Nuskurdę angelai sargai glaudžiasi rūsiuose ir transformatorinėje

Smarvė, triukšmas, sumaištis. Tokiomis sąlygomis tenka darbuotis nemažai daliai sostinės policininkų, skambiai vadinamų visuomenės angelais sargais. Jų buveinės - tikrai ne rojus ir net ne skaistykla, o kai kas labai žemiško.

Skurdi Vilniaus policijos 6-ojo komisariato buitis.<br>V. Balkūnas
Skurdi Vilniaus policijos 6-ojo komisariato buitis.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 15, 2013, 11:32 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 10:01 PM

Pavyzdžiui, Vilniaus 6-asis policijos komisariatas, aptarnaujantis Šeškinės mikrorajoną, įsikūręs pagalbinėse parduotuvės patalpose. Pastate tvyro chloro kalkių tvaikas – jokie remontai nepadėjo sutvarkyti beviltiškos kanalizacijos. Vilniaus 5-asis komisariatas (Justiniškės) įrengtas troleibusų parko transformatorinės pastate, šalia aukštos įtampos elektros stulpų. Elektromagnetinė tarša ten peržengia visas higienos normų ribas.

Už menką atlyginimą vienas policijos tyrėjas užverstas 40 bylų, patruliams mėnesio degalų limito užtenka vos dviem savaitėms. Penktadienį pareigūnų profsąjungos tiesiai pareiškė, kad Lietuvos policija – ant bankroto ribos.

„Įsivaizduokite, kad aukštąjį išsilavinimą už savo lėšas - 17 tūkst. litų įgijęs jaunas policijos tyrėjas pasodinamas į rūsį apipelijusiomis sienomis, užkraunamas 40 bylų, jam duodamas menkas atlyginimas. Geriausiu atveju pareigūnas išdirbs 10 metų. Komisariatuose neužimta vidutiniškai po 20 proc. etatų, o Šiauliuose trūksta beveik 50 proc. policininkų“, – niūrią teisėsaugos darbuotojų socialinę padėtį apibūdino Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkė Roma Katinienė.

Komisariate dvokia chemikalais

Penktadienį Vilniaus policijos 6-ajame komisariate pareigūnų profsąjungos atstovai surengė diskusiją, kurios esmė – jei valdžia nesiims skubių priemonių padidinti praėjusią Seimo kadenciją apkarpytą policijos biudžetą, nepasirūpins socialinėmis garantijomis, netrukus policijos Lietuvoje nebeliks iš viso. Kokios yra Vilniaus - valstybės sostinės policininkų darbo sąlygos, išraiškingiau už visus pareigūnų skundus iliustruoja pats 6-ojo komisariato pastatas.

Komisariatas įsikūręs buvusiose pagalbinėse vienos parduotuvės patalpose. Tyrėjai susigrūdę rūsyje esančiame kambaryje. Iš tualeto, į kurį vedami sulaikytieji, smelkiasi aitrus fekalijų ir chlorkalkių tvaikas.

„Ne kartą kvietėme santechnikus, bet jie nieko negali padaryti. Matyt, kanalizacija beviltiškai pasenusi“, - sakė komisariato viršininkas Gediminas Šarauskas.

Diskusija apie socialines ir kitas pareigūnų problemas vyko „reprezentacinėje“ susirinkimų salėje. Aplinka priminė Brežnevo laikų milicijos skyrių. Vienas nepatogumas – nuo galvos tenka kaskart nubraukti byrantį tinką.

Aukštos įtampos elektros stulpai

Dar keistesniame pastate įkurdintas Pilaitėje esantis Vilniaus 5-asis policijos komisariatas. Pareigūnai glaudžiasi troleibusų parko transformatorinėje. Po tyrėjų langais – aukštos įtampos elektros stulpai. Pastatas gaudžia it bičių avilys.

