Mokyklos langai ir durys svarbiau už paminklą Jonui Pauliui II

Katalikų bažnyčia jau turi naują vadovą, o Vilniuje iki šiol neįamžintas popiežiaus Jono Pauliaus II atminimas – jo vardu pavadintoje mokykloje keičiami langai, durys, tik lėšų žadėtam paminklui pastatyti vis nėra.

Kada prie mokyklos iškils paminklas popiežiui, nežinoma.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kada prie mokyklos iškils paminklas popiežiui, nežinoma.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas ("Lietuvos rytas")

Mar 17, 2013, 12:45 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:33 PM

Prie Jono Pauliaus II progimnazijos Rygos gatvėje vieta popiežiaus paminklui pašventinta pernai, tačiau kiemas tebėra tuščias, o mokykla apjuosta pastoliais.

Nors šiais metais sukaks 20 metų, kai popiežius lankėsi Vilniuje, lenkiška Jono Pauliaus II progimnazija paminklo atidengimo iškilmes atidėlioja ir ketina derinti prie mokyklos įsteigimo dvidešimtmečio, kurį minės 2014-aisiais.

Tačiau ar iškils paminklas kitąmet, neaišku. Mat pirma reikia sutvarkyti langus, palanges, lauko duris.

Neaišku, kas aukos lėšų

Jono Pauliaus II progimnazijos remonto darbai vyksta daugiau nei mėnesį, bet mokyklos direktorė Janina Vysocka netrykšta optimizmu: „Būsime gražūs iš išorės, bet stogas – prakiuręs.”

Pastatą renovuojanti bendrovė visus per 5 mln. litų kainuojančius darbus numato baigti iki vasaros atostogų pabaigos.

Tačiau mokyklos stogas liks kiauras. Jam suremontuoti pritrūko 2 mln. litų.

Anot J.Vysockos, du dideli darbai, užversti ant galvos, – per daug. „Paminklas gali būti kaip dovana”, – prisipažino ji. Bet kas tas lėšas aukos, niekas nežino.

Progimnazija dar nėra gavusi savivaldybės leidimo statyti paminklą, nors vidinį mokyklos kiemą sutvarkė, pasodino retų augalų.

Sumanymas – forumo metu

Idėją Vilniuje statyti paminklą Bažnyčios vadovui subrandino pernai gegužę sostinėje susirinkę popiežiaus Jono Pauliaus II vardu pavadintų mokyklų atstovai.

Tame forume dalyvavo per 300 atstovų iš daugiau kaip 90 mokyklų, pavadintų Jono Pauliaus II vardu. Daugiausia tokių mokyklų yra Lenkijoje, tačiau jų taip pat yra Vokietijoje, Ukrainoje, kitose šalyse.

Lenkas popiežius Jonas Paulius II Katalikų bažnyčiai vadovavo nuo 1978 iki 2005 metų.

Prikalė atminimo lentas

Jonas Paulius II savo kelių dienų kelionę Lietuvoje 1993-iaisiais pradėjo nuo apsilankymo Arkikatedroje bazilikoje, bet Vilniuje paminklo jam nėra iki šiol. Šiluvoje, kur popiežius meldėsi koplyčioje, paminklas jam jau iškilęs.

Popiežiaus atminimo įamžinimo darbai sostinėje pajudėjo tik praėjus dešimtmečiui po jo apsilankymo. 2003-iaisiais net dvi atminimo lentos atsirado Šv.Dvasios bažnyčioje – viena ant šventovės fasado, o kita viduje, toje vietoje, kur meldėsi popiežius.

Maždaug tuo pat metu atminimo lenta pakabinta ir ant Šv.Teresės bažnyčios sienos.

Ilga svarsčiusi, ką pavadinti popiežiaus vardu, savivaldybė pasirinko patį prasčiausią sumanymą. Jono Pauliaus II vardu pavadinta automobilių stovėjimo aikštelė prieš Šv.Petro ir Povilo bažnyčios. Tai skelbia tik nedidelė lentelė.

Popiežiaus laidotuvių valandą 2005 m. balandžio 8-ąją Šv.Petro ir Povilo bažnyčios šventoriuje buvo pasodintas ąžuolas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.