Į naująją biblioteką studentai naktį traukia paplepėti ir pavalgyti

Vos prieš mėnesį duris atvėrusi Vilniaus universiteto biblioteka Saulėtekyje vilioja tuo, kad veikia visą parą. Kai kurie studentai čia jau ateina ir pamiegoti.

Iki vėlumos bibliotekoje vakarojantys studentai ne tik mokosi, bet ir žaidžia įvairius stalo žaidimus.<br>V. Balkūnas
Iki vėlumos bibliotekoje vakarojantys studentai ne tik mokosi, bet ir žaidžia įvairius stalo žaidimus.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas ("Lietuvos rytas")

Mar 10, 2013, 8:20 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 6:47 AM

Per 100 mln. litų kainavusi biblioteka, skambiai pavadinta Mokslinės komunikacijos ir informacijos centru, tampa ne tik studijų, mokslo šventove, bet ir pramogų vieta.

Iki vėlumos joje vakarojantys studentai ne tiktai mokosi, bet ir žaidžia stalo žaidimus, čia pat prie brangių kompiuterių pavalgo, išgeria arbatos, kavos.

Yra ir dėmių, ir nuorūkų

Jei miegoti bendrabučio kambaryje atsibodo, galima nusnūsti ant minkštasuolių ar užsikniaubus ant stalo.

Kad bibliotekos darbuotojai nespėja kontroliuoti visų lankytojų, matyti plika akimi.

Ant naujos kiliminės dangos – didžiulė ruda dėmė. Kažkas čia išpylė kavą.

Brangus šviestuvas prie darbo stalo – nulaužtas. Prie centrinio įėjimo – nuorūkų krūva.

Pasigenda pagarbos

Anot dažnai bibliotekoje apsilankančios Rugilės, studentų elgesį naktimis galima pavadinti siautėjimu: „Darbuotojų tada būna vos vienas kitas ir studentai tai puikiai supranta.

Jie tiek įsismagina, kad čia pat skaitykloje žaidžia futbolą, garsiai rėkauja, keikiasi.”

Kitą studentę Tomą piktina tai, kad darbui skirtos vietos paverstos valgykla.

„Suprantu, kad studentai nesuspėja pavalgyti, bet turi būti pagarba kitam. Skaitai, giliniesi, o aplink bent keli lankytojai žiaumoja”, – piktinosi mergina.

Tačiau naujosios bibliotekos lankytojas Domantas mano, kad ji skirta ne tik skaityti, mokytis, bet ir bendrauti. Jei skaitytojui pasirodo, kad vienoje vietoje per daug triukšmo, jis gali persėsti į kitą.

Jo žodžiais, bibliotekoje įrengtos ne tik individualios, bet ir grupinio darbo vietos, tad mirtinos tylos tikėtis negalima.

Siūlo tramdyti patiems

Vilniaus universiteto bibliotekos Vartotojų aptarnavimo skyriaus vedėjas Vincas Grigas įsitikinęs, kad tai lankytojų savimonės reikalas. Jo nuomone, užrašai, draudžiantys triukšmauti, nepadės, nes lankytojai į juos nekreipia dėmesio.

Todėl tokie perspėjimai tampa interjero detalėmis. Be to, triukšmauja ne dauguma, o mažuma lankytojų.

Anot V.Grigo, bibliotekininkai nepajėgūs sutramdyti visų lankytojų, todėl jis siūlė patiems studentams būti aktyviems, pranešti apie netinkamai besielgiančius, patiems juos įspėti.

Naudojimosi Vilniaus universiteto biblioteka taisyklėse nurodyta, jog triukšmauti skaityklose nevalia. Už šį pažeidimą pirmą kartą skiriamas įspėjimas, o tokiam atvejui pasikartojus darbuotojai turi teisę pusei metų apriboti skaitytojo galimybę naudotis bibliotekos paslaugomis.

Veikia visą parą

Po 1414 dienų statybų prieš mėnesį atidarytas Mokslinės komunikacijos ir informacijos centras yra Saulėtekio slėnio dalis, vienas didžiausių užbaigtų Lietuvoje kuriamų mokslo, studijų ir verslo slėnių projektų.

Centre yra 1,8 mln. spaudinių. Biblioteka Saulėtekyje – viena didžiausių Baltijos valstybėse. Pastato plotas – beveik 14 tūkst. kvadratinių metrų.

Didįjį korpusą sudaro penki aukštai, kuriuose įrengta lankytojų zona, viešosios erdvės, darbo patalpos. Cokoliniame aukšte pastatytos konferencijų ir parodų salės, Centro informacijos išteklių formavimo skyrius.

Visa kita erdvė skirta vartotojų zonai. Keturaukštis vidurinis korpusas skirtas vien centro lankytojams. Cokoliniame aukšte įrengta naujausių mokslinių žurnalų skaitykla, kita erdvė – specializuotos skaityklos. Mažiausiame trijų aukštų korpuse įsikūrė administracija ir lankytojams skirta kavinė bei knygynas.

Bibliotekoje įrengta 36 darbo vietų skaitykla, kurioje studentai gali gilintis į informaciją visą parą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.