„Tokioje vietoje žmonėms nuolat būti negalima, kenksminga sveikatai. O mes štai sėdime nuo ryto iki vakaro. Tai netinkamos patalpos budėtojams, sulaikytieji pasiaiškinimus turi rašyti koridoriaus kampe. Vyrai ir moterys priversti naudotis vienu tualetu“, - guodėsi komisariato viršininkas Petras Burdelis.

Pareigūnas sakė, kad policininkų atlyginimai yra tarsi pasityčiojimas iš teisėsaugos.

„Patrulis į rankas gauna 1,2 tūkst. litų, jaunas tyrėjas, turintis aukštąjį išsilavinimą, – 1,6 tūkst. litų“, – teigė P. Burdelis. 

Šiame komisariate trys tyrėjai dirba kabinete, savo forma primenančiame siaurą ir ilgą kišenę. Jeigu prie galinės sienos sėdintis pareigūnas nori išeiti, kiti du irgi turi išeiti pro duris arba užsigulti ant stalų.

Seimo nariai sulaukė priekaištų

Pareigūnų profsąjungų surengtoje diskusijoje pylėsi priekaištai valdantiesiems politikams, Seimui. Juos teko išklausyti Seimo nariams Mečislovui Zaščiurinskui, Juliui Sabatauskui ir Remigijui Šimašiui.

Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Vytautas Lamauskas sakė: „Maža to, kad pareigūnai priversti saugoti žmones, tvarką neturėdami pakankamai degalų, dusdami ankštuose komisariatų kabinetuose, dar jie ir morališkai kenčia dėl priekaištų ir net patyčių. Įžeidinėjimų sulaukiame ne tik iš paprastų piliečių, bet ir iš Seimo. Kažkodėl Seimo Etikos komisija netarė savo žodžio apie pareigūnus ižeidinėjantį Naglį Puteikį.“

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Algirdas Stončaitis pabrėžė, kad gyventojai neturėtų piktintis, jei policija nespėja laiku sureaguoti į jų pranešimus, ypač į pranešimus apie smurtą šeimoje.

„Įsivaizduokite, vienas patrulis provincijoje aptarnauja maždaug 30 kilometrų spinduliu esančią teritoriją. Jeigu svarbus įvykis vienoje vietoje, tai kitoje, nors žaginimas vyktų ar plėšimas – patrulis juk nepersiplėš per pusę“, - aiškino A. Stončaitis.

Moldova jau aplenkė Lietuvą

Generalinio komisaro pavaduotojas kritikavo Seimo priimtą Smurto artimoje aplinkoje įstatymą, pagal kurį policija privalo nedelsdama reaguoti į buitinius konfliktus ir pradėti ikiteisminį tyrimą.

„Geras įstatymas, tačiau jam vykdyti neskirta nė lito. Be to, gaunama daugybė melagingų pranešimų, nenumatyta griežtesnė atsakomybė už juos“, - kalbėjo A. Stončaitis.

Pareigūnai sutartinai skundėsi, kad Lietuvoje nėra sąlygų rengti aukštos kvalifikacijos policininkus – už aukštąjį mokslą jaunuoliai turi susimokėti patys. Delsiama priimti ir naują Policijos veiklos įstatymą, kuris išspręstų daugelį diskusijoje aptartų teisėsaugos bėdų.

„Moldavai nusirašė nuo mūsų įstatymo projektą žodis į žodį ir jau priėmė, Moldovoje jis veikia. Įstatymo rengėjų darbas bent nenuėjo veltui, padėjome kitai šaliai“, - karčiai pajuokavo V. Lamauskas.

Seimo narys M. Zaščiurinskas guodė policininkus priminęs, kad šį trečiadienį Seimas priėmė pareigūnų socialines garantijas reguliuojantį įstatymą, bus priimtas ir Policijos veiklos įstatymas.

Kaltę dėl žlungančios policijos sistemos Lietuvoje jis vertė praėjusios kadencijos Seimui ir Vyriausybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.