Kauno grafitininkai neturi vietos

Kauniečius piktina ant pastatų atsirandantys grafičiai. Objektų savininkai priversti patys mokėti už tai, kad nuvalytų tepliones. Valdininkai šios problemos iki šiol nenagrinėjo.

Valdininkai yra leidę išpiešti prie geležinkelio stoties esančią tvorą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Valdininkai yra leidę išpiešti prie geležinkelio stoties esančią tvorą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė ("Lietuvos rytas")

Mar 17, 2013, 4:27 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:15 PM

Pasaulyje atskira meno šaka pripažįstamo grafičių meno atstovai teigia, kad padėtis pagerėtų, jei jiems būtų skirtos specialios vietos burtis ir kurti piešinius ant sienų.

„Grafitininkų sparčiai daugėja, jų amžius jaunėja. Norint, kad jaunimas nesislapstytų ir paskubomis nupurkštais užrašais ar piešiniais nedarkytų miesto, jiems reikia skirti specialias erdves“, – įsitikinęs profesionalus menininkas Edgaras Klokovas.

Menininkas jau 15 metų žavisi grafičiais ir jų moko jaunesnius tapybos ant sienų mėgėjus.

Jo manymu, kauniečiai yra per mažai aktyvūs, todėl nesugeba išsireikalauti jiems tinkamų erdvių. Vilniuje grafitininkai iš savivaldybės išsireikalavo kelių erdvių. Jiems leista rinktis miesto centre esančiose požeminėse automobilių stovėjimo aikštelėse ir perėjose.

„Ten grafitininkai leidžia ištisas paras. Turėdami savo vietą burtis ir piešti, rečiau rizikuoja teplioti miesto pastatus. Išvengia už viešųjų pastatų švaros taisyklių pažeidimą gresiančių nuo 100 iki 2 tūkstančių litų baudų“, – pasakojo menininkas.

E.Klokovas tvirtino, kad Kaune grafičių menu žavisi vis daugiau verslininkų ir menui neabejingų žmonių.

„Verslininkai vis dažniau kviečia grafitininkus išpiešti jiems priklausančių objektų tvoras, biurų sienas ar privačių namų erdves“, – pasakojo menininkas.

Oficialių vietų, kur galėtų rinktis grafinininkai, vyras sakė nežinąs. Buvęs tik vienas atvejis, kai savivaldybė leido išpiešti prie geležinkelio stoties esančią nuo gatvės šaligatvį skiriančią apsauginę tvorą.

Miesto tvarkymo bei Urbanistikos ir architektūros skyrių darbuotojai taip pat tvirtino kokių nors prašymų iš grafitininkų negavę.

„Pastatų fasadų švara rūpinasi jų savininkai. Mes valome viešąsias erdves. Kadangi lėšų tam stinga, valymo darbus galime atlikti tik kartą per metus.

Miestui būtų prasminga įkurti specialias vietas grafitininkams. Tačiau kas už tai atsakingas – neaišku, nes šios problemos nuodugniai iki šiol niekas nekėlė ir nesprendė“, – sakė Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Jolanta Miliauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.