Į Seimą pateks dar du socialdemokratai ir „tvarkietis“

Seime nebeliko laisvų kėdžių. Per pakartotinius rinkimus sekmadienį buvo užpildytos trys laisvos buvusios Seimo narių kėdės. Biržų-Kupiškio rinkimų apygardoje laimėjo socialdemokratas Aleksandras Zeltinis, Zarasų-Visagino – „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava, Ukmergės – socialdemokratas Kazys Grybauskas. Tai paaiškėjo baigus skaičiuoti biuletenius trijose rinkimų apygardose.

Ukmergės rinkėjai tikisi, kad išrinktas Seimo narys skirs daugiau dėmesio jų rajonui,<br>D. Zimblienė
Ukmergės rinkėjai tikisi, kad išrinktas Seimo narys skirs daugiau dėmesio jų rajonui,<br>D. Zimblienė
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė, Virginija Petrauskienė, BNS

Mar 17, 2013, 10:21 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 7:59 PM

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, Ukmergės apygardoje K. Grybauskas surinko 5606 arba 61,27 proc. balsų ir aplenkė konservatorę Janiną Galiauskienę. Už pastarąją balsavo 3378 arba 36,92 proc. rinkėjų.

Zarasų-Visagino rinkimų apygardoje, A. Dumbrava surinko 6924 arba 68,93 proc. balsų. Jis aplenkė socialdemokratą Nikolajų Gusevą, kuris gavo 2973 arba 29,6 proc. balsų.

Biržų-Kupiškio apygardoje A. Zeltinis surinko 57,1 proc. balsų, o jo varžovas Ritas Vaiginas - 40,63 proc.

Šie rinkimų rezultatai sustiprins valdančiosios koalicijos pozicijas Seime. Socialdemokratų partijos frakcija turėtų padidėti iki 40 narių, „Tvarkos ir teisingumo“ - iki dešimties.

Per antrąjį Seimo nario rinkimų turą trijose apygardose balsavo kiek mažiau nei trečdalis - 27,66 proc. rinkėjų. Tris tautos atstovus į Seimą turėjo teisę rinkti 104 tūkst. 770 rinkėjų.

Komisijos pirmininkė leido balsuoti už kitą žmogų

Stambių pažeidimų per pakartotinius rinkimus užfiksuota nebuvo. Tačiau Biržų rajono policijos komisariate sekmadienį pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus pranešimą, kad Kupreliškio rinkimų apylinkėje komisijos pirmininkė leido vienam asmeniui pasirašyti ir balsuoti už kitus šeimos narius.

„Įtariama, kad galėjo būti suklastoti keturi parašai“, - sekmadienį BNS sakė Biržų rajono policijos komisariato budėtojas.

Pirmininkė nušalinta nuo pareigų.

Apie 15 valandą į Biržų–Kupiškio rinkimų apygardos Kupreliškio apylinkę buvo iškviesti policijos pareigūnai. Čia dirbantys rinkimų stebėtojai užfiksavo pažeidimą.

Po vidurdienio atėjusi balsuoti moteris paprašė, kad jai būtų leista pabalsuoti už sūnų. Esą vaikinas dirba miške, neturi laiko. Kupreliškio apylinkės pirmininkė socialdemokratė Danutė Latvėnienė prisipažino leidusi pažįstamai moteriai pabalsuoti už du žmones. „Žinojome, kad negalima. Visi žinojome. Parašiau pasiaiškinimą. Kai pradėjo grasinti, kad pasodins dviem metams, tai ir parašiau, nors niekas nebuvo surašęs akto“, - nenoriai kalbėjo sutrikusi moteris.

Ukmergiškiams šįkart buvo lengviau pasirinkti

Ukmergėje apsilankius keliose rinkimų apylinkėse ten dirbantys žmonės neslėpė, kad sulaukiantys nemažai rinkėjų, kurie pirmajame rinkimų ture nebuvo pasirodę ir nebalsavo.

Ukmergėje pakartotiniai rinkimai vyko todėl, kad mirė čia išrinktas Seimo narys Julius Veselka. Čia antrajame rate kovojo socialdemokratas K. Grybauskas ir konservatorė Janina Galiauskienė.

