Gimdymai namuose siejami su prekyba žmonėmis, neaiškus keturių vaikų likimas

Policijos vadovai galų gale prabilo, kodėl jie pastaruoju metu taip domisi moterų gimdymu namuose. Pareigūnus domina per 400 neaiškių gimdymo atvejų. Tyrime yra keturios įtariamosios: viena įtariamoji turi ir medicininį išsilavinimą, ir licenciją verstis medicinine praktika, kita turi medicininį išsilavinimą, bet neturi licencijos, kitos dvi neturi medicininio išsilavinimo apskritai.

Antradienį pareigūnai atskleidė skandalingą informaciją, kad gimdymai namuose gali būti susiję su prekyba žmonėmis.<br>M. Kulbis
Antradienį pareigūnai atskleidė skandalingą informaciją, kad gimdymai namuose gali būti susiję su prekyba žmonėmis.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Mar 5, 2013, 9:39 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 1:33 PM

Tyrimas atliekamas dėl naujagimių mirčių, jų sužalojimo gimdymo metu, gimdyvių sunkių sveikatos sutrikdymų, dėl nekvalifikuotų gimdymo priėmimų.

„Mes pačiomis gimdyvėmis ar gimdymo vieta nesidomime. Tyrėjų taikiklyje - galimai neteisėta pribuvėjų veikla, vaikų registravimas klastojant dokumentus, galimai neteisėti įvaikinimas“, - antradienį surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė Vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas.

K. Lančinsko teigimu, atliekami tyrimai ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų, išsiųsti teisinės pagalbos prašymai į Vokietiją, Rusiją ir kitas šalis.

Pareigūnai tvirtina, kad filmo apie gimdymus „Lengvas raganavimas“ režisierei Inesai Kurklietytei kaltinimai nepareikšti, esą ji byloje tik liudytoja, tačiau neatskleidė, ar vėliau ji galėtų tapti kaltinamąja.

Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorės Audronės Pupeikienės teigimu, prokuratūrą domina ne viešai parodytas filmas, bet medžiaga, kuri nebuvo panaudota filmui. „Režisierei buvo pasiūlyta atiduoti visą medžiagą, kuri nebuvo panaudota filmui. Atsisakius tai padaryti - jos namuose buvo atlikta krata.“

Vilniaus apylinkės prokuratūros duomenimis, galimai nelegali veikla tęsėsi nuo 1992 metų, tačiau į policijos akiratį ši veikla pateko pradėjus tirti vieno naujagimio mirtį. Tyrėjų teigimu, iš I. Kurklietytės namų paimtoje medžiagoje, kuri nebuvo panaudota filme, yra galimų įrodymų apie, esą, neteisėtą pribuvėjų veiklą.

„Neteisėta veikla turi tam tikrų sektantizmo požymių. Gimdyvės verbuojamos, organizuojami mokymai, išdavinėjami pažymėjimai rusų kalba, galimai netikrų organizacijų vardu. Būsimos motinos įtikinamos gimdyti už ligoninės ribų, moterys ima tikėti tų asmenų šventumu“, – kalbėjo policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla. 

Ikiteisminis tyrimas vyksta pagal šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius, bet neatmetama galimybė, kad tyrimas bus išplėstas.

Tyrėjus neramina kai kurių vaikų buvimo vieta, esama, esą, net prekybos žmonėmis požymių: „Šis tyrimas nebaigtas, o jau dabar nustatyta, kad keturi vaikai yra gimę Lietuvoje, bet mes jų nerandame. Iš viso negalime susekti vienuolikos vaikų gyvenamosios vietos“, – kalbėjo K. Lančinskas.

Pareigūnai tvirtina, kad per tyrimą surinkta medžiaga leidžia manyti, jog iš nelegalios veiklos buvo pelnomasi - pribuvėjos gaudavo atlygį už pagalbą gimdyvėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.