Lietuviško realybės šou atgimimas - su svetimomis paslaptimis

Neseniai TV3 „Paslapčių namai“ į Lietuvą grąžino žanrą, kuris, atrodė, iš mūsų ekranų išėjo negrįžtamai. Progą paspoksoti į be mobiliųjų telefonų ir interneto tarp keturių sienų uždarytus keliolika veikėjų, kurie valgo, geria, juokiasi, miega, prausiasi, žodžiu, daro tą patį, kaip ir mes visi, tik prieš kameras.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Mar 16, 2013, 2:12 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 9:21 PM

Tiesa, jie dar turi spėti vienas kito paslaptis, ir tai šį projektą šiek tiek išskiria iš daugybės kitų, prieš dešimtmetį tvindžiusių daugelio šalių eterį.

Realybės šou ir Lietuva — keistas derinys. Kai kadaise pasirodė šou „Akvariumas“, norinčių žiūrėti netrūko, tačiau žanras mūsų šalyje taip ir neįsivažiavo. Jeigu, žinoma, neskaičiuosime „Baro“, ūkininkų žmonų paieškų, suvaidintų ištikimybės testų ir įvairaus plauko muzikinių šou, tačiau tai truputį kas kita.

„Didžiojo brolio“ tipo reginiai, kai esminis masalas yra galimybė paspoksoti į tokių pačių kaip jūs ir aš kasdienybę, Lietuvoje į TV gyvenimą neįsirėžė taip ryškiai kaip Rusijoje, Didžiojoje Britanijoje ar Olandijoje.

Priežasčių, kodėl taip yra, ieškoti galima ilgai, tačiau vienas atsakymų peršasi savaime: pernelyg nuobodūs, šokiruoti bijantys dalyviai.

Iš pirmojo „Akvariumo“ dalyvių prisimename tik Agnę Jagelavičiūtę, nors tuo metu atrodė, kad kiekvienas stikliniame name pasėdėjęs taps žvaigžde.

Žvelgiant dabar, visi tų žmonių nuotykiai, sekami ištisą parą, buvo klaikiai neįdomūs. Net ir Psicho su Raudona pasiniurkymą po antklode mažai kas beprisimena, tai ką kalbėti apie kitus, kur kas mažiau įdomius, epizodus.

Rusų prodiuseriams šiuo požiūriu kur kas paprasčiau. Rusijoje yra šou „Namas II“, kuris neseniai vos per porą mėnesių įsileido dvi mergužėles, kurios po poros dienų tapo skambių antraščių herojėmis. Mat abi, pasirodo, anksčiau yra pozavusios nuotraukoms ir pasiraiviusios prieš kamerą taip, kad prieš porą metų iš praeities išplaukusi Oksanos Pikul atvira fotosesija atrodo kaip vaikų žaidimai.

Laidos kūrėjai, žinoma, dievagojosi, kad atrinkdami merginas nieko apie tai nežinojo, bet prisimenant, kaip kadaise jie į šou įleido pornografinių filmų aktorę Jeleną Berkovą, niekas tuo nebetiki.

Britų šou „Didysis brolis“ (nuo šio projekto ir prasidėjo visos panašios laidos) dalyvė Tashie Jackson pernai pati labai padėjo reklamuoti projektą, kai į internetą neva nutekėjo jos sekso žaidimų su buvusiu vaikinu vaizdo įrašas. Taip nutekėjo, kad iki šiol tikima, esą tai buvo su pačia karjeros siekiančia dainininke ir modeliu suderintas veiksmas — tą pačią dieną apie juostą mergina skelbė savo socialinių tinklų paskyrose.

Lietuviai ko nors panašaus tikriausiai neturi ir neturės, nors principą — eiti per provokaciją — jau bando įvaldyti.

Praėjusį savaitgalį iš „Paslapčių namų“ išlėkusi Elita papasakojo, ką stengėsi nuslėpti nuo kitų šou dalyvių. Ir iškart uždavė daug klausimų apie projekto eigą ir taisykles.

Pasirodo, jos į šou atsinešta paslaptis — tai, kad jos buvęs vaikinas parsidavinėjo gėjams. Tai jos ar to kito žmogaus paslaptis? Visi vaikinai, su ja nuėję bent į vieną pasimatymą, dabar gali sulaukti įdomių klausimų. Kaip taikliai pastebėjo vienas interneto komentatorius, tokiu atveju į šou galima eiti saugant paslaptį, kad tavo senelis sovietiniais laikais pametė partinį bilietą.

Kiek čia tiesos, kiek režisūros — niekada negali žinoti. Televizija yra iškreiptų veidrodžių karalystė. Iki šiol yra tikinčių, kad kadaise pašėlusiai populiariame rusų TV šou „Langai“ aktorius Dmitrijus Nagijevas narpliojo tikras isteriškai apie pragertus namus ar meilės penkiakampius rėkaujančių žmonių istorijas — nors laidos herojai būdavo už šimtą JAV dolerių pasamdyti aktoriai iš provincijos.

Tačiau paslapčių dar tikrai bus, nors vienas Dievas težino, kas Lietuvoje verčia žmones lįsti į televizorių ir jas pasakoti. „Aš pats nežinau, ko suaugę žmonės, turintys nuolatinį darbą, verslą, čia eina“, — iškart po laidos starto prisipažino vedėjas Marijus Mikutavičius.

Įvairių muzikinių ir talentų šou atrankos sudaro įspūdį, kad nemaža dalis lietuvių turi įgimtą ekshibicionizmo geną ir nuomonę, jog pašmėžavimas TV ekrane gali išspręsti visas jų problemas.

Didesnėse Vakarų valstybėse iš tiesų įmanoma pradėti šiokią tokią karjerą pasirodžius realybės šou. Merginos, puoselėjančios savo gražų kūną, blogiausiu atveju sulaukia pasiūlymo pozuoti vyrų žurnalams — iš to ten galima užsidirbti daugiau nei čia.

Lietuvoje visos šios galimybės — labai miglotos. Teko girdėti dešimtis istorijų, kai realybės šou dalyviai lieka visiškai suglumę, mat susidomėjimas jais pradingsta praėjus keturioms savaitėms nuo projekto pabaigos. Nes į eterį atvažiuoja naujas cirkas su savo artistais.

Televizija, be abejo, žino, ką daro. „Paslapčių namai“ turėtų suveikti. Mes mėgstame domėtis, kaip gyvena kaimynai. Kiekviename iš šou dalyvių galime atpažinti žmogų iš savo aplinkos. Iki pamąstymų, kiek protinga ši pramoga, daugelis žiūrovų nenueis — ne smegenų mankšta užsiimti čia visi susirinko.

Bet jei iš tiesų norėtų reitingus triuškinančios realybės, TV kanalai nusipirktų vengrų rodyto realybės šou „Aktų modelis“ licenciją. Ten dalyvės didžiąją dalį laidos praleidžia nuogos. Kam reikės — susiras internete. Rodyti, žinoma, tektų labai vėlai vakare ir šou dalyves rinkti tikriausiai tik iš Vilniaus striptizo klubų šokėjų, kurių didelė dalis prastai kalbėtų lietuviškai. Bet jei jau pasiilgome „nuogos tikrovės“, tai kodėl gi ne?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl rytų Lietuvoje laimėjo prorusiškas kandidatas?