Į Ukmergės Ūkio banko skyrių plūstančių žmonių nesustabdė net apsauga

Antradienio vidurdienį didžiuosiuose Lietuvos miestuose duris atvėrė pirmieji žlugusio Ūkio banko skyriai, ant kurių jau kabo Šiaulių banko iškabos.

Ukmergiškiai tiesiog šturmavo buvusį Ūkio banko skyrių, kai jis duris pravėrė 12 val. 35 min. Minios įsiaudrinusių žmonių nesustabdė net viduje buvę apsaugos darbuotojai.<br>D. Zimblienė
Ukmergiškiai tiesiog šturmavo buvusį Ūkio banko skyrių, kai jis duris pravėrė 12 val. 35 min. Minios įsiaudrinusių žmonių nesustabdė net viduje buvę apsaugos darbuotojai.<br>D. Zimblienė
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas, Daiva Zimblienė, Martynas Čerkauskas

Mar 5, 2013, 7:25 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 1:33 PM

Žmonės nuo pat ankstyvo ryto stovėjo eilėse, kad galėtų pirmieji patekti į banką. Kaune buvo nusidriekusi ilga eilė, daugiausia eilėje stovėjo pensininkų.

Ukmergiškiai tiesiog šturmavo buvusį Ūkio banko skyrių, kai jis duris pravėrė 12 val. 35 min. Minios įsiaudrinusių žmonių nesustabdė net viduje buvę apsaugos darbuotojai.

Pirmieji žmonės į eilę stojo nuo aštuonių ryto. Žmonės kalbėjo apie planus atsiimti savo indėlius. 

Indėlius atsiimti norinčių kauniečių eilė tapo tokio ilgio, kad užtvėrė pusę Laisvės alėjos ir pradėjo trukdyti automobilių eismui.

Tarp kai kurių aršiau nusiteikusių indėlininkų ir praeivių kilo apsižodžiavimų dėl minios užtverto kelio. Susirinkusieji negailėjo piktų žodžių V. Romanovui ir keikė Lietuvos valdžią.

Banko klientai - ir užsieniečiai

Banko viduje vis dar budi apsauga. „Mes stovim ir norim atsiimti tai, kas mūsų. Ką jūs čia saugoti norite“, - augalotus apsaugininkus apkalbinėjo minia.

Net keletą valandų prieš skyriaus atidarymą susirinkę kauniečiai pasiruošė laukti. Viena garbaus amžiaus ponia net atsinešė medinę kėdutę, kad laukti būtų patogiau.

„Ar jau nuotrauka gatava?“ - juokėsi gerai nusiteikusi kėdutės savininkė.

Dalis susirinkusiųjų keikė valstybę, teisėsaugą ir jautėsi apgauti. Eilėje stovėjo ir penki studentai iš Nigerijos. Jie bijo, kad neatgaus pinigų, nes nėra Europos Sąjungos piliečiai. 

Vilniečiai liko ramūs

Sostinės Vilniaus gatvėje prie banko laukė apie 40 žmonių. Į banko patalpas žmonės, tarp kurių daugiausia - pensininkų, buvo įleidžiami po vieną. Tvarką prižiūrėjo atvažiavę apsaugos darbuotojai.

Pirmoji pinigus atgavusi moteris teigė nešianti juos į „Swedbank“, nes lietuviškais bankais jau nepasitiki. Kita iš banko pro žmonių apgultį ištrūkusi pensininkė paliko pinigus Šiaulių banke, nes kitu atveju būtų nutrūkusi jos indėlio sutartis ir ji neatgautų palūkanų.  

Vilniečiai prie naujojo Šiaulių banko skyriaus, kur anksčiau buvo įsikūręs Ūkio bankas, rinkosi nuo 9 val. ryto.

Pensininkas Gediminas sakė stovėsiantis iki pabaigos, nes laiko turi daug. Banke jis laikė 10 tūkst. litų. Prieš tai jie buvo „Snore“.

„Jau nežinau, kokiais bankais tikėti. Gal geriau skandinavų, kurie už indėlius moka mažiau, bet nebankrutuoja. Kol kas pinigus paliksiu čia ir galvosiu, ką daryti“, – pasakojo Gediminas. Jis pasiims tik už sausį pervestą pensiją. Pastarąsias savaites, kol banko sąskaita buvo užšaldyta, gyveno iš skolintų pinigų. Jam padėjo sūnus.

Šalia jo stovėjęs kitas vyras buvo nusiteikęs piktai. „Skandinavų bankuose sėdi vagys. Už indėlius moka vos pusę procento, o skolina už 8 proc. Lietuviški bankai nors indėlininkams leidžia uždirbti. Reikia valstybinio banko, kur būtų tvarka“, – samprotavo vyras.

Prie Šiaulių banko skyriaus sukiojosi ir Pakistano pilietis Wasimas Shazadas. Jis yra vedęs lietuvę, planuoja čia atidaryti restoraną.

„Ūkio banką pasirinkau pamatęs reklamą, kad tai geras bankas verslui. Pinigų visiškai neturiu, viskas banke. Negalime mokėti už buto nuomą Vilniuje, todėl kuriam laikui persikėlėme į Uteną, pas žmonos draugus“, – pasakojo užsienietis.

