Pirmą kartą Lietuvos mokykloje taikoma prestižinė Kembridžo mokymo programa

Mūsų šalyje populiarumu tarptautinės privačios mokyklos šiandien jau turbūt nenusileidžia tradicinėms privačioms. Jos siūlo ne tik atnaujintą aplinką ar išskirtinį pedagogų dėmesį kiekvienam vaikui, bet, neretai, ir įdomesnes mokymo programas, popamokinę veiklą, galimybę visus ar dalį dalykų mokytis užsienio kalbomis. Visi šie privalumai traukia ne tik mišrių, bet ir tik lietuviškų šeimų atžalas.

„Maisto išdaigų“ šventė.
„Maisto išdaigų“ šventė.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-03-08 17:36, atnaujinta 2018-03-10 08:09

Sėkmingai į Lietuvos akademinę rinką įžengusi VšĮ „VIMS – International Meridian School“ (VIMS) išlaikė balansą tarp tarptautiškumo, stiprios mokymo programos, inovatyvumo ir jaukumo. Sostinės senamiesčio M. Daukšos gatvėje įsikūrusi VIMS skaičiuoja 7-uosius darbo ir mokslų metus. Pradėję vos nuo 6 mokinukų, dabar profesionalūs mokyklos pedagogai dirba su kiek daugiau nei 120 moksleivių ir ikimokyklinio amžiaus vaikų. Šiandien turinti mokinius iki septintos klasės, mokykla ketina juos išsiauginti iki 12-os klasės ir tapti Meridiano gimnazija.

VIMS mokyklos prioritetai – ne tik itin kokybiškas vaiko išsilavinimas, bet ir jo susidomėjimo stiprinimas bei socialinės atsakomybės ugdymas. Klasės formuojamos iš ne daugiau kaip 16 moksleivių, todėl pedagogai jiems gali skirti individualizuotą dėmesį, o plati ir šiuolaikiška mokyklos techninė bazė (ergonomiški suolai, interaktyviosios lentos, moderni laboratorija, kompiuterių klasė, gausi biblioteka ir t. t.), pamokos lietuvių ir anglų kalbomis kelia vaikų motyvaciją mokytis ir sudaro sąlygas jų gabumams atsiskleisti. Moksleivių saviraišką bei savarankiškumą vysto dažnas ir sėkmingas moksleivių dalyvavimas nacionalinėse ir tarptautinėse olimpiadose bei įgyvendinami socialiniai, ekologiniai, sveikatos projektai.

Dvikalbis ugdymas atvers duris į pasaulį

Kalbėdamas apie bendrą pradinio ir pagrindinio ugdymo situaciją Lietuvoje, pedagogas, buvęs Švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys sakė, kad mūsų šalies mokyklų stiprioji pusė yra žmogiškieji ištekliai – mokytojai, jo teigimu, yra stipriai pasiruošę akademiškai. „Visgi tiems patiems mokytojams reikėtų stiprinti gebėjimą naudoti įvairias strategijas bei mokymo metodus“ – sakė V. Bacys.

Europos šalyse, siekiant padėti vaikams prisitaikyti prie globalėjančios aplinkos, šiuo metu itin vystomas ir stiprinamas dvikalbis ugdymas. „Šiandieninis pasaulis provokuoja mus priimti globalizacijos iššūkį: kalbinę įvairovę, tarpkultūrinį ugdymą, – teigė V. Bacys. – Ir Lietuvoje ypač aktualu kurti įvairias mokyklas, mat daugėja mišrių šeimų tautiniu požiūriu.“ Atsižvelgdama į pokyčius pasaulyje ir visuomenėje, VIMS 5–8 klasių mokiniams pradėjo taikyti Kembridžo universiteto mokymo sistemą.

Ši sistema yra akademinis VIMS išskirtinumas – kol kas tai vienintelė mokykla mūsų šalyje, taikanti tokią prestižinę programą, kuri moksleiviams suteiks galimybę įgyti išsilavinimą ir jį patvirtinantį sertifikatą, pripažįstamą tarptautiniu mastu. Programos esmė – kelti matematikos, anglų kalbos, gamtos mokslų žinių lygį bei įgūdžius pirmaisiais pagrindinio lavinimo metais. Be to, vaikams suteikiama galimybė fiziką, matematiką, biologiją bei informacines technologijas mokytis lietuvių ir anglų kalbomis.

