Po šv. Petro bazilikos kupolu aidėjo lietuviška malda

Į Vatikaną atvykę apie 700 piligrimų iš vakarų Lietuvos sekmadienį užtvindė šv. Petro Baziliką, kur buvo aukojomos mišios žemaičių 600 metų jubiliejaus garbei.

Į Vatikaną atvykę apie 700 piligrimų iš vakarų Lietuvos sekmadienį užtvindė šv. Petro Baziliką.<br>R. Ziabkutė
Į Vatikaną atvykę apie 700 piligrimų iš vakarų Lietuvos sekmadienį užtvindė šv. Petro Baziliką.<br>R. Ziabkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Mar 3, 2013, 10:01 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:47 PM

Mišios, kuriose dalyvavo tik piligrimai iš Žemaitijos, vyko vienoje iš garbingiausių šv.Petro bazilikos vietų - centrinėje navoje už pagrindinio bazilikos popiežiaus altoriaus, po kuriuo palaidotas apaštalas šv. Petras.

Tai ypatinga Bazilikos nava, kurioje mišios aukojamos tik iškilmingomis progomis. Kardinolas Audrys Juozas Bačkis pasakojo, kad būtent šioje vietoje prieš 25 metus jis buvo pašventintas į vyskupus.

“Tuo žemaičiams parodyta didžiulė pagarba”, - sake kardinolas.

Mišias turėjo aukoti popiežius

Tai antras kartas istorijoje, kai šioje garbingoje svarbiausios pasaulio katalikų šventovės vietoje, prie šv. Petro sosto altoriaus mišios skambėjo lietuvių kalba.

Pirmą kartą lietuviškai mišios čia buvo aukojamos 1986 metais Lietuvos krikšto 600 metų jubiliejaus proga. Tada mišioms vadovavo popiežius Jonas Paulius II – asis su Telšių vyskupu Antanu Vaičiumi.

Organizuojant žemaičių piligriminę kelionę buvo planuota, kad ir šias mišias aukos pats popiežius Benediktas XVI – asis.

Tačiau prieš pat Žemaitijos krikšto jubiliejų popiežius netikėtai atsistatydino ir žemaičius laimino Lietuvos kardinolas Audrys Juozas Bačkis, kartu su Telšių vyskupu Jonas Boruta ir Telšių vyskupijos vyskupu augziliaru Linu Vodopjanovu.

Kartu su jais mišias laikė ir 33 kunigai iš daugelio Žemaitijos parapijų ir Romoje studijuojantys lietuvių dvasininkai. Dar du lietuvių kunigai į mišių ceremoniją nespėjo, nes užtruko klausydamiesi lietuvių išpažinčių.

Skarelės tapo leidimu patekti į mišias

Prieš prasidedant mišioms į pamaldas susirinkusius žemaičius pasveikino Jo Šventenybės Generalinis vikaras Vatikano valstybei kardinolas Angelo Comastri, kuris yra ir šv. Petro Bazilikos vyriausiasis kunigas.

“Tebus palaiminta Lietuva, kuri tiek daug metų rodo savo ištikimybės bažnyčiai ženklą”, - sakė kardinolas A. Comastri.

Tuo metu, kai buvo prie šv. Petro sosto altoriaus buvo aukojamos šios lietuviškai, patekti į šią Bazilikos zoną kitiems žmonėms nebuvo leidžiama.

Dar prieš centrinį popiežiaus altorių ši teritorija buvo atitverta tvorele, pro kurią galėjo praeiti tik žemaičių piligrimai.

Leidimu į mišias tapo žemaičių ant kaklo ryšimos geltonos skarelės su piligriminės kelionės į Romą simbolika.

Palinkėjo žemaičių nebijančio popiežiaus Po beveik pusantros valandos trukusių mišių kardinolas A. J. Bačkis kartu su vyskupais ir kitais kunigais visiems mišių dalyviam dalino šv. komuniją.

Vėliau visi piligrimai patraukė į Bazilikos požemius, kur palaidoti popiežiai, pats apaštalas šventas Petras ir yra lietuvių koplytėlė. Kol žemaičiai stoviniavo eilėje prie įėjimo, daugiau nei dešimties Žemaitijos miestų ir rajonų delegacijos naudojosi proga nusifotografuoti su kardinolu A. J. Bačkiu.

Baigiantis mišioms žemaičių kunigai juokais palinkėjo kardinolui A. J. Bačkiui išrinkti tokį popiežių, kuris nebijotų žemaičių. Mat, prieš beveik 600, metų, kai 60 garbingų žemaičių atvyko prašyti suteikti krikštą Žemaitijai, popiežiaus sostą rado tuščią, nes tuometis popiežius buvo atsistatydinęs.

Tą patį prieš šią piligrimų kelionę padarė ir buvęs popiežius Benediktas XVI.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.