Kalinių išnaudojimo skandalas klampina viceministrą

Kalinių išnaudojimo skandalo, neseniai sudrebinusio Pravieniškių pataisos namus, aidai atsirito iki aukštų valdžios pareigūnų Vilniuje.

Finansų viceministras A. Vitkauskas nepaaiškino, kaip ant jo motinos namo stogo atsidūrė neteisėtai iš Pravieniškių pataisos namų atvežti kaliniai.<br>P. Lileikis
Finansų viceministras A. Vitkauskas nepaaiškino, kaip ant jo motinos namo stogo atsidūrė neteisėtai iš Pravieniškių pataisos namų atvežti kaliniai.<br>P. Lileikis
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius, Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas”)

2013-02-28 07:43, atnaujinta 2018-03-10 22:11

Finansų ministrui Rimantui Šadžiui šiomis dienomis teko premjerui Algirdui Butkevičiui aiškintis, kuo teisėsaugą sudomino jo pavaldinys – praėjusią kadenciją viceministru paskirtas ir postą išsaugojęs 58 metų Aloyzas Vitkauskas.

Jokiai partijai nepriklausančiam viceministrui gali kilti rūpesčių dėl Kaišiadorių rajone jo motinai priklausančiose valdose pernai vykusių statybų. Jas atliko Pravieniškių pataisos namų kaliniai.

Prie šios kalinimo įstaigos veikianti įmonė atsidūrė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų akiratyje. Jiems įtarimų sukėlė ir viceministro ryšiai su už grotų atsidūrusiais šios įmonės vadovais.

Vieną įtariamąjį paleido

STT sekliai prieš dvi savaites smogė kalinimo įstaigoje veikiančios įmonės vadovybei – už grotų įkišo jos direktorių Vytautą Pitkauską ir pavaduotoją Joną Raudeliūną.

Teismas turto iššvaistymu ir piktnaudžiavimu įtariamus vyrus leido suimti mėnesiui.

Įmonės Ekonomikos ir marketingo skyriaus darbuotojui Antanui Pikšilingiui buvo skirta švelnesnė kardomoji priemonė.

Sveikatos sutrikimų turintis V. Pitkauskas užvakar buvo paleistas iš areštinės, o J. Raudeliūnas lieka suimtas.

Vežė dirbti į statybas

STT tyrėjai domėjosi Pravieniškėse įsikūrusios valstybės įmonės kelerių metų veikla.

Šioje įmonėje savo noru gali dirbti nuteistieji. Jie gamina baldus, metalo dirbinius, siuvinius. Įmonė priima užsakymus ir iš fizinių, ir iš juridinių asmenų.

Paaiškėjo, kad pernai įmonės vadovybės nurodymu nuteistieji buvo vežami į statybas gretimuose kaimuose. Jų atliktų darbų vertė skaičiuojama penkiaženkle suma.

Kratos atliktos keliose bendrovėse ir gyventojų namuose.

„Bendrininkai buvo sugalvoję sudėtingą atsiskaitymo už paslaugas schemą – grynieji pinigai niekada nebuvo naudojami”, – pasakojo tyrimui artimas šaltinis.

Keitė motinos namo stogą

Tuo metu, kai buvo užfiksuotos galimai nusikalstamos veikos, įmonės laikinuoju direktoriumi dirbo J. Raudeliūnas, o V. Pitkauskas – jo pavaduotoju.

Sekliai nustatė kelis galimus nusikalstamos veikos epizodus.

Vienas jų – Stabintiškių kaime (Kaišiadorių r.) esančio finansų viceministro A.Vitkausko motinai priklausančio namo stogo perdengimas.

Turima duomenų, kad keli nuteistieji pensininkės valdose neteisėtai dirbo pernai vasarą. Darbai truko ne vieną dieną.

J. Raudeliūnas ir V. Pitkauskas esą buvo gerai pažįstami su A. Vitkausku, dažnai susitikdavo. Kartais jiems tekdavo spręsti ir su darbu susijusius reikalus.

Ministras susipainiojo

Kol kas neapklausti nei A. Vitkauskas, nei jo motina.

Kai kurių šaltinių teigimu, taip yra todėl, kad tyrimą atliekantiems pareigūnams daromas milžiniškas spaudimas.

A. Vitkausko mūru stojo ginti ir finansų ministras R. Šadžius.

Vakar „Lietuvos ryto” paklaustas apie galimus įtarimus viceministrui, jo viršininkas taip aršiai puolė ginti pavaldinį, tarsi nemalonumai grėstų jam pačiam, o ne A. Vitkauskui: „Pirmą kartą apie tai girdžiu. Nieko nežinau ir neklausinėkite manęs daugiau tokių kvailysčių.”

Klausimai apie viceministrą R. Šadžių kažkodėl itin erzino. Ministras netgi griebėsi sau įprastos taktikos – neigti tai, kas akivaizdu.

Politikas tvirtino, kad gandai apie įtarimus viceministrui yra visiškas šmeižtas. Iš kur jis tai žino, jeigu prieš tai aiškino, kad apie tai su A. Vitkausku iš viso nekalbėjęs?

Premjeras žino per mažai

Kita vertus, išvakarėse apie galimas grėsmes viceministrui R. Šadžius vis dėlto nusprendė informuoti premjerą A. Butkevičių.

Tai „Lietuvos rytui” patvirtino pats Vyriausybės vadovas: „Ministras man skambino pirmadienio vakare.

Jis aiškino, kad vyko kažkokie stogo keitimo darbai, o daugiau informacijos jis neturįs.

Kai sužinos ką nors daugiau, iškart praneš. Dar pridūrė, kad, jo manymu, viceministrą bandoma nepagrįstai apkaltinti.”

A. Butkevičius teigė nenorįs užbėgti įvykiams už akių, jeigu informacija apie viceministrą pasitvirtins: Aš manau, reikėtų palaukti, kol situacija paaiškės.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.