Pavasarį pradedančiam Seimui - D. Grybauskaitės palinkėjimas judėti pilnu žingsniu

Seimas pradėjo pavasario sesiją, kiekvienais metais startuojančią kovo 10-ąją – šį kartą sekmadienį. Pavasario sesija, kitaip nei įprastai, bus pratęsta iki liepos 4 dienos. Sesija išskirtinė, nes 2013 metų liepos 1-ąją pagal Europos Bendrijų ir Europos Sąjungos (ES) sutartis pirmininkauti ES pradėsianti Lietuva privalo tinkamai pasiruošti.

Seimo nariai pradeda pavasario sesiją.<br>T. Bauras
Seimo nariai pradeda pavasario sesiją.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Mar 10, 2013, 1:18 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 6:31 AM

Sekmadienį susirinkę į pirmąjį pavasario sesijos posėdį Seimo nariai patvirtino darbotvarkę, kurioje didelis dėmesys skiriamas pirmininkavimui ES. Pagal Vyriausybės ir Seimo komitetų pasiūlymus parengtoje Seimo pavasario sesijos darbų programoje numatyta svarstyti per 400 įstatymų projektų, apie pusšimtį Seimo nutarimų.

Pristatydamas Seimo nariams pavasario sesijos programą, Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Vytautas Gapšys minėjo, kad Vyriausybė į sesijos darbų programą pasiūlė įrašyti 140, prezidentė Dalia Grybauskaitė - 6, Seimo frakcijos - apie 240 įstatymų projektų.  

Sveikindamas kolegas Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas pabrėžė, kad iš Seimo narių tikisi kokybiškesnio darbo: „Norėtųsi, kad Seimo nariai, registruodami teisės aktų projektus, nepralenktų Vyriausybės, skirtų daugiau dėmesio įstatymų kokybei, o ne kiekybei.“

Parlamentarams - D. Grybauskaitės sveikinimas

V. Gedvilas, perskaitė prezidentės D. Grybauskaitės sveikinimą, kuriame ji atkreipė Seimo narių dėmesį į tai, kad šios kadencijos Seimui sąlygos pateisinti žmonių pasitikėjimą - geresnės nei praeityje.

„Šios kadencijos Seimui nereikia pradėti nuo skausmingo diržų veržimo ir nepopuliarių sprendimų gelbstint finansinę ir ekonominę situaciją. Tikiuosi, kad ne tik pirmosios sesijos, bet ir visos kadencijos metu laikysitės ilgalaikių valstybės strateginių krypčių ir uždavinių. Ypač finansų ir energetikos srityse“, – sveikinime rašo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Įgyvendinant sesijos darbų programą, linkiu padėti mūsų valstybei judėti į priekį pilnu žingsniu. Strigsime vietoje, jei bus laikomasi požiūrio - griauti tai, kas sukurta ne mūsų, ir viską bandyti daryti iš pradžių. Linkiu valios ir ryžto išmintingiems sprendimams. Tikiuosi ir tolesnio dalykinio bendradarbiavimo su Seimu“, - laiške sakė prezidentė.

Seimo planuose spręsti Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo praktinio taikymo problemas, tobulinti vaiko atskyrimo nuo tėvų ar kitų teisėtų atstovų reglamentavimą. Tobulinti saugaus eismo teisinį reguliavimą.

Premjeras: „Didžiausios problemos energetikos sektoriuje"

Premjeras Algirdas Butkevičius didžiausias problemas mato energetikos sektoriuje: „Valstybės žinioje priklausantis energetikos sektorius tapo apskritai nereguliuojamas. Lankydamasis Ignalinoje pamačiau visišką darbuotojų nekompetenciją, nesugebėjimą tvarkyti ūkio.“

„Gerėjant ekonominei situacijai bus didinama minimali mėnesinė alga visiems, tačiau šiuo metu ji didės tarnautojams, viešajame sektoriuje dirbantiems asmenims, tarp jų ir policininkams, priešgaisrinės apsaugos darbuotojams“, –   tvirtino A. Butkevičius.

Pristatydamas Vyriausybės projektus premjeras tvirtino, kad Seimo pavasario sesijoje bus siekiama didinti piliečių užimtumą. „Seimui bus pateiktos svarstyti Užimtumo rėmimo įstatymo pakeitimo projektas, leidžiantis pritaikyti bedarbiams naująjį profesinio mokymo modelį.“

Vyriausybė tvirtina teiksianti Teritorinio planavimo įstatymo pataisas, esą sudarysiančias palankesnes sąlygas investicijoms ir verslui, taip pat akcinių bendrovių įstatymo pakeitimo projektą.

Siekis didinti viešųjų įstaigų veiklos skaidrumą

Seimo nariai planuoja pertvarkyti Ignalinos atominę elektrinę į akcinę bendrovę. Reglamentuoti daugiabučių namų atnaujinimo procesą. Paprastinti viešųjų pirkimų skaidrumą ir mažinti administracinę naštą. Didinti viešųjų įstaigų veiklos skaidrumą.

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko Gedimino Kirklio teigimu, Seimo pavasario sesija itin svarbi dėl Lietuvos pirmininkavimo ES.

„Europos reikalų komitetas teiks pirmalaikį mandatą Vyriausybei, kad ši galėtų pradėti derybas, kadangi Lietuvos ministrai pirmininkaus Europos Sąjungai”, – kalbėjo jis.

G. Kirkilo nuomone, jei Europos Parlamentas (EP) priims ilgametį ES biudžetą su kuriuo Lietuva sutinka, tačiau kiti EP nariai nenori pritarti jam, Seimui reikės parengti apie apie 50 - 60 teisės aktų susijusiu su šiuo biudžetu. Jei ES biudžetas, vis dėlto, bus nepatvirtintas, anot jo, darbo Seimui bus dar daugiau.

„Pagrindiniai klausimai bus susiję su bendra ES rinka, daug dėmesio bus skiriama pinigų sąjungai, o su ja ir bankų kontrolei, – kalbėjo Seimo Europos reikalų komiteto vadovas. – ES mėgina plėtoti bendrą rinką, Lietuva siūlo vystyti ir energetinę sąjungą paruošiant specialų transporto paketą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.