L. Stankūnaitė ir dukra galėtų apsigyventi užsienio valstybėje

Nuo pareigūnų dėmesio pavargusi Laimutė Stankūnaitė norėtų su dukra apsigyventi Didžiojoje Britanijoje. Generalinis policijos komisaras Saulius Skvernelis tikino, kad tokia galimybė yra. Procedūros užtruktų apie pusmetį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 18, 2013, 2:15 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 7:06 PM

Penktadienį portalas lrytas.lt pranešė, kad L. Stankūnaitė įteikė prašymą Lietuvos kriminalinės policijos biurui (KPB), kuriame nurodė, kad norėtų atsisakyti valstybės apsaugos. Tame prašyme ji nenurodė, kad svarsto galimybę apsigyventi Didžiojoje Britanijoje.

L. Stankūnaitę remiančius „Facebook“ puslapius administruojančios internetinės draugės moterį jau kurį laiką įkalbinėjo atsisakyti apsaugos ir su dukra persikraustyti pas jas į Jungtinę Karalystę.

Pareigūnų sergimai moteriai tas pasiūlymas pasirodė lyg išsigelbėjimas.

Jauna mama įteikė ją saugančiam KPB prašymą. Jame nurodė, kad yra psichologiškai pavargusi nuo suvaržyto gyvenimo. Tikino, kad nei dukrai, nei jai jokių grėsmių nėra. Bet tame prašyme neužsiminė, kad nori palikti Lietuvą.

Panaikinti jai apsaugą L. Stankūnaitė prašė nuo penktadienio ryto. Ketvirtadienį į Vilnių atvyko ir jos tariamos gelbėtojos. Draugės turėjo jauną šeimą išgabenti į užsienį.

Tačiau ketvirtadienį vakare paaiškėjo, kad suplanuotą kelionę L. Stankūnaitei teks pamiršti – KPB atmetė jos prašymą nebesaugoti.

Draugėms teko grįžti į Jungtinę Karalystę, o L. Stankūnaitei - į slaptą butą.

„Mes kalbame apie asmenis, kurie yra saugomi pagal liudininkų ir nukentėjusių asmenų programą. Ir kol policija mato grėsmes šitiems asmenims, tol apsauga yra vykdoma taip, kaip numatyta įstatyme“, - sekmadienį „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ paaiškino generalinis policijos komisaras S. Skvernelis.

Jis pabrėžė, kad situacija nėra pasikeitusi nuo to laiko, kai buvo įvykdytas teismo sprendimas ir vaikas buvo perduotas mamai. Pareigūnai turi informacijos apie galimus pavojus. „Grėsmės yra realios“, - pareiškė pareigūnų vadas.

Apsauga L. Stankūnaitei ir jos dukrai gali būti panaikinta tik teismo sprendimu.

Lygino su pirmųjų valstybės asmenų gyvenimu

Lietuvos policijos vadovas sakė, kad jauną mamą ištikusi psichologinė krizė – visiškai suprantama.

„Tai iš tikrųjų nėra laisvas gyvenimas. Tai nėra kalėjimas, bet yra tam tikri apribojimai. Mes atsakome už tų asmenų gyvybę ir sveikatą. Tą krizę išgyvena visi saugomi asmenys. Jiems yra apribota erdvė, nors tokių sąlygų, kokias turi šitie saugomi asmenys, Lietuvoje niekas neturi. Šalia jų visada yra svetimi žmonės“, - aiškino S. Skvernelis.

Jaunos šeimos gyvenimą policijos vadovas palygino su pirmųjų valstybės asmenų – jie taip pat yra saugomi pareigūnų, jų pasirinkimo laisvė yra apribota. „Tik grėsmė valstybės vadovams yra menama. O šiuo atveju mes turime duomenų apie realias grėsmes“, - kalbėjo generalinis policijos komisaras.

Pareigūnų vadas paneigė L. Stankūnaitės teiginius, kad ji negali nuvykti net į parduotuvę ar parką. S. Skvernelis teigė, kad tokios galimybės tai jaunai šeimai yra suteiktos.

Gyvenimas užsienyje - įmanomas

Ar gali L. Stankūnaitė ir dukra būti apgyvendintos užsienio valstybėje? Generalinis policijos komisaras sakė, kad yra galimybė pagal tą programą išvežti šeimą į užsienio valstybę.

„Valstybes sieja tam tikri susitarimai. Tačiau tai nepadaroma per dieną. Tokią valią turi išreikšti saugomas asmuo, ir tada prasideda procesai, kurie vyksta ne vieną dieną. Tai turi būti daroma civilizuotai, laikantis ir mūsų, ir kitų valstybių įstatymų“, - paaiškino policijos vadovas.

Jis spėjo, kad procesas užtruktų apie pusmetį. „Tikrai ne 19 metų“, - šypsodamasis sakė S. Skvernelis.

Pareigūnų vadovas pabrėžė, kad šitoje situacijoje turės dalyvauti ir vaiko teisių gynėjai. Nes L. Stankūnaitės dukros interesai yra svarbiausi. „Viskas priklauso nuo mamos, nes ji atsakinga už vaiką. O vaiko interesai šiuo atveju yra patys svarbiausi“, - „Lietuvos ryto“ televizijos studijoje aiškino generalinis policijos komisaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.