Linų rinkimų apylinkėje sutikta pirmame rinkimų ture tarp keturiolikos kandidatų nesėkmingai besivaržiusi Liberalų sąjūdžio atstovė ukmergiškė Daiva Krikštaponienė tikino, kad dabar žmonėms lengviau apsispręsti, nes yra tik du kandidatai - abu iš Ukmergės, savi, vietiniai, gerai pažįstami.

"Liberaliosios jėgos palaiko konservatorius, o dabar ant bangos esančius socialdemokratus - visi likusieji", - teigė D. Krikštaponienė.

Ji tikisi, jog būsimasis ukmergiškių atstovas Seime, spręsdamas visos Lietuvos problemas, sugebės skirti nors ir nedidelį dėmesį Ukmergės rajonui.

Pensininkė Jeronima Šerelytė ir pirmame, ir antrame ture balsavo už tą patį kandidatą.

"Aš ne kiek iš jo paties, o iš jo partijos labai daug tikiuosi. Gal gi bus kitaip. Gyvenu bute, todėl man labiausiai skaudus yra šilumos ūkio klausimas - kiek dar gali besitęsti Ukmergės savivadybės kova, nesusikalbėjimas su privačia bendrove "Miesto energija", - sakė moteris.

Su dvejų metų sūneliu balsuoti atėjusi 38 metų Jolita Miškinienė viliasi, kad naujasis, ukmergiškių į Seimą deleguotas atstovas padarys viską, kad žmonėms būtų geriau čia gyventi.

"Ukmergei labiausiai reikia darbo vietų, kad žmonės neišsibėgiotų į užsienio šalis", - sakė ji.

Kad didžiausia Ukmergės rajono bėda ir rakštis yra bedarbystė, patvirtino ir Vytauto rinkimų apylinkėje sutikta pensininkų pora: Elena ir Jonas.

"Mudu abu, pensininkai, per 80 metų perkopę, esame priversti išlaikyti du darbo neturinčius savo sūnus. Vienam jų 55, kitam - 53 metai. Vienas su aukštuoju, kitas - su profesinės mokyklos išsilavinimu.

Kur tik vyrai nueina ieškotis darbo, visur pirmiausia išgirsta klausimą "Kiek metų?", o po to - "Mes jums paskambinsime". Taip ir laukia tų skambučių jau keletą metų", - pasakojo Elena.

Ji patikino, kad juodu su vyru jau 32 metus balsuoja už tą pačią partiją, tačiau jos kandidatas vis neišrenkamas, o tie, kurie patenka į Seimą - nepateisina lūkesčių.

Moteris tikisi, kad velionį J. Veselką Seime pakeisiantis ukmergiškis politikas deramai atstovaus Ukmergės rajono gyventojų interesus, taip, kaip tai darė jo pirmtakas.

"Man visada lengva apsispręsti, nes visą laiką balsuoju už tuos pačius ir nesiblaškau. Nesu ir iš tų, kjurie skundžiasi. Judėk pats ir Dievas padės", - šypsodamasi sakė O. Godliauskienė.

Pergalė valdantiesiems prognozuota iš anksto

Zarasuose ir Visagine po pirmojo turo tvirtai pirmavęs „Tvarkos ir teisingumo“ atstovas A. Dumbrava laimėjo ir antrajame ture. Šis politikas grumėsi su socialdemokratu N. Gusevu.

Pakartotiniai rinkimai toje apygardoje vyko, nes Darbo partijos atstovas Rimvydas Podolskis buvo įtariamas balsų pirkimu. Tie pažeidimai galėjo turėti lemiamos reikšmės rinkimų rezultatams. Nepaisant to, jis vėl dalyvavo rinkimuose į Seimą. Tačiau užėmė trečiąją vietą ir į antrąjį turą nepateko.

Didžiausia pirmojo turo intriga tapo balsavimas Biržuose ir Kupiškyje. Tik perskaičiavus balsus paaiškėjo, kad į antrąjį turą pateko Darbo partijos narys R. Vaiginas. Jis susikovė su favoritu socialdemokratu A. Zeltiniu, pastarasis laimėjo.

Biržų ir Kupiškio gyventojai naują parlamentarą rinko, nes kilo įtarimų, kad didžiausioje rinkiminėje apylinkėje balsai buvo suskaičiuoti blogai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.