Didžiųjų partijų skolos viršija 10 mln. litų (atnaujinta)

Pritrūkusios pinigų didžiosios šalies partijos praėjusiais metais dažniausiai naudojosi Ūkio banko paslaugomis. Dėl Seimo rinkimų partijų skolos perkopė 10 mln. litų sumą. Daugiausiai skolų turi "darbiečiai". Tai aiškėja iš partijų  Vyriausiajai rinkimų komisijai pateiktų 2012 m. finansinės veiklos ataskaitų.

Ūkio bankas politinėms partijoms skolino palankiausiomis sąlygomis<br>R. Danisevičius nuotrauka iš archyvo
Ūkio bankas politinėms partijoms skolino palankiausiomis sąlygomis<br>R. Danisevičius nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-03-15 17:09, atnaujinta 2018-03-09 22:27

Valdančioji Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) praėjusių metų lapkričio 17 dieną iš Ūkio banko pasiskolino 800 tūkst. litų. Kreditas turi būti grąžintas iki šių metų gegužės. Kita valdančioji partija - „Tvarka ir teisingumas“ praėjusių metų pabaigoje Ūkio bankui buvo skolinga 470 tūkst. litų. Kreditas turi būti grąžintas pirmąjį šių metų ketvirtį.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ buhalterė Danutė Markeliūnienė portalui lrytas.lt teigė, kad paskola imta iš Ūkio banko, nes ne visi bankai partijoms skolindavo pinigus. Be to, Ūkio banko pasiūlymas buvo pats geriausias. 

„Jūs dėl mūsų nepergyvenkite. Mes pinigus tikrai grąžinsime“, – sakė partijos buhalterė. Paskola jau perkelta į Šiaulių banką ir partija ją tikisi grąžinti artimiausiu metu.

Nemenką sumą praėjusiais metais iš Ūkio banko pasiskolino ir Kristinos Brazauskienės vadovaujama Demokratinė darbo ir vienybės partija. Metų pabaigoje Ūkio bankui ši partija dar buvo skolinga kiek daugiau nei 173 tūkst. litų.  

Ūkio banko pagrindinio akcininko Vladimiro Romanovo įkurta Lietuvos žmonių partija skolų Ūkio bankui neturi. Tačiau partija skelbiasi praėjusių metų pabaigoje turėjusi 265 tūkst. litų skolą bendrovei „Diena Media News“. Ji leidžia su V. Romanovu siejamus laikraščius Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.  

Rinkimus baigė su skolomis

Didžiausios skolos šiuo metu slegia Viktoro Uspaskicho įkurtą Darbo partiją. Praėjusių metų gale jos sudarė 4,1 mln. litų. Iš jų po Seimo rinkimų kampanijos likusios skolos siekė 1,2 mln. litų. Partija praėjusiais metais gavo 2,5 mln. litų pajamų. Iš valstybės biudžeto "darbiečiai" gavo 2,14 mln. litų. Partijos nariai sumokėjo 140 tūkst. litų, o rėmėjai - 193 tūkst. litų. Partija teigia paskolų iš banko neėmusi.  

LSDP skelbia, kad praėjusius metus baigė turėdama 885 tūkst. litų dydžio skolą. Didžiausia skolos dalis - jau minėta paskola iš Ūkio banko. Po Seimo rinkimų likusi skola kukli ir siekia 29 tūkst. litų.

Populiariausia šalyje partija skelbia praėjusiais metais gavusi 5,33 mln. litų pajamų. Daugiausiai - 3,5 mln. litų gauta iš valstybės biudžeto. Iš partijos narių mokesčio surinkta 673 tūkst. litų. Dar 344 tūkst. socialdemokratams pervedė Lietuvos gyventojai deklaruodami pajamas. 

"Tvarka ir teisingumas" praėjusiais metais gavo 3,66 mln. litų pajamų. Daugiausiai - 2,6 mln. litų gauta iš valstybės biudžeto. Iš banko partija skolinosi 680 tūkst. litų, iš narių surinko - 247 tūkst. litų. Deklaruodami pajamas gyventojai "tvarkiečiams" skyrė 124 tūkst. litų. 

Metus partija baigė turėdama 474 tūkst. litų skolų. Rinkimų skolos sudaro 10 tūkst. litų.  

Praėjusiais metais parlamentine partija tapusi Lietuvos lenkų rinkimų akcija metus baigė su 60 tūkst. litų skolomis. Partijos pajamos 2012 m. siekė 1,64 mln. litų. Iš jų 1,3 mln. litų gauta iš valstybės biudžeto. Likusią sumą sudarė nario mokesčiai ir gyventojų pervestos lėšos. Didžiausias partijos turtas - beveik 100 tūkst. litų kainuojantis mikroautobusas. 

Konservatoriai skolinosi iš Šiaulių banko

Didžiausia opozicinė partija Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai turi 2,66 mln. litų skolų. Praktiškai visą skolą sudaro du 2,54 mln. litų dydžio kreditai, paimti iš Šiaulių banko. Juos reikės grąžinti šiais metais.

Nepaisant nemažų skolų, konservatoriai deklaravo sukaupę 707 tūkst. litų atsargų. Iš viso partija pernai gavo 8,4 mln. litų pajamų. Be paskolos iš Šiaulių banko, iš valstybės biudžeto buvusi valdančioji partija gavo 5,15 mln. litų. Partijos narių mokesčiai sudarė 175 tūkst. litų, o pajamas deklaravusių gyventojų pervestos lėšos - 544 tūkst. litų.

Partijos vykdomasis sekretorius Raimundas Alekna portalui lrytas.lt teigė, jog skolintis iš banko konservatoriai turėjo, nes rinkimų metu partijai iš karto reikėjo didelių sumų, tuo tarpu valstybė pinigus perveda dalimis. Rinkimų kampaniją konservatoriai teigia baigę be skolų.

Liberalų sąjūdis praėjusių metų pabaigoje turėjo 690 tūkst. litų skolų. Iš jų pusę milijono sudarė paskola ataskaitoje neįvardintam bankui. Liberalų Seimo rinkimų kampanijos skolos sudarė 44 tūkst. litų. Praėjusiais metais partija gavo 2,26 mln. litų pajamų. Iš jų 1,4 mln. litų sudarė pervedimai iš valstybės biudžeto. Deklaruodami pajamas gyventojai liberalams paaukojo ketvirtį milijono litų. 

Skolų turi ir rinkimų autsaideriai

Tik pernai įsikūręs "Drąsos kelias" deklaravo kuklias pajamas - apie 18 tūkst. litų, kuriuos surinko iš narių ir partijos rėmėjų. Rinkiminės partijos skolos siekė kiek daugiau kaip 8 tūkst. litų.  

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga metus baigė turėdama 757 tūkst. litų dydžio skolą. Didžioji dalis skolos susidarė dėl Seimo rinkimų. Partija iš "DnB" banko yra paėmusi 200 tūkst. litų paskolą ir įkeitusi savo patalpas Žvėryne. 

Vilniaus mero Artūro Zuoko partija "Taip" praėjusiais metais turėjo 673 tūkst. litų skolų. 

Į Seimą nepatekusi Liberalų ir centro sąjunga praėjusių metų pabaigoje turėjo 177 tūkst. litų įsipareigojimų. Partija pernai gavo 3,46 mln. litų pajamų. Iš jų 3,2 mln. litų sudarė valstybės biudžeto dotacija.  

Lietuvos socialdemokratų sąjunga praėjusių metų pabaigoje Šiaulių bankui dar nebuvo grąžinusi 24 tūkst. litų dydžio kredito.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.