Naujasis popiežiaus vardas atskleidžia Bažnyčios kryptį

„Habemus papam“ – turime popiežių, tokią žinią susirinkusieji Šv. Petro aikštėje išgirdo tikintieji. Naujojo popiežiaus vardą – Pranciškus – iš Apaštalinių rūmų balkono paskelbė kardinolas protodiakonas Jean-Louis Taurana. Naujuoju popiežiumi tapo kardinolas iš Argentinos Jorge Bergoglio.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

2013-03-13 22:02, atnaujinta 2018-03-10 01:49

„Broliai ir seserys – „Buona sera“ Mano broliai kardinolai nukeliavo į pasaulio kraštą, kad iš ten skirtų naująjį vyskupą Romai“, – tokiais žodžiais prabilo naujasis popiežius Pranciškus, pasiūlęs miniai Šv. Petro aikštėje pasimelsti už atsistatydinusį popiežių Benediktą XVI.

Filosofo Vytauto Ališausko įsitikinimu, pasirinktas popiežiaus vardas rodo lūžį Bažnyčios gyvenime, nes šventasis Pranciškus dar vadinamas Bažnyčios atnaujintoju.

„Popiežius pasirinko visiškai naują vardą, kuris, tikriausia, liudys ir naująją tarnystę Bažnyčiai“, – įsitikinęs dr. V. Ališauskas.

Anot V. Ališausko, pasitvirtino prognozės, kad Bažnyčia tampa atviresnė visam pasauliui: „Tai visiškai naujas lūžis Bažnyčios istorijoje.“

„Pasirinkdamas Šv. Pranciškaus Asyžiečio vardą, naujasis popiežius nori parodyti, pirmiausia, savo paprastumą, bendrystę su eiliniais žmonėmis ir gebėjimą bendrauti su Bažnyčios hierarchija“, – kalbėjo filosofas.

Argentiniečio Jorge Bergoglio nebuvo įvardytame, galimų kandidatų į popiežiaus postą, dešimtuke. Tai pirmasis popiežius, kuris priklauso ir jėzuitų kongregacijai. 1936 m. Argentinoje gimęs naujasis popiežius, 1992 metais koncekruotas vyskupu, 2001 m. įšventintas į kardinolus.

Popiežius paprašė susirinkusių Šv. Petro aikštėje pasimelsti už jį – naująjį popiežių – Pranciškų, vėliau suteikdamas palaiminimą Tautai ir Pasauliui.

„Pranciškaus nusilenkimas tikintiesiems Šv. Petro aikštėje rodo Bažnyčios ryšio su Dievo tauta siekį. Tai nuolankumo gestas, reiškiantis, pirmiausia, brolystę su tikinčiaisiais", – kalbėjo buvęs Lietuvos ambasadorius prie Šventojo Sosto V. Ališauskas.

Popiežius pirmą kartą istorijoje, nusilenkdamas žmonėms prašė jų palaiminimo. „Prieš suteikdamas palaiminimą jums, norėčiau, kad jūs pasimelstumėte už mane", – tokiais žodžiais kreipėsi į tikinčiuosius Šv. Petro aikštėje Pranciškus.

Naujasis Bažnyčios vadovas pakeitė 85 metų Benediktą XVI, kuris dėl amžiaus ir sveikatos atsistatydino vasario 28-ąją. Naujojo Vatikano suvereno ir Romos katalikų bažnyčios vadovo intronizacija (įžengimas į sostą) turėtų įvykti kovo 19-ąją.

Trečiadienis – antroji ir paskutinė konklavos, vykstančios Siksto koplyčioje, diena. Kovo 13-ąją, 115 kardinolai iš viso pasaulio, tarp kurių ir 76-erių kardinolas iš Lietuvos Audrys Juozas Bačkis, išrinko naująjį popiežių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.