V. Landsbergis: „Referendumas dėl lietuvių kalbos parodytų, kas yra kas“

Kovo 11-osios proga Lietuvos mokslų akademijoje surengtoje Sąjūdžio valandoje kalbėjęs pirmasis Atkuriamojo Seimo pirmininkas profesorius Vytautas Landsbergis aštriai sukritikavo bandymus įteisinti pavardžių ir gatvių rašybą lenkų kalba bei pasiūlė surengti referendumą dėl lietuvių kalbos.

Kovo 11-jai skirtame renginyje Mokslų akademijoje V. Landsbergis kritikavo siekius rytų Lietuvoje užrašus ir pavardes rašyti dviem kalbom.<br>D. Umbrasas
Kovo 11-jai skirtame renginyje Mokslų akademijoje V. Landsbergis kritikavo siekius rytų Lietuvoje užrašus ir pavardes rašyti dviem kalbom.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Grinius

Mar 9, 2013, 7:22 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 6:58 AM

„Latvijoje buvo surengtas referendumas, kuris sustabdė bandymus paversti latvių kalbą antrarūše, ją pažeminti. Toks referendumas pas mus kaip ant delno parodytų, kas ir iš kokios šalies delno yra maitinamas“, - kalbėjo profesorius.

Anot V. Landsbergio, prabėgus 23 metams po kovos 11-osios Nepriklausomybės akto paskelbimo, išryškėjo daug dalykų, kurie iki šiol buvo ne tokie aiškūs.

Rytų Lietuvos jaunimui nuolat brukama mintis, kad nebūtina kiekvienam piliečiui gerai mokėti valstybinę kalbą.

„Keisčiausia, kad tokios mintys jau pasiekė ir mūsų valdžią. Tačiau noriu tikėti, kad vyriausybėje ne visi yra ištižėliai ir trumpapročiai“, - žodžių į vatą nevyniojo profesorius.

Jo įsitikinimu, Lietuvos valstybė yra pernelyg atlaidi kurstomų kvailių atžvilgiu.

„Jeigu įstatymas nustato tam tikrą gatvių ir pavardžių rašybos tvarką, privalu jo laikytis visiems, o ne ją laužyti ir dar visiems skųstis, kad yra diskriminuojami“, - sakė V. Landsbergis.

Be to, nuo profesoriaus kliuvo ir Švietimo ministrui Dainiui Pavalkiui, kuris pasirašė įsakymą, kuriuo lengvinamos lietuvių kalbos egzmaino užduotys tautinių mažumų moksleiviams.

D. Pavalkio pasirašyta išimtis prieštarauja įstatymų nuostatoms, kad mokymosi pasiekimų patikrinimai organizuojami vienodai visų mokomųjų kalbų mokyklų mokiniams.

„Kai sutiksiu ministrą, asmeniškai paklausiu, kas jam liepė padaryti šią klaidą ir sieksiu, kad ji būtų ištaisyta“, - kalbėjo V. Landsbergis.

Baigdamas savo netrumpą pasisakymą, profesorius pasiūlė pasitikrinti, kiek dar Sąjūdis turi sveikatos.

„Neužtenka apsiriboti vien tik proginiais Sąjūdžio renginiais ir pareiškimais. Reikia bent jau bandyti pristabdyti lietuvių kalbos niekinimą, kuris įgauna vis didesnį pagreitį. Gal laikas pradėti rinkti parašus referendumui?“, - susirinkusiųjų klausė profesorius.

Anot jo, referendumas dėl lietuvių kalbos labai aiškiai parodytų, kas yra kas Lietuvoje.

„Be to, net paprastas parašas pažadina buityje paskendusį žmogų. Laikas visiems prabusti“, - savo kalbą užbaigė V. Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.