„Darbiečių“ spaudžiamam L. Linkevičiui - galvosopis dėl viceministro

Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus laukia kebli užduotis. Jis artimiausiu metu turi paaukoti vieną savo pavaduotojų. To reikalauja ministrą delegavę socialdemokratai, o šiuos spaudžia Darbo partija.

Užsienio reikalų ministras L. Linkevičius nežada keisti savo sprendimo.<br>T. Bauras
Užsienio reikalų ministras L. Linkevičius nežada keisti savo sprendimo.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas")

Mar 7, 2013, 8:03 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 11:06 AM

L. Linkevičius kaltinamas sulaužęs susitarimą su koalicijos partneriais ir neskyręs Darbo partijos į viceministrus siūlomo Mantvydo Bekešiaus.

Neoficialiomis žiniomis, nors Darbo partijos prezidiumui priklausantis M.Bekešius dirba Užsienio reikalų ministerijoje, ministrui jis pasirodė per silpnas eiti naujas pareigas.

„Darbiečiai” nesitrauks

Vietoj jo ketvirtuoju viceministru L.Linkevičius pasirinko Lietuvos nuolatinėje atstovybėje prie Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) dirbantį Andrių Krivą.

Diplomatas naujas pareigas turi pradėti eiti nuo kovo 13 dienos.

Šis diplomatijos vadovo sprendimas papiktino koalicijos partnerius.

„Tai – akibrokštas. Kaip paskyrė viceministrą, taip turės ir atleisti”, – „Lietuvos rytui” pareiškė Darbo partijos vicepirmininkas Vytautas Gapšys.

Jis tvirtino, kad „darbiečiai” dėl M. Bekešiaus nesitrauks.

Reikalavimo neįvykdė

Konfliktas dėl viceministro prieš savaitę buvo sprendžiamas koalicijos politinėje taryboje. Jos metu premjeras Algirdas Butkevičius telefonu skambino užsienyje viešinčiam ministrui ir reikalavo, kad šis laikytųsi koalicijos susitarimo.

Kalbama, kad įsikarščiavęs socialdemokratų vedlys ministrui išrėžė, jog jeigu negalįs apsieiti be A.Krivo, tegul atleidžia kurį nors kitą, pavyzdžiui, buvusį prezidento Algirdo Brazausko patarėją Nerį Germaną.

L. Linkevičius šio reikalavimo neįvykdė, todėl pirmadienį posėdžiavusi Socialdemokratų partijos valdyba svarstė, ką daryti toliau.

„Ministras buvo dar kartą paragintas kuo skubiau išspręsti šią problemą. Jis privalo laikytis koalicijos susitarimo ir rasti sprendimą”, – „Lietuvos rytui” sakė valdybai priklausantis Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas.

Socialdemokratai nekomentavo, kokios sankcijos gresia ministrui, jei šis nevykdys partijos sprendimų, bet leido suprasti, kad L. Linkevičiui teks pamiršti užsispyrimą – kitaip gali kilti koalicijos krizė.

Asmeninių užgaidų nerodo

Šiuo metu Azerbaidžane viešintis L. Linkevičius pareiškė, kad apie partijos valdybos sprendimą jis nėra informuotas, tačiau tvirtino, jog neplanuoja atšaukti savo sprendimo.

„Aš esu paskyręs viceministru A. Krivą, kuris pradės dirbti ministerijoje kitą savaitę. Tad viceministrų komanda jau baigta formuoti – neketinu nieko keisti.

Tiesą sakant, ir taip viskas per ilgai užsitęsė”, – buvo kategoriškas L. Linkevičius.

Ministras tvirtino paaiškinęs savo sprendimo motyvus tiek partijos kolegoms, tiek koalicijos partneriams.

„Pasirinkau kandidatūrą, kuri tinkama pagal kvalifikaciją, patirtį ir užduotis, kurios laukia ministerijos ir valstybės pirmininkaujant ES.

Tai nėra kokios nors mano asmeninės užgaidos”, – „Lietuvos rytui” pareiškė partijos kolegų ir koalicijos partnerių į kampą speičiamas diplomatijos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.