Dėl skalūnų dujų - kibirkštys tarp R. Pakso ir V. Mazuronio

„Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Rolandas Paksas skeptiškai vertina amerikiečių kompanijos „Chevron“ norą kuo greičiau pradėti skalūnų dujų paiešką Tauragės rajone. O šios partijos deleguotas aplinkos ministras Valentinas Mazuronis amerikiečių iniciatyvas remia.

R. Paksas skalūnų dujų paiešką Lietuvoje vertina prieštaringai, o ministras V.Mazuronis šiuos darbus remia.<br>V. Ščiavinskas
R. Paksas skalūnų dujų paiešką Lietuvoje vertina prieštaringai, o ministras V.Mazuronis šiuos darbus remia.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-03-07 15:54, atnaujinta 2018-03-10 10:03

Ketvirtadienį vienoje šalies televizijoje pasirodė užsakytas reportažas, kuriame partijai „Tvarka ir teisingumas“ atstovaujantys europarlamentarai Rolandas Paksas ir Juozas Imbrasas, apsilankę Tauragės rajone, kritikuoja skalūnų dujų ieškoti pasiruošusios kompanijos atstovų veiklą.

JAV šiuo metu viešintis aplinkos ministras V. Mazuronis amerikiečams ir Lietuvai pasiuntė visai kitokią žinią.

„Mes tikimės sukurti palankią investicinę aplinką užsienio investuotojams, kartu artimai dirbti su vietos bendruomenėmis. Skalūnų dujų išgavimas turi būti naudingas ir žemės savininkams, ir vietos bendruomenei, ir valstybei. Susitelkę turime siekti, kad rezultatas būtų naudingas visiems“, – tvirtino ministras.

Tai, kad „Tvarkos ir teisingumo“ lyderiai turi skirtingą požiūrį į šį šalies energetiniam saugumui svarbų projektą, neoficialiuose pokalbiuose pripažįsta ir pats V. Mazuronis.

Su R. Paksu portalui lrytas.lt ketvirtadienį susisiekti nepavyko. Tačiau jį visur lydintis kolega Juozas Imbrasas pripažino, jog jie, antradienį vykusiuose susitikimuose su Tauragės rajono Žygaičių bendruomene, išgirdo žmonių pastabų dėl to, kad R. Pakso ir ministro nuomonės nesutampa.

„Kai grįš iš Amerikos, mes su juo pakalbėsime, norėsime išgirsti jo aiškią poziciją“, - sakė J. Imbrasas.

Jis teigia, jog su R. Paksu iš Žygaičių gyventojų išgirdęs daug baimių, abejonių ir nepasitenkinimo dėl „Chevron“ atstovų veiklos metodų Tauragėje. Esą žmonėms siūloma pasirašyti sutartis, kad šie leistų jų sklypuose vykdyti „lauko darbus“, o apie žemės gręžimus jose nieko nekalbama.

„Tvarkiečių“ lyderiai įsitikinę, jog skalūnų dujų paieška Lietuvoje galima tik turint šimtaprocentinę garantiją, kad nebus užteršta gamta, o tam reikia patikimesnių technologijų.

„Yra pavyzdžių, kai dujų paieška kitose valstybėse baigėsi užteršimais. Mūsų šalis maža, nėra apleistų plotų, kur būtų galima eksperimentuoti. O kas bus, jei užterš vandenį? Vanduo - tai mūsų turtas. Pažiūrėkite, kas Afrikoje darosi. Tuoj vanduo bus naftos vertės“, - samprotavo politikas.

Su atsakingais pareigūnais JAV pastarosiomis dienomis susitikinėjantis V. Mazuronis amerikiečių planus vertina kur kas palankiau.

Pasak ministro, svarbu pripažinti, kad JAV skalūnų uolienose esančių dujų ir naftos išgavimas vyksta jau ne vieną dešimtmetį, technologijos gerokai evoliucionavo, vietos valdžia, bendruomenės ir kompanijos surado bendrą kalbą. „Todėl šiandien matome, kad JAV dujų rinkoje apie 25 proc. sudaro dujos, išgautos iš skalūnų uolienų“, – teigė V. Mazuronis. Per susitikimus su JAV pareigūnais V. Mazuronis pabrėžė, kad keitimasis objektyvia, profesionalia informacija, ekspertų patarimais ir įžvalgomis yra tai, ko dabar reikia Lietuvos visuomenei, itin aktyviai diskutuojančiai apie energetinių išteklių išgavimą Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.