ant plauko. Psichinę negalę turinti mergaitė nevaikščiojo, tik nesiliovė vėmusi, kaulėtas kūnas buvo nusėtas pragulomis.

Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

2013-02-28 11:33, atnaujinta 2018-03-10 21:50

Mergaitė jau po kelių dienų atsigavo, priaugo kelis kilogramus, ėmė net pati valgyti, nors iki tol globos namuose visada buvo maitinama per vamzdelį. Medikai tiesmuki ir sako, kad mergaitė akivaizdžiai apleista ir neprižiūrėta, marinta badu, nors globos namų atstovai teisinasi ir baksnoja į sunkią vaiko ligą.

O kol kaltųjų paieškos tęsiasi, nevyriausybininkai ragina pagaliau imtis sovietinio relikto globos namų sisteminės pertvarkos. Anot jų, beveik mirtinai išsekinto vaiko pavyzdys išlindo kaip yla iš maišo, apnuoginusi sistemines šeimos politikos bėdas.

„Laikas pasakyti ne tik energetikoje ir ekonomikoje, bet ir šioje gyvybiškai svarbioje srityje, kokia bus šios Vyriausybės politika“, - žurnalistams sakė vaikų psichiatras, Vilniaus universiteto profesorius Dainius Pūras, skelbia BNS.

Eksperto teigimu, institucinė globa „užprogramuoja sisteminius žmogaus teisių vaikų teisių pažeidimus“, tačiau jos iki šiol neatsisakoma, priešingai - ji dar stiprinama Europos Sąjungos (ES) fondų lėšomis remiant dabartines įstaigas.

Organizacijos SOS vaikų kaimų draugija Lietuvoje atstovė Virginija Pleckevičienė pabrėžė, kad „dabartinės vaikų globos įstaigos nėra draugiškos vaikui“, o šalyje iki šios dienos yra institucijų, kur po vienu stogu gyvena pusantro šimto vaikų.

Nevyriausybininkai finansinius ir žmogiškus išteklius ragina skirti „bendruomeninių paslaugų, nukreiptų į paramą šeimoms, plėtrai, o ne institucinės globos įstaigų protegavimui ir nuolatiniam jų renovavimui“.

Išplatintame pranešime organizacijos pareiškė, kad „vietoje absurdiškos idėjos apie 60 vietų šeimyninio tipo globos namus ar įrengimą kelių atskirų įėjimų 100 vietų globos namuose, turi būti nedelsiant kuriami tikri šeimyninio tipo globos namai, neviršijantys aštuonių vaikų vienuose namuose“.

Jie taip pat paragino „užtikrinti žymiai kokybiškesnes negu iki šiol paslaugas biologiniams tėvams (šeimų stiprinimo ir prevencines), kad jiems geriau sektųsi auginti vaikus, ir sudaryti geras galimybes Lietuvoje įsivaikinti arba globoti vaikus šeimose, sukuriant profesionalių globėjų tinklą ir skatinant globos alternatyvų, paremtų šeimos modeliu, atsiradimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.