Neįgalių vaikų šeimoms vasaros poilsis dažnai lieka tik svajonė

Ar Lietuvoje yra vietų, kur neįgalius vaikus auginančioms šeimoms būtų teikiamos psichosocialinės reabilitacijos paslaugos? Neoficialiais duomenimis, Lietuvoje gyvena per 30 000 tokių šeimų. Tačiau valstybės socialinės politikos krypčių, numatančių neįgalius vaikus auginančių tėvų socializacijos priemones, šiandien vis dar trūksta.

Fondas „Algojimas“ šiais metais penktą kartą rengs stovyklas „Spalvota vasara sodybose“.<br>„Algojimo“ nuotr.
Fondas „Algojimas“ šiais metais penktą kartą rengs stovyklas „Spalvota vasara sodybose“.<br>„Algojimo“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Stonis

Mar 7, 2013, 1:51 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 10:19 AM

Ateinančią vasarą daugelis Lietuvos gyventojų galės džiaugtis galimybe ištrūkti į gamtą ar kurortą. Tuo tarpu neįgalius vaikus auginančioms šeimoms tokie potyriai lieka tik gražiomis svajonėmis. Anot specialistų, didžiausia bėda ne tame, kad neįgalų vaiką auginantys tėveliai dažnai būna nepasiturintys. Labai dažnai aplinkybės susiklosto taip, kad mama ar tėtis savo atžalėlę yra priversti globoti 24 valandas per parą, visiškai negalėdami atsitraukti ilgesniam laikui.

„Deja, bet taip kartais susiklosto likimas. Tuo tarpu žvelgiant į užsienio valstybių patirtį ir vertinant jų pastangas spręsti šią socializacijos problemą, susidaro įspūdis, kad Lietuvoje negalios paliestus vaikus auginantys tėvai yra tiesiog palikti likimo valiai“, - teigia Lolita Zagurskaitė, labdaros ir paramos fondo „Algojimas“ projektų vadovė.

Fondas „Algojimas“ šiais metais ruošiasi rengti jau penktus metus iš eilės vyksiantį projektą „Spalvota vasara sodybose“. Projekto metu negalios paliesti vaikučiai su tėveliais, broliais, sesėmis, seneliais ir draugais bus kviečiami nemokamai dalyvauti socializacijos ir šeimų psichosocialinės reabilitacijos stovyklose. Vaikams su negalia dažnai būna reikalingos specialios poilsio ir rekreacijos sąlygos, kurios dažniausiai padidina ir taip sunkiai besiverčiančių šeimų išlaidas. Dėl vaikams jiems reikalingos nuolatinės priežiūros ir rūpesčio, į stovyklas juos lydi šeimos nariai arba kiti prižiūrintys asmenys.

Kaip teigia L. Zagurskaitė, nors projektas yra sėkmingas ir susilaukia vis daugiau neįgalius vaikus auginančių šeimų dėmesio, jį rengti yra ypatingai sunku vien dėl lėšų stygiaus.

„Vien praeitais metais gavome virš 400 paraiškų dalyvauti stovyklose. Tačiau galėjome patenkinti tik mažą jų dalį. Iš planuotų šešių, surengėme vos tris stovyklas. Ir tai tik – geranoriškų žmonių bei neabejingų verslo organizacijų pagalba. Praktikoje tokių vaikų teisė į turtingą laisvalaikį bei poilsį vasarą nėra realizuojama. Tad savo iniciatyva galime tik iš dalies prisidėti prie šios problemos sprendimo. Tačiau esminiam pokyčiui tiesiog būtinas kitoks valstybinis požiūris į specialiuosius poreikius turinčius vaikus su negalia.

Stovyklų ciklą „Spalvota vasara sodybose“ jungia bendra idėja bei programa, profesionalių vadovų bei motyvuotų ir specialiai apmokytų savanorių komanda. Čia visi žaisdami, kurdami, sportuodami leidžia laiką ir atranda savo talentus. Bendraudami su draugais vaikai su negalia tampa, draugiškesni, įgyja pasitikėjimo savimi ir aplinkiniais.

Fondo atstovė pasakoja, kad į stovyklas su savo atžalomis atvykę tėveliai pripažino tokios iniciatyvos reikalingumą. Daugelis pastebėjo, kaip rūpestingai ir dėmesingai rūpinamasi kiekvienu atvykusiu vaiku. Kadangi stovykloje su vaikais dirbo ir savanoriai studentai, ir savanoriai senjorai, tėveliai džiaugėsi, kad liko laiko ir jų saviraiškai, bendravimui ir socializacijai.

„Šią vasarą tikimės surengti daugiau stovyklų nei pernai. Žinoma, jų skaičius vienareikšmiškai priklausys nuo turimų lėšų. Todėl aukoti šių stovyklų rengimui kviečiame visus geros valios žmones. Jau ne kartą įsitikinome, kad nemokamų reabilitacijos ir sveikatinimo paslaugų teikimu neįgaliesiems labiau rūpinasi ne valstybė, bet geravaliai žmonės. Norintys finansiškai prisidėti prie šių stovyklų organizavimo gali aplankyti fondo „Algojimas“ svetainę ir ten rasti reikiamą informaciją“, - sako projekto „Spalvota vasara sodybose“ vadovė L. Zagurskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.