Balti dūmai Romoje – anksčiausiai rytoj, vėliausiai – kitą savaitę

Pasaulio akys netrukus įsmigs į nedidelį kaminą virš Siksto koplyčios. Iš čia kylantys balti dūmai praneš, kad išrinktas naujasis popiežius. Anksčiausiai tai galėtų nutikti jau rytoj, trečiadienį, antrąją konklavos dieną.

Vatikanas laukia žinios apie naująjį popiežių.<br>AP
Vatikanas laukia žinios apie naująjį popiežių.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Mar 12, 2013, 11:33 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 4:25 AM

Popiežius Benediktas XVI buvo išrinktas antrosios konklavos dienos popietę, po balsavimo pirmąjį konklavos vakarą ir kitą dieną. Popiežiaus Jono Pauliaus II rinkimai užtruko viena diena ilgiau“, - „Marijos radijui“ sakė Vatikano radijo lietuvių programos vadovas dr. Jonas Malinauskas.

Antradienį prasideda konklava. Pirmasis balsavimas - antradienį popiet. Pagal apaštališkąją konstituciją, balsavimai trunka tris dienas po pirmojo konklavos vakaro. Jei popiežiaus neišrinktų per 12 balsavimų (po 4 per dieną), šeštadienį būtų pertraukos diena, sekmadienį balsavimai galėtų tęstis.

„Trys dienos konklavai yra normalu. Per pastaruosius 100 metų visi popiežiai buvo išrinkti per tokį laikotarpį“, - pasakojo J. Malinauskas.

Antradienį, nuo 7 val. ryto (8 val. Lietuvos laiku), kardinolai, kurie gyveno įvairiuose Romos vietose, persikėlė į Vatikano šv. Mortos namus, oficialią kardinolų rezidenciją konklavos metu.

Jie jau yra izoliuoti nuo pasaulio. 10 val. Romos laiku (11 val. Lietuvos laiku) prasidės šv. Mišios už renkamąjį popiežių. Joms vadovaus kardinolas iš Italijos Angelo Sodano. Jam – daugiau nei 80 metų. Šias mišias jis aukos, tačiau konklavoje nedalyvaus dėl amžiaus cenzo. Popiežių rinkti gali tik jaunesni nei 80 metų kardinolai.

Pati konklava prasidės 16 val. 30 min. (17 val. 30 min. Lietuvos laiku). Tą valandą iš Vatikano rūmų Pauliaus koplyčios per sales į Siksto koplyčią pajudės kardinolų procesija. Popiežiaus rinkėjai duos slaptumo priesaiką, paklausys meditacijos.

Ceremonijų meistras lotyniškai ištars garsiąją frazę „Visi lauk!“, ir Siksto koplyčios durys užsidarys iki kol virš Vatikano pakils balti dūmai.

Pertraukos - maldai

Vatikano radijas primena, kad pirmoji balsavimų serija gali trukti tris dienas – tai yra 12 balsavimų, jei pirmą konklavos dieną nebalsuota, arba 13 balsavimų, jei balsuota jau pirmąją dieną. Jei per šiuos 12 ar 13 balsavimų popiežius neišrinktas, daroma ne ilgesnė kaip vienos dienos pertrauka, skirta maldai ir meditacijai. Jai vadovauja pirmasis (tai yra ilgiausią kardinolystės stažą turintis) diakonų luomo kardinolas.

Po to prasideda dar septynių balsavimų serija. Jeigu ir per ją nebūtų išrinktas naujas popiežius, vėl būtų skelbiama ne ilgesnė kaip vienos dienos pertrauka ir jos metu maldai ir meditacijai vadovautų pirmasis kardinolas kunigas. Po to sektų kiti septyni balsavimai ir, jei popiežius dar neišrinktas, dar viena pertrauka, po kurios būtų balsuojama dar iki septynių kartų.

Jei po visų šių, tai yra 33 ar 34 balsavimų, vis dar nebūtų išrinktas popiežius, būtų pereinama prie balotiruotės. Būtų balsuojama tik už du kandidatus, kurie paskutiniame balsavime surinko daugiausia balsų. Patys kandidatai balsavime nedalyvautų. Taip pat ir šiuo atveju išrinkimui reikalinga dviejų trečdalių balsų dauguma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.