R. J. Dagys: „Pensijų reformos stabdymą turės liūdnas pasekmes“

Valdančiosios daugumos partnerių

Parlamentaras sako, kad atšaukus suplanuotą reformą, „Sodros“ deficitas išaugs, o pensijos nedidės.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Parlamentaras sako, kad atšaukus suplanuotą reformą, „Sodros“ deficitas išaugs, o pensijos nedidės.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 6, 2013, 1:18 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 12:38 PM

„Labai liūdnas (pasekmes -BNS), nes visi puikiai supranta, kad tai (socialinės sritis - BNS) yra didžiausias valdžios sektorius , kuris daugiausia kainuoja visai valstybei ir jo nesutvarkius kalbėti apie finansinį tvarumą negalima. Tai turės pasekmes neabejotinai išorines - kas gali investuoti į valstybę, kurioje neaišku, kokia socialinė reforma, gal mokesčiai bus didinami“, - trečiadienį Seime spaudos konferencijoje sakė R. J. Dagys.

Parlamentaras sako, kad atšaukus suplanuotą reformą, „Sodros“ deficitas išaugs, o pensijos nedidės.

Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas antradienį „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ patvirtino, kad socialdemokratai stabdys pensijų reformą.

„Mes galvojam, kad priimtos pataisos, kurios daugiau remia turtingus žmones neturtingųjų sąskaita, mums, kaip socialdemokratams, nepriimtinos“, – sakė A. Sysas.

Seimas pernai leido nuo 2013-ųjų balandžio pradėti pensijų reformą ir numatė, kad raštu kreiptis į pensijų kaupimo bendrovę turėtų tiek tie gyventojai, kurie norės mokėti papildomas įmokas savo lėšomis, tiek tie, kurie norės sustabdyti pensijų įmokų privatiems pensijų fondams pervedimą.

Gyventojams savo lėšomis nesutikus mokėti papildomos įmokos nebus sustabdytas jų įmokų į privačius pensijų fondus pervedimas iš „Sodros“, jie pensiją ir toliau galės kauptis ir „Sodroje“, ir antros pakopos fonduose. Jeigu dėl pensijų kaupimo finansavimo sistemos keitimo gyventojai toliau nebenorėtų dalyvauti antros pakopos pensijų fondų veikloje, nuo 2014-ųjų pradžios jie pensiją galėtų kauptis tik „Sodroje“, antros pakopos pensijų fonduose sukaupta dalis ten ir liktų, o gyventojas į juos galėtų grįžti bet kada.

Nuo 2014 metų sausio 1 dienos į pensijų fondus asmuo galės mokėti papildomą 1 proc. dydžio kaupiamąją įmoką, o iš valstybės biudžeto galės gauti papildomą skatinamąją įmoką, kuri sudarytų 1 proc. vidutinio darbo užmokesčio šalyje.

Nuo 2016 metų papildomos asmens lėšomis mokamos įmokos dydis būtų 2 proc. dalyvio draudžiamųjų pajamų, iš valstybės biudžeto mokamos įmokos dydis – 2 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio.

„Sodros“ pervedimus į antros pakopos pensijų fondus, kurie nuo 2012-ųjų buvo sumažinti iki 1,5 proc., 2013 metais padidėjo iki 2,5 proc., nuo 2014-ųjų pradžios sumažės iki 2 proc., bet nuo 2020 metų - padidės iki 3,5 procentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.