Tikslas - vaikus auginti šeimose, o ne valstybės institucijose

Išsekusios ir vos kelis kilogramus sveriančios mergaitės istorija privertė politikus susirūpinti situacija vaikų globos namuose. Valstybė turėtų labiau remti vaikus įsivaikinančias šeimas ir mažiau lėšų skirti tokioms įstaigoms.

Ministrė A. Pabedinskienė susitiko su Seimo liberalais.<br>T. Bauras
Ministrė A. Pabedinskienė susitiko su Seimo liberalais.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Mar 15, 2013, 2:18 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 10:44 PM

Liberalas Remigijus Šimašius tikino, kad reformą toje srityje galima atlikti per ketverius metus, ne iki 2030 metų: „Čia reikia ne kosmetinio remonto, bet radikalaus sprendimo.“ Tačiau ministrė A. Pabedinskienė teisinosi, kad kol kas nenori „prisirišti prie skaičių“, kol nepradėjo dirbti darbo grupė. Tačiau kol kas situacija yra kitokia. Pastaruoju metu Lietuvoje buvo sukurta net 15 šeimynų, kuriose globojami vaikai. Tačiau 66 tokios šeimynos buvo likviduotos.

Šeimyną sudaro 12 globojamų vaikų. Tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai tikina, kad tas skaičius bus sumažintas iki 7-8.

Kalbėdamas apie tai, kad vaikai turi augti šeimose, o ne valstybės institucijose žinomas vaikų teisių gynėjas, psichiatras Dainius Puras sakė: „Net visuomenės nuostata buvo nurašinėti tam tikrą tėvų grupę. Net neviltis kartais apimdavo. Tačiau dabar eilė valstybių, pavyzdžiui, Bulgarija, sugebėjo padaryti tą proveržį. Tai reiškia, kad ir mes galime to pasiekti.“ Nevyriausybinėms organizacijoms atstovaujanti Inga Šablinskienė sakė, kad nėra finansavimo tam, jog būtų įdarbinti žmonės, kurie gali priimti vaikus, kuriems reikalinga globa. Kita problema – vaikų globos namų auklėtinių gydymas. Jeigu suserga toks vaikas, tai ligoninės nenori jo priimti, nes nėra jį lydinčio asmens.

Liberalų lyderis Eligijus Masiulis neslėpė, kad šitą diskusiją paskatino ir dramatiška istorija Akmenės rajone. Vasarį į Kauno klinikas iš Ventos socialinės globos namų buvo atvežta septynerių metų mergaitė, kuri svėrė mažiau nei šešis kilogramus. „Apie vaikų namų reorganizavimą mes rašėme ir savo partijos programoje. Aišku, ta tragiška istorija tą klausimą padarė aktualesnį“, - portalui lrytas.lt sakė E. Masiulis. „Tos sisteminės problemos aktualumą pabrėžė ir tas skaudi mergaitės istorija“, - paaiškino Gintaras Steponavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.