Dvikalbis mokymas padeda pajusti užsienio kalbą, suvokti subtilybes ir ją vartoti laisvai, o tai leidžia vaikams naudingas tiek akademine, tiek kitomis prasmėmis. Iš vienos pusės, dvikalbystė leidžia moksleiviams aktyviai dalyvauti tarptautinėse olimpiadose, vaikai gali naudotis ne tik lietuviškais, bet ir angliškais informacijos šaltiniais, nuolat kokybišką anglų kalbą vartojantiems moksleiviams atsiveria galimybės studijuoti užsienio šalių universitetuose. Iš kitos pusės, vaikams, mokantiems dvi kalbas, daug lengviau ir smagiau mokytis trečiosios, dvikalbystė padeda kūrybiškiau, įvairiapusiškiau mąstyti, o vykstant į užsienį vaikai susikalbėti gali savo jėgomis, o tai, natūralu, kelia savivertę.

Dėmesys mokslams ir meniniam lavinimui

Dvi dukras – trečiokę ir ketvirtokę – į Meridiano mokyklą leidžiantys Gintaras ir Donata Rinkevičiai pasakojo esą patenkinti mokyklos darbuotojų ir vadovų požiūriu, dėmesiu tiek vaikams, tiek tėvams, ugdymui ir renginių įvairovei. „Mokyklą mums rekomendavo patenkinti draugai, susitikome su vadovybe ir greitai apsisprendėme, kadangi sutapo mūsų požiūriai. Dukros čia mokosi jau antrus metus“, – pasakojo D. Rinkevičienė.

Jau antrus metus VIMS mokykloje mokosi ir Artūro bei Akvilės Javtokų dukra. Buvusio krepšininko žmona pasakojo, kad šeima apie mokyklą sužinojo dukrelei dalyvaujant konkurse „Saulės zuikučiai“, kurį jau kelerius metus iš eilės organizuoja VIMS. „Mano nuomonę apie mokyklą turbūt geriausiai atskleistų faktas, kad kitąmet į pirmąją klasę šioje mokykloje ruošiamės leisti ir savo mažąjį sūnelį“, – pasakojo A. Javtokienė.

A. Javtokienė pritarė ir buvusio Švietimo ir mokslo ministro V. Bacio teiginiui, kad vienas iš veiksnių, skatinančių mokymosi motyvaciją – šeimos vertybių sutapimas su mokyklos veiklos filosofija: „Iš tiesų, tiek mums, tėvams, tiek vaikams labai patinka draugiškas ir atidus mokyklos kolektyvas, stipri ir kūrybiška mokymo programa, spalvinga aplinka. Dukrelė į mokyklą eina ypač noriai, veržiasi net sirgdama, o vakare sunku ją iš mokyklos iškrapštyti, nes labai nori dar kiek pasilikti. Svarbu ir tai, kad kasdien matau, kaip gerėja jos mokymosi rezultatai“.

Dviejų vaikų mama pasakojo, kad VIMS mokykloje atsižvelgiama į kiekvieną mokinuką – į jo gebėjimus ir poreikius. „Dukrelei pirmoje klasėje sekėsi kiek sunkiau, tačiau mokytojai savo iniciatyva kuriam laikui pasilikdavo po pamokų, prisėsdavo prie dalykų, kurių mažoji nesuprato, ir ji netrukus susigaudė, pritapo“, – sakė A. Javtokienė.

Buvusio krepšininko žmonai pritarė ir D. Rinkevičienė: „Vaikai Meridiano mokykloje skatinami reikštis, skaityti knygas, dalintis savo talentais, didelis dėmesys skiriamas muzikiniam lavinimui, šokiams. Be to, nedidelės klasių apimtys leidžia vaikams sulaukti asmeniško mokytojų dėmesio, o tai visada yra naudinga ir malonu.“ D. Rinkevičienė sakė ypač vertinanti geranorišką auklėtojų bendravimą ir jų profesionalumą, nes jos, žinomos moters teigimu, be jokių nutylėjimų ar užuolankų pasako, jei yra kokių problemų ir į ką reikėtų atkreipti dėmesį.

Daugiau apie VIMS gali sužinoti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.