Teisme apnuodyti ukmergiškiai žvalgosi į Strasbūrą

„Kaip jaustis, kai oficialiai skelbiama viena informacija, o privačiuose pokalbiuose medikai tiesiai pasako, jog žmonių sveikata tikrinama taip, kad nieko nerastų?” – Ukmergėje dirbančių teisėjų, prokurorų ir advokatų vardu kalbėjo advokatė Regina Šaltinienė.

Ukmergės teismas ištuštėjo. Posėdžiai čia nebevyksta, o juos nuolat lankę asmenys yra sunerimę dėl savo sveikatos.<br>D. Zimblienė
Ukmergės teismas ištuštėjo. Posėdžiai čia nebevyksta, o juos nuolat lankę asmenys yra sunerimę dėl savo sveikatos.<br>D. Zimblienė
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė („Lietuvos rytas”)

2013-03-05 07:43, atnaujinta 2018-03-10 15:03

Ukmergėje dirbantys 42 teismo, prokuratūros ir advokatų kontorų darbuotojai svarsto galimybę kreiptis į Europos žmogaus teisių teismą Strasbūre, kad šis įvertintų Lietuvos valdžios ir teisėsaugos institucijų veiksmus po to, kai Ukmergės teisme buvo surastas cheminio užterštumo gyvsidabriu židinys.

Didelis kiekis – apie du kilogramus gyvsidabrio – Ukmergės teismo pastate aptiktas pernai gruodžio 11-ąją.

Tai įvyko atsitiktinai – tvarkant signalizaciją.

Įtampa dar neišsisklaidė

Šis įvykis visuomenėje sukėlė didelį atgarsį, o tarp Ukmergės teisėsaugos institucijų darbuotojų – įtampą.

Atlikus teismo darbuotojų ir prokurorų sveikatos patikrinimą jų organizme (kraujyje, šlapime, plaukuose) buvo rastas leistinas normas viršijantis gyvsidabrio kiekis.

Sveikatos tyrimus rengiasi atlikti ir Ukmergėje dirbantys advokatai bei jų padėjėjai.

Tiesa, jie tai darys už savo lėšas, taip ir nesulaukę Advokatų tarybos paramos.

Aptiko daugybę spragų

Advokatų taryba daugiau nei mėnesį nesėkmingai susirašinėja su Teisingumo, Finansų ministerijomis ir Nacionaline teismų administracija dėl valstybės lėšų – 4 tūkstančių litų skyrimo šiam ukmergiškių advokatų ir jų padėjėjų sveikatai patikrinti.

Iš neoficialių šaltinių gavę viešojoje erdvėje platinamą Sveikatos apsaugos ministerijos pavedimą Nr.17-56 ukmergiškiai teisėsaugininkai suglumo.

Pasirodo, kad Lietuvoje nėra teisės aktų, reglamentuojančių gyvsidabrio koncentracijas žmogaus terpėse.

Iš 142 šalies asmens sveikatos priežiūros įstaigų, turinčių teisę teikti laboratorinės diagnostikos paslaugą, nė viena neatlieka gyvsidabrio koncentracijos žmogaus bioterpėse nustatymo tyrimų ir nė viena nesikreipė dėl minėto tyrimo.

Negana to, šalies Akreditavimo tarnybos duomenų bazėje nėra informacijos dėl asmens sveikatos priežiūros įstaigų laboratorijose esančių medicinos prietaisų, kuriais galėtų būti atliekami tyrimai sunkiesiems metalams nustatyti.

Šios tarnybos žiniomis, minėtus tyrimus galima atlikti atominės absorbcijos spektrometru, naudojant šaltų garų metodą.

Rezultatai kelia abejonių

Ukmergės teismo ir prokuratūros darbuotojams tyrimai dėl gyvsidabrio koncentracijos buvo atlikti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neuromokslų instituto Neurotoksikologijos laboratorijoje.

„Ar galima pasitikėti šiais tyrimo rezultatais, jei dviem teismo darbuotojams savarankiškai užsienyje išsityrus buvo gauti gerokai – keletą kartų – didesni gyvsidabrio koncentracijos dydžiai nei minėtoje laboratorijoje Lietuvoje?

Pabendravus su toksikologais, apibendrinusiais mūsų sveikatos patikrinimo rezultatus, susidarė įspūdis, kad yra nepasakoma ar nutylima visa tiesa apie mūsų organizmuose rasto gyvsidabrio jau padarytą žalą sveikatai ir galimą jo poveikį ateityje.

Tikrinimo išvadose akcentuojama tik duomenų apie ūmų apsinuodijimą gyvsidabriu nebuvimas ir nepakankamumas, tačiau visiškai nėra kalbama apie lėtinį apsinuodijimo procesą ir jo pasekmes.

Medikai paaiškino, kad nėra priemonių, kaip pašalinti iš organizmo gyvsidabrį.

Mūsų žiniomis, vasario mėnesį pakartotinai ištyrus teismo pastato oro taršą, buvo rasta tokia didelė gyvsidabrio garų koncentracija, kad net nepakako prietaisų rodmenų.

Jei pastato sienos yra tiek įsigėrusios gyvsidabrio, kad prireiks šalinti visą jų apdailą, tai kas tada yra mūsų organizmuose?” – sunerimę kalbėjo susirinkę Ukmergės teisininkai.

Prašo nubausti kaltuosius

Dar vasario 13-ąją teisininkai kreipėsi į ikiteisminį tyrimą dėl šio įvykio vykdančią Vilniaus apygardos prokuratūrą su prašymu pripažinti juos nukentėjusiaisiais tyrimo byloje, tačiau iki šiol jokio atsakymo nesulaukė.

Tame pačiame rašte atkreipiamas dėmesys ir į tai, kodėl atsakingos tarnybos tinkamai neištyrė Ukmergės teismo patalpų 2003 metais, kai ten kilogramas gyvsidabrio buvo aptiktas pirmą kartą.

„Taip būtų buvę išvengta žmonių nuodijimo visą dešimtmetį.

Tos pačios atsakingos tarnybos atsainiai sureagavo ir pernai gruodžio 11-ąją teisme vėl suradus didelį kiekį gyvsidabrio – dar visą savaitę teismas vykdė savo veiklą, buvo nagrinėjamos bylos, priimami interesantai.

Tai stebina. Atsakingi pareigūnai turėjo imtis visų priemonių, kad teismo patalpos būtų uždarytos tą pačią dieną.

Manome, kad tai akivaizdus pareigų neatlikimas ir kompetencijos stoka, dėl to kalti asmenys turėtų atsakyti įstatymų nustatyta tvarka”, – teigia nukentėjusiais pasijutę teisininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.