N. Venckienė neatvyko į jos teisinę neliečiamybę svarstančios komisijos posėdį (papildyta)

Trečiadienį darbą pradėjo Seimo laikinoji komisija, kuri sprendžia, ar siūlyti atimti teisinę neliečiamybę iš „Drąsos kelio“ vadovės, Seimo narės Neringos Venckienės. Generalinės prokuratūros prašymu komisija sudaryta šių metų sausį. Jai vadovauja socialdemokratas Vytautas Saulis. Pati N. Venckienė į posėdį neatvyko.

Komisija išvadas turi pateikti iki kovo 25-osios.<br>R. Danisevičius
Komisija išvadas turi pateikti iki kovo 25-osios.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Mar 6, 2013, 1:23 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 12:26 PM

Siūlymą Seimui komisija turi pateikti iki kovo 25 dienos. Laikinoji komisija Seimo nario teisinės neliečiamybės statuso nekeičia, ji tik rekomenduoja Seimui - atimti neliečiamybę ar ne.

Prie anksčiau N. Venckienei pareikštų kaltinimų prisidėjo dar vienas – ji kaltinama 2012 metų gegužės 17-ąją, Drąsiaus Kedžio dukros paėmimo operacijos metu sumušusi mergaitės motiną Laimutę Stankūnaitę.

Konservatoriai į komisiją delegavo Kęstutį Masiulį, Antaną Matulą ir Liutaurą Kazlavicką, socialdemokratai - Vytautą Saulį, Albiną Mitrulevičių ir Aušrinę Mariją Pavilionienę „Drąsos kelias“ - Povilą Gylį, Darbo partija - Viliją Filipovičienę, Ričardą Sargūną ir Mečislovą Zasčiurinską.

Iš Liberalų sąjūdžio komisijoje dirbs Dalia Kuodytė, Lietuvos lenkų rinkimų akcija delegavo Vandą Kravčionok, partija „Tvarka ir teisingumas“ - Petrą Gražulį.

Komisijos pirmininku išrinktas socialdemokratas V. Saulis, pirmininko pavaduotojas - P. Gražulis. Pati N. Venckienė į pirmąjį laikinosios komisijos posėdį neatvyko.

Ikiteisminių tyrimų metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad N. Venckienė 2010 m. lapkričio 17 d. Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą, nevykdė Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011 m. gruodžio 16 d. sprendimo, kuriuo buvo įpareigota skubiai perduoti globojamą mergaitę jos motinai L. Stankūnaitei; 2012 metų gegužės 17 d. trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą; piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką; panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui.

N. Venckienė šiuos kaltinimus neigia kaip ir praėjusių metų vasarą, kai jai buvo atiminėjama teisėjos teisinė neliečiamybė.

N. Venckienė ir jos užtarėjai tąkart reikalavo, kad policija pateiktų 2012 m. gegužės įvykių Garliavoje filmuotą medžiagą. „Violetinių“ lyderė to paties reikalavo ir prieš pradedant ją svarstyti Seimo komisijoje.

Atrodo, kad šie reikalavimai atsisuko prieš ją pačią. Su įrašais susipažinę prokurorai politikės atžvilgiu pradėjo naują ikiteisminį tyrimą – dėl L. Stankūnaitės sužalojimo.

Vaizdo medžiagoje užfiksuota, kaip N. Venckienė kelis kartus spyrė L. Stankūnaitei. Įraše taip pat matyti, kad L. Stankūnaitė stovi pasisukusi, o N. Venckienė iššiepia dantis ir lenkiasi jos link bandydama įkąsti buvusiai brolio sugyventinei. Tik supratusi, kad moters pasiekti nepavyks, N. Venckienė užsičiaupia ir atsitiesia.

Didžiąją laiko dalį komisija trečiadienį sugaišo ginčydamiesi dėl „Drąsos kelio“ atstovo Povilo Gylio pasiūlymo leisti kalbėti ilgiau nei 10 minučių (toks dabar reglamentas), jei klausimas svarbus. „Manau, kad reglamento reikia, nes jau parengtos Fidelio Castro stiliaus ilgos kalbos. Jos gali gaišinti komisijos darbą“, – pastebėjo konservatorių atstovas A. Matulas.

Komisijos pirmininkas Vytautas Saulis siūlė, kad Komisija nuspręstų, ar pasisakymą kalbėtojas gali tęsti, ar reikia nutraukti. Pagaliau balsavimu nuspręsta, kad kalbėtojų laikas bus ribojamas, bet iškilus būtinybei, bus leista kalbėti ilgiau.

Socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilonienė siūlė, kad iki galutinio sprendimo komisijos nariai turėtų susilaikyti nuo komentarų apie tyrimą, nekomentuotų savo išankstinių nuostatų. P. Gražulis pasipiktino sakydamas, jog taip būtų pažeisti demokratijos principai.

„Nesąmonė, savo nuomonės nebus galima pareikšti“, – niršo P. Gražulis.

Jam pritarė ir „violetinių“ atstovas P. Gylys.

„Dar nepradėjusi darbo komisija jau susipyko“, - apgailestavo konservatorius A. Matulas.

Komisijos pirmininkas V. Saulis sakė gavęs siūlymą, kad laikinosios komisijos posėdis būtų uždaras. Komisija nusprendė, jog posėdis, kurio metu bus peržiūrima praėjusių metų gegužės įvykių Garliavoje filmuota medžiaga, bus uždaras.

A.M. Pavilionienė siūlė, kad visi komisijos posėdžiai būtų uždari. P. Gražulis prikišo A.M. Pavilionienei, kad ši „bijo pedofilų klano“. „Aš bijau idiotizmo“, - atšovė socialdemokratė. Pagaliau komisija nutarė, kad prieš kiekvieną posėdį bus balsuojama, ar posėdžiai bus uždari, ar atviri. Uždari posėdžiai bus tie, kurių metu bus pateikiama ikiteisminio tyrimo medžiaga.

Komisija taip pat gavo signataro Povilo Varanausko prašymą išklausyti jo liudijimų N. Venckienės byloje. P. Varanauskas dalyvavo "violetinių" minios akcijose prie Kedžių ir Venckų tvoros Garliavoje.

P. Gylys prašė, kad į komisiją būtų kviečiami dviejų žmonių nužudymu įtariamo Drąsiaus Kedžio sesers šalininkus iš Helsinkio grupės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.