Seni gydytojų įpročiai - niekaip neišnyksta

Užduoties atpratinti medikus poilsiauti už farmacijos bendrovių pinigus pagaliau ėmėsi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Daugiau nuotraukų (1)

Laiko ženklai

Mar 5, 2013, 7:30 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 3:03 PM

Seni gydytojų įpročiai keliauti į egzotiškas šalis už vaistų gamintojų pinigus, prisidengus neva ten rengiamomis mokslinėmis konferencijomis, niekaip nenunyksta, nors jau pasikeitė būrys tokį turizmą pažaboti žadėjusių sveikatos apsaugos ministrų.

Jeigu farmacininkai medikų, o neretai ir jų šeimos narių keliones apmokėtų tiesiog už gražias akis, tai būtų tik keista labdara.

Tačiau pernai rudenį šimto medikų išvyką finansavusios bendrovės „KRKA Lietuva” vadovas nė neslepia, kad siekia grįžtamojo ryšio iš medikų. O grįžtamasis ryšis gali būti vienintelis – gydytojai stengsis išrašyti kuo daugiau juos užsienio kurortuose palepinusios bendrovės vaistų.

Kitaip sakant, seniai aišku, kad mokslinėmis konferencijomis pridengtos poilsinės kelionės yra ne kas kita kaip gydytojų papirkinėjimas.

Bet kaip tuomet „KRKA Lietuva” vadovas gali ramiausiai atšauti, jog vežė ir veš medikus į tokias keliones? Ogi todėl, kad farmacininkai jaučiasi nebaudžiami.

Visai uždrausti farmacininkų ryšių su gydymo įstaigomis neįmanoma ir neverta, nes būtų pakenkta sveikatos apsaugai. Tad įstatymas leidžia rengti mokslines konferencijas medikams, bet jie turi klausytis paskaitų apie naujus gydymo metodus ir medikamentus, diskutuoti apie sveikatos apsaugos problemas, o ne poilsiauti.

Šis įstatymo reikalavimas apeinamas labai paprastai – dažnai konferencijos ar seminaro pavadinimas tėra figos lapelis, pridengiantis poilsinę kelionę.

Nors viskas būna iškart aišku, kai seminaras, pavyzdžiui, rengiamas Egipto ar Turkijos kurorte ir dar lektorius vežamas iš Lietuvos, vis viena reikia įrodyti, kad įstatymas buvo pažeistas. O paprastai nieko neįrodoma, o gal ir nenorima įrodyti.

Farmacijos bendrovių neetišką rinkodarą iki šiol tirdavo tik Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT).

Per keletą pastarųjų metų šios tarnybos valdininkai surašė kelis administracinių teisės pažeidimų protokolus, bet teismai pagal juos nėra skyrę baudos nė vienai farmacijos bendrovei.

Vieni pažeidėjai liko nenubausti, nes buvo suėjusi senatis, kitais atvejais teismas pasigedo aiškių įrodymų, kad medikai per konferenciją poilsiavo, o ne moksliškai diskutavo apie sveikatos apsaugą.

Tiesa, teismo nuobauda sykį buvo skirta „KRKA Lietuva” vadovui L.Lukošaičiui, bet tik už tai, kad jo vadovaujama bendrovė nepateikė duomenų VVKT apie medikams skirtus renginius.

Farmacijos bendrovės privalo perduoti VVKT jų konferencijose dalyvaujančių medikų sąrašus, nurodyti savo išlaidas. Šis reikalavimas buvo sumanytas tikintis, kad tai leis atskirti tikras profesines keliones nuo poilsinių.

Bet realiai ir toliau farmacininkai randa landų. Pirmiausia ne visada VVKT informuojama apie medikų keliones, o jei ir sužino, ne visais atvejais jomis susidomi. Pavyzdžiui, šimtui medikų išvykus ilsėtis į Izraelį, skandalas kilo tik „Lietuvos rytui” paskelbus apie šią kelionę.

Vėliau VTEK, remdamasi bendrovės „KRKA Lietuva” oficialiai pateiktais duomenimis, nesunkiai apskaičiavo, kad kiekvienam medikui buvo padovanota maždaug 5 tūkst. litų vertės dovana, nes iš viso apsimestinei konferencijai rengti farmacininkai išleido apie pusę milijono litų.

Net kai VVKT ir imasi tirti abejotinas medikų keliones, retai pavyksta nustatyti įstatymo pažeidimų, dar rečiau – įrodyti juos teisme. Mat VVKT neturi svertų tikrinti, ar gydytojai iš tiesų laiką leidžia ne paplūdimyje prie jūros, o konferencijų salėje. Dar sunkiau įrodyti, kad medikams tokios kelionės padeda tobulėti.

Europos Sąjungos šalyse jau sukaupta daug patirties, kaip padėti medikams kelti kvalifikaciją. Tereikia tą patirtį perimti.

Tačiau Lietuvoje – viskas po senovei. Tokia padėtis leidžia farmacijos bendrovių vadovams nesukti galvos dėl gresiančių nuobaudų už medikų papirkinėjimą.

Aišku, ne visi vaistų gamintojai naudoja tokius rinkodaros metodus ir dėl konkurentų veiksmų jaučiasi tarsi likę kvailio vietoje.

Antai Etinių farmacijos kampanijų asociacija „KRKA Lietuva” jau daugiau nei prieš trejus metus įspėjo dėl neetiško elgesio, bet tokia nuobauda reiškė ne daugiau nei uodo įkandimas.

Vis dėlto dabar medikų turizmu susidomėjo VTEK ir pažvelgė į šią problemą kitu žvilgsniu. Iki šiol, nors ir nesėkmingai, buvo mėginama bausti už medikų papirkinėjimą farmacijos bendroves.

Pagaliau VTEK pripažino, kad patys į Izraelį keliavę medikai pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymą.

Nuobaudos gresia vos septynioms medikėms iš šimto keliauninkų į Pažadėtąją žemę grupės, nes VTEK turi teisę vertinti tik valstybinėse bei viešosiose gydymo įstaigose dirbančius, administracinius įgaliojimus turinčius asmenis. Vis dėlto tai perspėjimas visiems medicinos turistams.

Be to, jei farmacijos bendrovių sąskaita bijos poilsiauti vadovaujamas pareigas einantys medikai, jie ne taip palankiai žvelgs, kai į tokias keliones išsirengs jų pavaldiniai – paprasti gydytojai.

Žinoma, nuobaudos farmacininkų vilionėmis susigundantiems medikams dar neužkirs kelio jų piktnaudžiavimui. Gerai, kad pagaliau žengtas pirmas žingsnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.