ŠMM viceministras R. Vaitkus: „Turime taisyti klaidas“

Švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus kovo 15 d. susitikime su Šiaulių universiteto akademine bendruomene apžvelgdamas padėtį šalies aukštojo mokslo sferoje pažymėjo, kad naujai Švietimo ir mokslo ministerijos vadovybei tenka atlikti reformos reformą.

R. Vaitkaus įsitikinimu, reikės keisti studijų finansavimo schemą.<br>Z. Ripinskis
R. Vaitkaus įsitikinimu, reikės keisti studijų finansavimo schemą.<br>Z. Ripinskis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 16, 2013, 8:27 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:57 PM

Keisis priėmimo tvarka

Susitikime viceministras pabrėžė, kad „didžiąją dalį anksčiau padarytų klaidų teks taisyti“. Pasak R. Vaitkaus, kai kurios naujos aukštojo mokslo reformos gairės jau nubrėžtos Vyriausybės programoje. Kalbėdamas apie konkrečius pokyčius, valdininkas pabrėžė, kad pirmiausia numatoma panaikinti dabar galiojančio Mokslo ir studijų įstatymo antikonstitucinius iškraipymus ir peržiūrėti universitetų valdymo sistemą.

„Norime keisti ir studentų priėmimo į aukštąsias mokyklas tvarką, po truputį stiprinant valstybės užsakymą tam tikrų sričių specialistų rengimui pagal poreikį, atsižvelgiant ir į regionų poreikius“, – teigė jis.

Už studijas mokėsime vienodai

R. Vaitkaus įsitikinimu, reikės keisti studijų finansavimo schemą. „Numatoma įvesti visuotinę studijų įmoką. Iš pirmo žvilgsnio tai truputį gąsdina. Pagal šalies Konstituciją gerai besimokantiems studentams laiduojamas nemokamos studijos.

Numatoma, kad įmoką mokės visi, išskyrus gerai besimokančiuosius. Tie, kurie mokysis prasčiau, galės ne iš komercinio banko, o iš Valstybės studijų fondo imti paskolą ir ją pradėti grąžinti per pajamų mokesčių sistemą po studijų pradėjus dirbti. Visuotinė metinė studijų įmoka, galimai atsirasianti nuo kitų metų rugsėjo, sudarys 2000 litų“, – apie studijų kainas pasakojo ŠMM atstovas.

Viceministras atskleidė, kad dabar galiojanti studijų sistema, kai studentas, neturintis studijų krepšelio, moka visą studijų kainą, yra tik Baltijos šalyse, Rusijoje, Ukrainoje ir kitose Rytų regiono šalyse. Jo teigimu, tai būtina keisti, todėl šiuo metu rengiama reformos koncepcija.

R. Vaitkaus įsitikinimu, ankstesnės valdžios kalbos apie studijų kokybę buvo tik deklaracijose.

„Išskyrus keletą užsienio dėstytojų pritraukimo į šalies universitetus bei bendrų studijų programų su užsienio universitetais konkursų, beveik nieko nebuvo padaryta. Kaip žinome, studijų kokybę lemia trys faktoriai – žmoniškieji ištekliai, į kuriuos, deja, nieko per pastaruosius kelerius metus nebuvo investuota, studijų infrastruktūra, kuriai nebuvo skirta lėšų, nes visos lėšos buvo skirtos mokslo slėniams, ir vidinės studijų kokybės sistemos parengimas“, – pasakojo R. Vaitkus.

Regionams – žalia šviesa

Viceministras susitikime pabrėžė, kad aukštojo mokslo politika turi būti regioninės politikos dalimi.

„Šiaulių universitetas – stiprus Šiaurės Lietuvos regiono universitetas, todėl jis turėtų daugiau bendradarbiauti su Šiaurės Lietuvos partneriais rajonuose. Štai Švietimo ir mokslo ministerija inicijavo pilotinį specialistų, turinčių aukštojo mokslo diplomą, kvalifikacijos kėlimo projektą. Per šią sistemą Šiaulių universitetas, dirbdamas su Šiaurės Lietuvos regionu, gali teikti didelę naudą šiam regionui“, – dėstė R. Vaitkus.

Jo įsitikinimu, nors Šiaulių universitetas rengia specialistus visai šaliai, tačiau, pirmiausia, reikia patenkinti šio regiono specialistų poreikius ir pagal tai pakoreguoti savo siūlomas studijų programas.

Su Šiaulių universiteto bendruomene susitikęs Švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus aptarė aktualius regioniniam universitetui klausimus. Dabartinės Vyriausybės politika – atkreipti dėmesį į regioninius universitetus, o betarpiškas bendravimas su universiteto bendruomene leidžia geriau suprasti, kas vyksta regioniniuose universitetuose, nutolusiuose nuo Vilniaus. Aukštasis mokslas plėtojamas ne tik sostinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.