Sveikatos apsaugos ministerijoje kuriasi socialdemokratų kuopelė

Sveikatos apsaugos ministrui Vyteniui Povilui Andriukaičiui, panorusiam ministerijoje įdarbinti kuo daugiau partijos bičiulių, nepakako patarėjų ir viceministrų postų. Socialdemokratų partijos atstovai vienas po kito be konkurso priiminėjami į ministeriją dirbti ir paprastais specialistais. Tiesa, jų statusas ypatingas – specialistai puolė vadovauti kitiems valdininkams ir net posėdžiauja kartu su ministerijos vadovais.

Ministrui Vyteniui Andriukaičiui, panorusiam ministerijoje įdarbinti kuo daugiau partijos bičiulių, nepakako patarėjų ir viceministrų postų.<br>Redakcijos montažas
Ministrui Vyteniui Andriukaičiui, panorusiam ministerijoje įdarbinti kuo daugiau partijos bičiulių, nepakako patarėjų ir viceministrų postų.<br>Redakcijos montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Mar 15, 2013, 7:26 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 11:36 PM

Naujoji ministerijos vadovybė rado gudrų būdą, kaip apeiti įstatymus. Juose parašyta, kad į valstybės tarnybą žmonės priimami tik konkurso būdu. Tačiau jei žmogus įdarbinamas pagal darbo sutartį, jokio konkurso nereikia.

Todėl Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) pastaruoju metu valstybės tarnautojų etatai pertvarkomi į pareigybes, į kurias žmones galima įdarbinti pagal darbo sutartis. Vėliau - priimami su ministru V. Andriukaičiu susiję žmonės.

Portalo lrytas.lt žiniomis, šiais metais Sveikatos apsaugos ministerijoje V. Andriukaičio paliepimu įvairiuose skyriuose be konkurso specialistais įdarbinti jau trys Socialdemokratų partijos atstovai. Šaltinių teigimu, norint įdarbinti kai kuriuos žmones, buvo net sumažinti valdininkams keliami reikalavimai anglų kalbai.

Posėdžiauja su vadovais

SAM Ryšių su visuomene skyriaus specialistu tokiu būdu šiais metais tapo socialdemokratas Julius Naščenkovas. Nors skyrius turi vedėją, ministerijoje jau vieša paslaptis, kas yra tikrasis jo vadovas. Specialistas J. Naščenkovas netgi dalyvauja rytiniuose ministerijos vadovybės posėdžiuose, kuriuose paprastai su ministru posėdžiauja trys viceministrai ir penki patarėjai.

V. Andriukaitis neslepia, jog J. Naščenkovas bus jo atstovas spaudai. Paprastai šias pareigas atlieka vienas iš ministro patarėjų, tačiau įdarbinti J. Naščenkovą patarėju esą pritrūko etatų.

Ministerijoje kalbama, jog vienas iš pagrindinių jaunojo socialdemokrato pareigų yra prižiūrėti V. Andriukaičio paskyrą socialiniame tinkle „Facebook“.

Atidesni ministerijos darbuotojai jau seniai pastebėjo, kad J. Naščenkovas dar prieš Seimo rinkimus aktyviai šlovino V. Andriukaitį savo „Facebook“ paskyroje. Tai tęsiasi ir dabar. Tuo tarpu V. Andriukaitis jam „atsilygina“ savo „Facebook“ paskyroje reklamuodamas J. Naščenkovo asmeninio blogo įrašus.

Kiti ministerijoje įdarbinti socialdemokratai elgiasi kukliau. Vienas – Žilvinas Juočys - įdarbintas Viešųjų įstaigų vidaus audito skyriuje, kitas – Aurimas Morkūnas – triūsia E. sveikatos koordinavimo skyriuje.

„Jie vakarais po darbo dažnai užsuka pas ministrą, kur susitinka tik ministerijoje dirbantys socialdemokratų atstovai ir aptaria darbus“, - pasakojo portalo lrytas.lt šaltinis ministerijoje.

Ministras nieko blogo nemato

SAM vadovas Vytenis Andriukaitis neslepia, jog J. Naškenkovas susijęs su jo atstovaujama partija. Jaunąjį kolegą Socialdemokratų partijos vicepirmininkas vadina savo augintiniu, kurį pažįsta jau apie penkerius metus.

Jo įdarbinimo istorijoje ministras nemato nieko blogo, nes įstatymai esą nebuvo pažeisti.

„Atėjo į talką Viešųjų ryšių skyriuje, padeda sustyguoti darbą“, – J. Naščenkovo įdarbinimo ministerijoje priežastis aiškino ministras. Savo pavaldinį ministras gyrėsi pažįstąs kaip aktyvų, jauną socialdemokratą. Jam jau ruošiamos ministro atstovo spaudai funkcijos.

Kitą dieną paklaustas apie kitus ministerijoje dirbančius valdančiųjų partijų atstovus, ministras kalbėjo jau kur kas atsargiau.

„Atsiprašau, bet pirmą kartą girdžiu. Tiesą pasakius, jų net ir nepažįstu. Gal jie įsidarbino normalia tvarka, visiškai kitais pagrindais?“ – svarstė ministras apie sausį ministerijoje dirbti pradėjusius Ž. Juočį ir A. Morkūną.

A. Morkūnas yra Socialdemokratų partijos Vilniaus miesto skyriaus tarybos narys. Ar Ž. Juočys valdančioje partijoje užima kokias nors aukštesnes pareigas, viešos informacijos nėra. Su pačiu specialistu portalui lrytas.lt trečiadienį susisiekti nepavyko – jo nebuvo darbe. Kovotojas su korupcija įžvelgia problemą

„Tai skylė įstatyme ir ji padaryta sąmoningai“, - situaciją SAM trumpai apibūdino Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narys parlamentaras Povilas Urbšys.

STT prieš tai dirbęs Seimo narys mano, kad „skylė“ įstatyme padaryta tam, kad partijos be vargo ministerijose ir kitose valstybės įstaigose galėtų įdarbinti savo atstovus.

„Valstybės tarnautojai turėtų būti apolitiški, o ne politikų įrankiai. Valstybės tarnyba labai kenčia nuo politikų kišimosi į jų darbą. Tai yra labai didelė mūsų šalies problema“, - įsitikinęs Seimo narys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.