Protestas už Tibeto laisvę - su religine muzika ir kunigaikščiu Vildaugu

Penktadienį 12 val. prie Kinijos liaudies respublikos ambasados Vilniuje susirinko per dvidešimt Tibeto laisvės šalininkų. Jie paminėjo sekmadienį švęsimas 54-ąsias Tibeto nacionalinio sukilimo metines.

Akcijos organizatoriai ragino Kinijos valdžią pradėti dialogą su Tibetu.<br>V.Balkūnas
Akcijos organizatoriai ragino Kinijos valdžią pradėti dialogą su Tibetu.<br>V.Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Mar 8, 2013, 12:18 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 8:48 AM

Per gatvę nuo Kinijos ambasados ant daugiabučio laiptų išsirikiavę protestuotojai rankose laikė arba buvo apsisiautę Tibeto vėliavomis. Iš didžiulio plakato su nuotraukomis į susirinkusius žiūrėjo visų už laisvę susideginusių tibetiečių akys.

Akcija prasidėjo specialiai jai kurtu tibetietišku himnu, kuris skambėjo per protestuotojų atsineštą garso kolonėlę. Taip pat aidėjo religinė muzika, Tibeto vienuolių maldos. Greta kitų akcijos dalyvių stoviniavo ir save kunigaikščiu Vildaugu vadinantis vilnietis.

„Situacija Tibete kasdien vis blogėja. Matome begalinį tibetiečių nusivylimą. Jei 2008 metais dar buvo taikūs protestai, tai pastaruosius kelerius metus jie save paverčia gyvaisiais fakelais. Tai yra kraštutinė priemonė, kur taip gerbiama gyvybė. Šiandien turime 107 susideginusius žmonės, iš kurių didžioji dalis susidegino pernai. Yra daugiau nei 1000 politinių kalinių“, - kalbėjo akcijos dalyvis.

Jis pakvietė tylos minute pagerbti savo gyvybes atidavusius tibetiečius.

Vėliau susirinkusieji ėmė skanduoti šūkį „Laisvę Tibetui!“. Tiesa, prieš tai tarp jų kilo diskusija, ar korektiška prašyti laisvės - Tibeto vadovai norėtų Tibeto autonomijos. Akcijos organizatoriai ragino Kinijos valdžią pradėti dialogą su Tibetu.

Susibūrimo rimtį akimirkai nutraukė protesto vietoje per gatvę plieninę vonią tempęs vyras. Iš pradžių atrodė, kad jis, keldamas didžiulį triukšmą, nori atitraukti visų dėmesį nuo akcijos. Supratęs, kad jo tempiama vonia patraukė visų dėmesį, vyras, užuot tempęs ją, paėmė į rankas ir nusinešė.

Iniciatorė - J. Ivanauskaitė

Vilniuje Tibeto nacionalinio sukilimo metinės minimos daugiau nei dešimt metų, viena iš šios idėjos iniciatorių buvo rašytoja Jurga Ivanauskaitė.

BNS primena, kad 1959 metais šią dieną tūkstančiai taikių žmonių Tibeto sostinėje Lhasoje reikalavo, kad kinų ginkluotosios pajėgos pasitrauktų iš Tibeto regiono. Šis sukilimas buvo nuslopintas jėga. Nuo to laiko skaičiuojama daugiau nei milijonas tibetiečių aukų.

Teisių gynimo organizacijos sako, kad per pastaruosius metus tibetiečių gyvenamuose Kinijos regionuose, daugiausia - Sičuane, susidegino daugiau kaip 20 žmonių, kurie tokiu būdu protestavo prieš Pekino valdymą.

Kinija neigia kaltinimus represijomis ir sako, kad dabar tibetiečiai gyvena geriau nei bet kada - dėl didžiulių investicijų į infrastruktūrą, mokyklas ir būstus.

Lietuva Himalajų kalnuose esantį Tibeto regioną laiko Kinijos dalimi, tačiau kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis pasisako už taikų Kinijos valdžios ir tibetiečių lyderio, 45-erių tarptautinės teisės ekspertas Lobsangas Sangay.

Jis 2011 metų pavasarį išrinktas Tibeto vyriausybės tremtyje vadovu. Jam teko perimti politines pareigas iš tibetiečių dvasinio lyderio Dalai Lamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.