Teigė neturintys už ką valgyti

Ukmergiškiai tiesiog šturmavo buvusį Ūkio banko skyrių, kai jis duris pravėrė 12 val. 35 min. Minios įsiaudrinusių žmonių nesustabdė net viduje buvę apsaugos darbuotojai.

„Neturime už ką valgyti, į „ubagus“ mus visus įstūmė Ūkio banko uždarymas.

Visą Lietuvos valdžią reikia išvaikyti. Geriausia būtų visus juos į Sibirą išvežti. Stalino reikia. Tada tokios netvarkos nebūtų“, - neslėpė pasipiktinimo kelias valandas prie banko šąlantys ukmergiškiai.

Daugiausia tarp jų - socialines pašalpas ir pensijas gaunantys žmonės, po Ūkio banko uždarymo netekę pagrindinių savo pajamų.

„Kaip paaiškinti šešių mėnesių kūdikiui, kad negali jam nupirkti mišinėlių, pieno ar sauskelnių?

Gyvenu kaime, kur padėtis tragiška - nėra darbo, daugelis žmonių geria.

Nuo vasario 12-osios, kada uždarė Ūkio banką ir įšaldė man už vaiką mokamą socialinę pašalpą - vieninteles mano pajamas, gyvenu tėvų ir giminaičių padedama“, - kalbėjo jauna, išsituokusi motina Jūrana.

Jai paantrino vienišas pusamžis Nikolajus, teigdamas, kad jei ne savo pastogę ir paramą pasiūlęs geras draugas - per tas tris savaites, ko gero, būtų numiręs iš bado.

Per Ūkio banką jis gaudavęs socialinę 350 litų pašalpą.

Tarp laukiančių eilėje ir savo pensijos atsiimti atėjusi 86 metų Jadvyga.

„Laimei, per tą laiką, kai buvo uždarytas Ūkio bankas, sirgau ir gulėjau ligoninėje - tai ten ir pragyvenau“, - kalbėjo pensininkė.

Klaipėdiečiai laukė nuo 6 val. ryto

Prie Ūkio banko skyriaus Taikos prospekte klaipėdiečiai rinkosi jau nuo 6 val. ryto. „Kai atėjau čia aštuntą valandą, pamačiau didžiulę eilę, matote, iki šiol žmonių tiek pat“, - mostelėjo ranka į laukiančiųjų minią brandaus amžiaus vyriškis. Apie 14 val. popiet jis tebelaukė savo eilės, kad atsiimtų pensiją. „Reikia už elektrą, vandenį, šildymą mokėti, turiu čia ir kelis tūkstančius litų santaupų pasidėjęs“, - paaiškino vyras.

Dauguma laukiančių – pensininkai. Išstovėję prie banko skyriaus kelias valandas žmonės sunkiai tvardėsi – vieni bandė brautis pro apsaugininkų iš vidaus saugomas duris, kiti keiksnojo ir kumščiavo mėginusius sutrumpinti laukimą ir patekti be eilės. Tikėdamasi būti aptarnauta greičiau, viena klaipėdietė bruko apsaugininkui į rankas aplanką su dokumentais ir bandė prasiveržti į banko patalpas, tačiau augalotas apsaugos darbuotojas buvo priverstas moterį atstumti jėga ir jai prieš nosį uždaryti duris.

Į banko skyrių klientai buvo įleidžiami po vieną. Senyvo amžiaus žmonės guodėsi bent tuo, jog šalia banko skyriaus esančiame skvere yra kur prisėsti – vieni ilsėjosi ant suolų, praalkusieji čia pat valgė bičiulių atneštus užkandžius.  Klaipėdiečiai neslėpė nusivylimo bankais. Dauguma kalbintų žmonių prisipažino nežinantys, kur saugiai laikyti savo pinigus. 

Kol kas veikia 6 skyriai

Pirmieji 6 Ūkio banko skyriai šiandien pradeda veikti Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje, Alytuje ir Ukmergėje. Fiziniai asmenys kol kas galės išgryninti iki 20 tūkst. litų per dieną.

Žmonės prie Ūkio banko skyrių rinkosi dar vakar. Pirmadienį pasklidus gandams, kad atsidarys žlugusio Ūkio banko klientų aptarnavimo skyriai ir juose žmones aptarnaus „Šiaulių banko“ darbuotojai, Laisvės alėjoje prie užrakintų durų būriavosi pagyvenusių žmonių grupelė. Nors banko darbuotojai tikino, kad skyrius pradės darbą tik antradienį ryte, bankais nusivylę žmonės kantriai laukė stebuklo.

Gandus, kad jau šį pirmadienį 14 val. duris atvers Šiaulių banko poskyriu virtęs, Laisvės alėjos ir Maironio gatvių sankryžoje esantis buvęs Ūkio banko klientų aptarnavimo skyrius, pakurstė pasikeitusios iškabos.

Po savaitgalio ant šio pastato nebeliko žlugusio Ūkio banko iškabų, vietoje nuluptų užrašų paskubomis atsirado Šiaulių banko simbolika.

„Štai, žiūrėkite, pavadinimą pakeitė. Buvo Ūkio, o dabar jau Šiaulių bankas. Paskui, ko gero, vėl keis pavadinimą, bus koks nors vagies bankas“, - piktinosi sąskaitoje laikytų pinigų negalintis atgauti pensininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?