Pasinaudoti tualetu Kaune tenka prašyti lyg išmaldos

Ką daryti nuo darganos sustirusiam Automobilių stovėjimo aikštelių kontrolieriui, kai prispiria reikalas pasinaudoti tualetu? Kaip šią problemą sprendžia kioskų darbuotojos, policijos patruliai? Daugiau viešųjų tualetų mieste pasigenda ir turistai.

Rinkliavą už automobilio stovėjimą turintys užtikrinti kontrolieriai neturi nei specialiai jiems įrengtų ar paskirtų tualetų, nei vietų, kur galėtų pasišildyti.<br>L.Pilecko nuotr.
Rinkliavą už automobilio stovėjimą turintys užtikrinti kontrolieriai neturi nei specialiai jiems įrengtų ar paskirtų tualetų, nei vietų, kur galėtų pasišildyti.<br>L.Pilecko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas ("Lietuvos rytas")

2013-03-17 17:04, atnaujinta 2018-03-09 20:15

Kaune kasdien gatvėse budi beveik dvidešimt vyrų. Įvairiose miesto vietose rinkliavą už automobilio stovėjimą turintys užtikrinti kontrolieriai neturi nei specialiai jiems įrengtų ar paskirtų tualetų, nei vietų, kur galėtų pasišildyti ar pasislėpti nuo darganos.

Tačiau suktis, kaip kas išmano, priversti ne tik „žaliaskverniais“ kauniečių pravardžiuojami kontrolieriai. Spaudos kioskų darbuotojos taip pat tikina, kad ši nemaloni tema aktuali, o jos sprendimo būdai priklauso nuo kaimyninių įstaigų darbuotojų geranoriškumo.

Savivaldybės atstovai pripažįsta, kad viešųjų tualetų mieste galėtų būti daugiau, tačiau esą jų yra tiek, kiek leidžia turėti miesto finansinės galimybės.

Kontrolierius išveja retai

Per aštuonias valandas trunkančią pamainą kontrolieriai ne kartą slepiasi pasišildyti kavinėse, įstaigose ar gerai nusiteikusių vairuotojų automobiliuose.

„Svarbiausia tinkamai apsirengti. Žiemą velkuosi bent tris megztinius ir tik tada striukę. Gerai, kad naujų uniformų striukės ir batai sunkiai peršlampa“, – pasakojo kontrolierius Antanas Arnauskas.

Nors iš specialios medžiagos pasiūtas uniformas su apatiniais drabužiais kontrolieriai gavo tik žiemai persiritus į antrą pusę, A.Arnauskas neslepia džiaugsmo pakeista apranga. Prie naujo vyrų įvaizdžio turės prisitaikyti ir kauniečiai. Pravardžiuoti kontrolierių „žaliaskverniais“ nebepavyks, nes naujosios aprangos spalvos – pilka ir juoda.

Kontrolierių gyvenimas labiau apkarsta, kai prispiria gamtos reikalai. Kavinėse naudotis tualetais paprastai galima tik užsisakius kavos puodelį ar patiekalą. Todėl vienintelė išeitis lieka valstybinės įstaigos, kurių darbuotojai supratingi.

Populiariausios tarp kontrolierių vietos – savivaldybė, Darbo birža, „Sodra“, Rotušė, Centrinis paštas.

A.Arnauskas retai susiduria su atvejais, kai būna išvejamas.

Tačiau jei bėda prispiria esant toli nuo valdiško tualeto, suktis tenka, kaip kas išmano.

Į tualetą kulniuoja lyg kaime

Tualetų problema itin aktuali ir kioskų darbuotojams. Tiesa, šia tema viešai kalbėti dauguma jų vengia. Kalbintos moterys prisipažino nenorinčios viešai kalbėti apie savo problemas, nes tai gali nepatikti jų vadovams.

„Kioske tualeto neturiu. Tai tiek aš, tiek kolegės sukamės, kaip galime. Jei jau prispiria reikalas, tai bėgame į artimiausią kavinę, universitetą ar kokią kitą vietą. Pasiseka, jei turime kokį nors supratingą kaimyną su tualetu.

Žinoma, kad tai apsunkina gyvenimą. Ypač, kai šalta. Visai nesinori eiti lauk iš kiosko ir kaip kokiame gūdžiame kaime per pusnis kulniuoti iki tualeto“, – sakė kioskininkė Janina.

Keblumai – ir turistams

Panašiai kalbėjo ir kitos kioskininkės kolegės. Tačiau moterų nepatogumai tik tualetu nesibaigia. Žiemomis net ir šildomuose kioskuose dažniausiai būna vėsu.

Daugiau tualetų Kaune pageidautų ir čia apsilankantys turistai. Pasak Turizmo informacijos centro specialistų, didžiausia problema kyla toliau nuo centro esančius objektus susiruošusiems aplankyti svečiams.

Keblumų neišvengiama net prie tokių žymių objektų, kaip Pažaislio vienuolynas bei IX fortas.

Komisariatai atviri ir naktį

Tuo tarpu nuolat mieste patruliuojantiems policininkams problemų dėl tualetų nekyla. Prispirti gamtos pareigūnai paprastai užsuka į artimiausią komisariatą ar nuovadą. Kadangi komisariatai dirba visą parą, tai ir patruliams sukti galvos, kur nusišlapinti, netenka.

Gamtos reikalų prispirti miestiečiai pareigūnams taip pat įkliūna retai. Dažniausiai tokių atvejų pasitaiko šiltuoju metų laiku, kai parkuose, skveruose, miškeliuose ir paplūdimiuose laiką leidžiantys žmonės ne visada netoliese randa tualetą.

„Tokių atvejų pasitaiko, tačiau nedažnai. Taip pat negalime išskirti ir kokių nors objektų, kurie nuolat trauktų besišlapinančių asmenų dėmesį.

Tokių atvejų, kaip vienu metu buvo Vilniuje, kai net keletą kartų neblaivūs asmenys šlapinosi ant prezidentūros, tikrai neturime“, – pasakojo Kauno VPK atstovas spaudai Kęstutis Kasciukevičius.

Riboja pinigai

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio manymu, šiuo metu mieste esančių tualetų skaičius – optimaliausias finansinių galimybių ir kauniečių poreikių derinys. Šiuo metu mieste yra trys viešieji tualetai, kurių kiekvieno išlaikymas per mėnesį kainuoja nuo 5 iki 6 tūkst. litų.

„Biudžetas yra toks, koks yra, todėl tenka skaičiuoti. Palikome tuos tualetus, kuriuos per mėnesį aplanko 3 – 4 tūkst. žmonių. Šiltuoju metų laiku atidarysime dar keletą tualetų parkuose ir prie paplūdimių“, – sakė valdininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.