Ambasadorė prie Šventojo Sosto I. Vaišvilaitė: „Tai nebus popiežius politikas“

Popiežiumi tapus italų kilmės Argentinos kardinolui Jorge Bergoglio, kuris pasirinko Pranciškaus vardą, Lietuva neturėtų pajusti didelių permainų. „Šventojo Sosto vadovui rūpės žmonės, jų vargas, o ne politinės deklaracijos“, – įsitikinusi ambasadorė prie Šventojo Sosto Irena Vaišvilaitė.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Mar 14, 2013, 12:47 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 12:50 AM

I. Vaišvilaitės nuomone, popiežius skirs didesnį dėmesį žmonių problemoms ir neturtui: „Jis laikosi neturto pozicijos. Nemanau, kad išgirsime politinių deklaracijų, bet dėmesio skurdui, kurio pasaulyje labai daug, turėtų padaugėti.“

Vyskupų konferencijos generalinio sekretoriaus Gintaro Grušo teigimu, šis popiežius bus nuolankumo ir dvasingumo pavyzdys.

„Džiaugėmės tuo, kad jaučiamas visuotinės Bažnyčios pajutimas. Popiežius sieks užmegzti tamprų ryšį visu pasauliu. Matysime didesnį dėmesį socialiniam teisingumui“, – kalbėjo G. Grušas.

Pasak Vyskupų konferencijos generalinio sekretoriaus, kardinolo Jorge Bergoglio pasirinktas vardas atskleidžia jo užsidegimą didelį dėmesį skirti nuskriaustiesiems: „Pasirinkdamas Pranciškaus vardą, jis citavo Pranciškų Asyžietį, kuris pasižymėjo rūpesčiu vargšais, neturto dvasia.“

Buvusio ambasadoriaus prie Švento Sosto dr. Vytauto Ališausko įsitikinimu, pasirinktas popiežiaus vardas rodo lūžį Bažnyčios gyvenime, nes šventasis Pranciškus dar vadinamas Bažnyčios atnaujintoju.

„Pasirinkdamas šv. Pranciškaus Asyžiečio vardą, naujasis popiežius nori parodyti, pirmiausia, savo paprastumą, bendrystę su eiliniais žmonėmis ir gebėjimą bendrauti su Bažnyčios hierarchija“, – kalbėjo filosofas.

Lietuvos ambasadorės prie Šventojo Sosto teigimu, dabar derinamas Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės vizitas į Vatikaną. Prezidentės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė patvirtino lrytas.lt, kad prezidentė stebės popiežiaus Pranciškaus inauguraciją Vatikane.

„Diplomatai su popiežiumi susitinka per jo pirmąjį veiklos mėnesį. Artimiausias popiežiaus susitikimas vyks penktadienį su Katalikų Bažnyčios kardinolais, kurie dėl savo garbingo amžiaus negalėjo dalyvauti konklavoje“, – kalbėjo ambasadorė.

Naujasis Bažnyčios vadovas pakeitė 85 metų Benediktą XVI, kuris dėl amžiaus ir sveikatos atsistatydino vasario 28-ąją. Naujojo Vatikano suvereno ir Romos katalikų bažnyčios vadovo intronizacija (įžengimas į sostą) turėtų įvykti kovo 19-ąją.

Popiežius išrinktas trečiadienį vakare, antrąją ir paskutinę konklavos, vykstančios Siksto koplyčioje, dieną. Konklavoje popiežių rinko 115 kardinolai iš viso pasaulio, kurie jaunesni nei 80, tarp kurių ir 76-erių kardinolas iš Lietuvos Audrys Juozas Bačkis.

Apie Pranciškaus vardą pasirinkusio popiežiaus asmenį ir apie tai, kuo gali išsiskirti jo valdymas, žurnalistas  Edmundas Jakilaitis kalbėsis su Lietuvos ambasadoriumi prie Šventojo Sosto, kultūros istoriku ir filosofu Vytautu Ališausku, su bažnyčios istoriku Pauliumi Subačiumi bei su jėzuitų kunigu Antanu Saulaičiu, Palaimintojo Jurgio Matulaičio lietuvių misijos Jungtinėse Amerikos Valstijose, Lemonte, vadovu, šiandien 17 val. 20 min. ir 21 val. 55 min. laidoje „Lietuva tiesiogiai“ per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.